Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Představení nových objektů pro poskytování sociálních služeb
Transformace pobytových sociálních služeb - DZP Velehrad, Salašská 61
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Zákon o sociálních službách
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
Transformace DZP Velehrad, Salašská
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Transformační procesy- péče o osoby se zdravotním postižením ( mentálním) v KK
Přechod z ústavní do komunitní služby
Regionální péče v Praze
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
Plánovaný rozvoj služeb
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Veřejné projednání návrhu 2
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Občanské sdružení Villa Vallila Založeno v roce 1996 s cílem vybudovat a provozovat komunitní dům v Červeném Újezdě u Votic jako domov pro lidi s postižením.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Vzděláváním k deinstitucionalizaci Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava.
Transformace pobytových zařízení sociálních služeb v České republice Konference Sociální služby v Ústeckém kraji, 10. listopadu 2009.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Transformace pobytových zařízení sociálních služeb v České republice Hradec Králové 28. února 2011.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
FOKUS Vysočina v průběhu 20 let. FOKUS začal poskytovat služby na Vysočině již začátkem devadesátých let jako součást celostátní organizace Fokus – Sdružení.
Kritéria sociálních služeb komunitního charakteru a kritéria transformace a deinstitucionalizace Seminář pro žadatele k 49. výzvě v IROP, Praha
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
Čtyřlístek – centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava je příspěvkovou organizací statutárního města Ostravy, zřízenou k Poskytujeme.
Zkušenosti s transformací sociálních služeb v Maďarsku Miklós Szentkatolnay Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Proces transformace služeb pobytových zařízení v Moravskoslezském kraji 12. listopadu 2009 Konference „Sociální služby v Ústeckém kraji“
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Ministerstvo práce a sociálních věcí, Na Poříčním právu 1, Praha 2 Transformace a deinstitucionalizace Karel Vít Konference.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Aktuálně vyhlášené a připravované výzvy operačních programů
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Kvalita v sociálních službách jako proces
Pečovatelská služba.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Investiční záměr Zlínského kraje Veřejné projednání obec Loučka
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Metodická podpora poskytovatelů a pracovníků sociálních služeb
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Domov pro osoby se zdravotním postižením
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
Konzultační proces k tématu „Nová „druhologie“ sociálních služeb a souvisejících konceptů změn“ Chotoviny, květen, 2014 Mgr. Jan Vrbický.
Projekt Evaluace sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Transkript prezentace:

Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením

TRANSFORMACE POBYTOVÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Proces změny řízení, financování, vzdělávání, místa a formy poskytování sociálních služeb tak, aby výsledným stavem byla péče v běžných životních podmínkách. Proces, ve kterém původní ústavní pobytové služby pro osoby s handicapem jsou nahrazovány jinými způsoby podpory a pomoci tak, aby tyto osoby mohly žít v přirozeném prostředí životem, který se co nejvíce blíží životu jejich vrstevníků bez handicapu. Proměna péče v instituci na podporu a péči v komunitě

TRANSFORMACE POBYTOVÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Důvody proč … Změna poptávky; Neodpovídající kvalita a metody poskytování sociálních služeb; Hospitalismus; Totální instituce; Nedostatečná síť sociálních služeb; Běžný způsob života

TRANSFORMACE POBYTOVÝCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Obecné cíle Síť služeb v běžné komunitě odpovídající přirozenému prostředí Služby poskytované podle reálných potřeb uživatele v náležité kvalitě

Transformace pobytových sociálních služeb - východiska Zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách Vyhláška č. 505/2006 Sb. (včetně standardů kvality) Listina základních práv a svobod Úmluva o právech osob se zdravotním postižením Usnesení vlády ČR č. 127 ze dne 21. 2. 2007 „Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb, poskytovaných v přirozené komunitě uživatele a podporující sociální začlenění uživatele do společnosti“

Podpora transformace Projekt MPSV „Podpora transformace sociálních služeb“ Součást projektu: Národní centrum podpory transformace sociálních služeb – od listopadu 2010 MPSV podporuje pilotní ověření transformace ve vybraných 32 zařízeních sociálních služeb Zlínský kraj: DZP Zašová (Sociální služby Vsetín, p.o.); DZP Velehrad – Salašská (Sociální služby Uh.Hradiště, p.o.)

Podpora transformace Neinvestiční podpora – komplexní metodická příprava poskytovatelů, pracovníků a uživatelů sociálních služeb s ohledem na stávající situaci v zařízení i v celém regionu (kraji) Investiční podpora zařízení sociálních služeb zaměřená na nákup, výstavbu a rekonstrukci vhodných objektů pro poskytování sociální služby

Možnosti spolupráce pro obce (Zlínský Kraj) Nabídnout kraji vhodné objekty a pozemky ve vlastnictví obce – formou převodu a prodeje Podílet se na plánování rozvoje sociálních služeb – možnost doplnění stávající sítě sociálních služeb o nové služby, které na území obce chybí Podílet se na vzniku pracovních příležitostí pro osoby se zdravotním postižením Podílet se na podpoře rozvoje návazných služeb, např. chráněných dílen a programů podporovaného zaměstnávání

Možnosti spolupráce pro poskytovatele sociálních služeb (zlínský kraj) Zapojení do procesu transformace realizací vlastních projektů a aktivit ve spolupráci s Zlínským krajem (ZK) Plánování nových služeb je rovněž řešeno v rámci Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb, nové služby budou podporovány. Jako návazné sociální služby především: terénní sociální služby (osobní asistence, pečovatelské služby, podpora samostatného bydlení) a ambulantní sociální služby (především sociálně terapeutické dílny, sociální rehabilitace)

Model sociálních služeb Domácnost individuální (1-2 osoby) skupinová (max. 6 osob) Ambulantní služby (sociálně terapeutické dílny) Terénní služby Zázemí pro management

TRANSFORMACE DZP - SSL UH. HRADIŠTĚ, p.o. 11 domovů pro osoby se zdravotním postižením (DZP) Uživatelé s nízkou mírou podpory nepotřebují takový rozsah péče, jaký nabízí DZP. Vhodný je přechod těchto uživatelů do služby chráněné bydlení nebo podpora samostatného bydlení Zajištění zázemí pro denní aktivity a pracovní činnost uživatelů

TRANSFORMACE DZP - SSL UH. HRADIŠTĚ, p.o. Vize: vznik chráněného bydlení (CHB) pro uživatele s nízkou, popř. střední mírou podpory zajištění návazné sociální služby sociálně terapeutické dílny (STD)

Typ domů pro službu Chráněné bydlení

Typ domů pro službu Chráněné bydlení

Typ domů pro službu Chráněné bydlení

Další informace www.mpsv.cz/cs/7058 www.trass.cz www.kr-zlinsky.cz/ Sociální oblast –Sociální služby – Transformace pobytových sociálních služeb www.ouss-uh.cz

Děkujeme Vám za pozornost.