Financování projektů municipalit v Programovacím období

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Výběr vozidla do firmy – máme k dispozici všechny informace? Michal Krátký, Přemysl Žižka – DEN S FLEETEM DEN S FLEETEM – JARO 2010.
Pojištění úvěrů pro české investice v zahraničí Nový produkt dle VPP „If“ pro investiční úvěry poskytnuté finančními institucemi.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Listopad 2013 Možnosti financování EPC projektů. 2 •bankovní úvěry (hlavní finanční zdroj) •úvěr firmám energetických služeb – na období realizace projektu,
Financování sociálních služeb
Úvěrové operace.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Česká spořitelna EU Program Region. Česká spořitelna – banka první volby Základní informace  zázemí silné mezinárodní skupiny Die Erste  více jak 5.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Partner pro Bytová družstva a Společenství vlastníků jednotek
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Investiční potřeby & dluhové financování Jan Šnajdr Odbor poradenství infrastrukturních projektů Česká spořitelna.
Správa a distribuce dotací z fondů EU a státního rozpočtu ČR Tisková konference HVB Bank a České pojišťovny 3. října 2006.
KB - inovativní partner pro municipality
Pojďme dělat obchod společně!
Financování stavební firmy
Jindřichohradecké místní dráhy, a.s. Dvacet let působení v regionu Tak trochu jiná dráha.
Využití metody EPC Jaroslav Maroušek SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Praha.
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Jak předcházet finančním problémům Odbor: Finanční a strategické služby 2011.
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Prezentace na XI.celostátní finanční.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Strategie příprav obcí, mikroregionů a dalších subjektů na zpracování projektů Mgr. Michal Jarolímek Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Úrokový swap 12. října Co je úrokový swap Druh finančního derivátu. Slouží k zajištění pohyblivé úrokové sazby úvěrů. Dochází ke změně pohyblivé.
Česká spořitelna Partner pro Bytová družstva a Společenství vlastníků jednotek Vsetín
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
FN JESSICA v IOP Nástroj finančního inženýrství JESSICA Zvolená implementační struktura Řídící orgán IOP Holdingový fond – SFRB - instituce.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
Financování EPC projektů z pohledu banky
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Kód vzdělávacího materiálu:
RAIFFEISENBANK RUDOLF RABIŇÁK
Bankovní a nebankovní půjčky
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Řízení vztahu podniku k věřitelům
Vymezení pojmového aparátu Jana Soukopová
Financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI v roce 2017
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
VLIV ZÁKONA O ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI NA ZADLUŽOVÁNÍ OBCÍ
odbor politiky bydlení
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
217. Žofínské fórum Setkání primátorů a starostů měst a obcí ČR JITKA HAUBOVÁ Výkonná ředitelka pro Korporátní bankovnictví tel:        
Vládní program na podporu exportu
ICC - Teritoriální setkání Island
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Závěrečný účet a účetní závěrka 2013
Část VI: Hypoteční úvěry
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Transkript prezentace:

Financování projektů municipalit v Programovacím období 2014 - 2020

Základní přístup k financování municipalit Posouzení hospodaření obce a města Celkově stabilní (mj. převody daní do rozpočtu obcí v roce: 2012 – 122,7 mld., 2013 – 128,5 mld., 2013 – 144,2 mld., kladné provozní přebytky) Krytí dluhové služby, rezervy Posuzování hospodaření celkově (nejen izolovaně daného projektu) Zdroje dat: veřejné – MF ČR, klient Financované projekty Pozitivní přístup k financování projektů, které snižují energetické, provozní a další výdaje a přispívají k rozvoji daného území Základní údaje o projektu, zajištění zdrojů financování Informace o dotačních titulech, rozhodnutí o schválení dotací Zkušenosti s realizací dotovaných projektů Josef Vaňousek

Financování municipalit Municipalita: veřejný zadavatel podle Zákona o VZ ČSOB uplatňuje a nabízí: Dlouholeté zkušenosti z financování provozních a investičních potřeb měst, obcí a krajů, včetně financování projektů podporovaných z fondů EU a státu Individuální přístup při řešení každého případu = vztahové bankovnictví Poradenství (mj. pro větší subjekty Analýza finanční stability)  máme zájem se zúčastňovat VZ na financování projektů municipalit Předpokladem je: dodržení zásad transparentnosti a rovného zacházení mít včas dostatek konkrétních údajů o financovaném projektu a investorovi Josef Vaňousek

Financování poskytnutím úvěru = standardní a přímý způsob poskytnutí prostředků na financování různých typů investičních projektů 1) Investor vypíše VZ na poskytnutí úvěru. Investor (obec, město, kraj, …) Banka 2) Investor a „vítězná“ Banka uzavřou smlouvu o úvěru 3) Investor splácí úvěr v den (dnech) splatnosti bance VZ: investor (město, obec) zpravidla organizuje 2 typy VZ – na stavební práce (resp. na dodávky) a na služby (poskytnutí úvěru). Doporučení pro zadavatele VZ na poskytnutí úvěru: Volte optimální typ úrokové sazby (pohyblivá/fixní) podle požadovaného druhu (charakteru) úvěru Volte optimální formy a termíny čerpání a splácení (nechte si rezervy !) Volte srovnatelná kritéria pro hodnocení (např. modelové situace, určení metod propočtu, apod.) Volte dostatečný čas na zpracování nabídky

Financování poskytnutím úvěru Výhody pro investora (obec, město,…) Možnost získat optimální úvěrový produkt přizpůsobený konkrétnímu průběhu financování projektu a situaci investora. Důležité především při financování projektů podporovaných z fondů EU. Možnost individuálně nastavit různé typy a termíny čerpání i splácení (dlouhodobé splatnosti), použít optimální způsoby úročení Možnost reagovat na případné změny v průběhu realizace obchodu Možnost využít dalších finančních a dotačních podpor Možnost si zajistit financování v předstihu Přímý kontakt s bankou, lepší vzájemná informovanost Výhody pro poskytovatele financování (banku) Přímý kontakt s investorem, lepší vzájemná informovanost Možnost lépe monitorovat realizaci projektu a ekonomickou situaci investora Reference Poskytnutí investičních úvěrů řadě obcí, měst, krajů i svazkům obcí s různými modifikacemi čerpání, splácení, úročení, na předfinancování dotací i spolufinancování projektů z fondů EU, individuálně, dle jejich požadavků

Příklad financování projektů s dotací Příklad: RN 60, dotace 50, úvěr 30, čerpání 2 roky, splácení 12 let Čerpání úvěru „Mimořádné splátky“ z dotací Etapa 1 Etapa 2 D + x = Termín splatnosti poslední dotace z EU Etapa 3 30 mil. D Splácení z vlastních zdrojů Předfinancování dotace + spolufinancování projektu PRIBOR + x% (sazba krátko- nebo střednědobá) PRIBOR + y%(sazba dlouhodobá) 2 roky 12 let Výhody: individuální přístup, 1 účet, revolvingové čerpání, 2 sazby

Financování postoupením pohledávky = optimální způsob financování investičních potřeb ve veřejném sektoru, vhodný především na financování investic do dopravní, technické, energetické a enviromentální infrastruktury 1) Uzavření obchodní smlouvy. Odběratel (např. město, kraj, nemocnice, centrální veřejná instituce, ...) Dodavatel (např.stavební firma, dodavatel technologie, …) 2) Dodavatel dodá službu odběrateli a poskytne mu odloženou splatnost. Vzniká mu za odběratelem pohledávka. 3) Dodavatel postoupí pohledávku bance a postoupení oznámí odběrateli. 4) Banka pohledávku proplatí dodavateli 5) Odběratel splácí pohledávku v den (dnech) splatnosti bance. ČSOB VZ: odběratel (město, obec) zpravidla organizuje jeden typ VZ – na stavební práce nebo dodávky (s tím, že takový dodavatel mu zajišťuje zároveň i financování realizace projektu, zpravidla ve formě tzv.dodavatelského úvěru)

Postoupení pohledávek Výhody pro investora (odběratele) Nahrazuje financování dlouhodobým investičním úvěrem Možnost časově i objemově rozložit splácení závazku Stanovení pevné výše celkových nákladů před zahájením investice U municipalit neovlivňuje ukazatel dluhové služby (= „závazek z obchodního styku“) Nezatěžuje investora administrativou, s bankou jedná dodavatel Výhody pro dodavatele Zlepšení cash-flow Snížení objemu pohledávek v bilanci Vyšší konkurenceschopnost – dodavatel nabízí s dílem i jeho financování Reference postoupení pohledávek od společností ENESA, EVČ, Siemens, AB Facility a od stavebních firem

Děkuji za pozornost Ing Děkuji za pozornost Ing. Josef Vaňousek Manažer pro municipality a neziskové organizace ČSOB, Radlická 333/150, Praha +420 737 201 642 jvanousek@csob.cz