Tisková konference AVMI | Praha | 3. 3. 2011 TISKOVÁ KONFERENCE ASOCIACE VÝROBCŮ MINERÁLNÍ IZOLACE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Advertisements

Trendy finančních produktů ČLFA
Bytové družstvo U Arény
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Solární systémy pro aktivní topení
Nový „unikátní“ stavební systém pro rodinné bydlení
DOMY Otázky a odpovědi.
Evropské seskupení pro územní spolupráci Konference "Budoucnost česko-polské přeshraniční spolupráce"
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Pasivní dům Marek Švestka.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Tepelné čerpadlo 3.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Příprava nové dopravní politiky ČR
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Nástroj změny v místním prostředí
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Budovy s téměř nulovou spotřebou: jistá a přínosná budoucnost Diskuze o energeticky úsporném developmentu 19. listopadu 2014, Praha.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Zelená úsporám Aktuální informace o podmínkách programu, zkušenosti s dosavadními žádostmi (České Budějovice ) Dr. Blanka Veltrubská Markéta.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Úspora elektrické energie
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Nová generace minerální izolace s technologií ECOSE ® Technology.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
ÚSPORY ENERGIÍ V HLAVNÍ ROLI Společnost 3E system s.r.o.
Ruská federace x WTO a OECD
Akční plán města Hlinska Ing. Michal Rohlena 5. konference K126 – Udržitelnost ve výstavbě
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Úspory energie a regenerace
Zkušenosti z činnosti PIS programu PANEL OK ČKAIT Plzeň Ing. Václav Klíma.
1 Kvalita prověřená časem POZICE OCELÁŘSKÉHO PRŮMYSLU SEMINÁŘ MPO, PRAHA, ŘÍJEN 2010 Jiří Cienciala Prezident odvětvového svazu hutnictví železa Předseda.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Speciální izolace BJ13.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
KNAUF INSULATION spol. s r. o
Terasy Poděbradská Poděbradská 540 – 547, Praha 9.
Transkript prezentace:

Tisková konference AVMI | Praha | TISKOVÁ KONFERENCE ASOCIACE VÝROBCŮ MINERÁLNÍ IZOLACE

Obsah 1.Představení AVMI (Libor Urbášek - předseda) 2.Energie a budovy (Karel Klátil) 3.Specifické výhody minerální izolace (Dana Hochmannová - místopředsedkyně)

1.PŘEDSTAVENÍ AVMI

Co je AVMI Zájmové sdružení výrobců minerální izolace. Reprezentujeme přes 90 % trhu minerálních izolací ČR. Obrat v roce 2009: přes 4 miliardy Kč. Počet zaměstnanců: 550 vlastních, nepřímých.

Hlavní cíle AVMI Podpora využití minerálních izolací jako efektivního nástroje pro: snižování spotřeby energie budov, zlepšování jejich protipožární a akustické ochrany, zvyšování udržitelnosti výstavby. Spolupráce na kvalitní legislativě a technické normalizaci v ČR. Transpozice Evropské směrnice o energetické náročnosti budov. Spolupráce s dalšími relevantními oborovými organizacemi v ČR i EU.

EURIMA

Minerální izolace v Evropě

Směrnice o energetické náročnosti budov – EPBD II. Evropská směrnice o energetické náročnosti budov 2010/31/EU (Energy performance of Buildings) – EPBD II. Cíl 20 / 20 / 20 Zvýšit energetickou účinnost do roku 2020 o 20 %. Snížit emise CO 2 do roku 2020 o 20 %. Zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie do roku 2020 o 20 %.

Založení pracovní skupiny EPBD na HK Jednání od 07/2010, ustaveno 09/2010. PS založena na základě iniciativy 3 sdružení. Členská základna se postupně utváří. Struktura PS: stavební konstrukce, stavební technologie.

Rozdělení bytového fondu v ČR

Stav bytového fondu v ČR VÝVOJ POŽADAVKŮ V ČR BYTOVÉ VÝSTAVBY Energetická náročnost budov ( kWh/m2a ) 57% 26% 15% cca 2% Stávající zástavba před rokem 2000 z pohledu budoucích energetických požadavků zcela nevyhovuje – největší zdroj úspor až 70 %

Vývoj požadavků na konstrukční části budov v ČR Požadavky na tepelně-technické charakteristiky vnějších konstrukcí budov neustále rostou. Tučně jsou vyznačeny požadované (povinné) hodnoty. Tabulka zachycuje vývoj hodnoty U - Součinitele prostupu tepla v posledních 20ti letech [ W/(m 2.K)] 12 9 let stejné požadavky U (W/m2K)

Počet bytů v panelových a nepanelových bytových domech dotčených opravami

Zanedbanost bytových jednotek v letech 1992 – 2008 Panelová zástavba: opravami nebylo dotčeno zhruba b. j. (45 % bytového fondu v panelové zástavbě). Nepanelová zástavba: opravami nebylo dotčeno zhruba b. j. (88 % bytového fondu v nepanelové zástavbě). Celková finanční zanedbanost v součtu za panelové a nepanelové bytové domy: 685 miliard Kč. Doposud bylo investováno přes 120 miliard Kč.

Podíl jednotlivých typů financování Nepřímé dotace jsou úrokovou podporou komerčních úvěrů. 76 % veškerých investičních nákladů do bytových domů v ČR bylo realizováno díky komerčním úvěrům.

2.ENERGIE A BUDOVY

Spotřeba energie přináší rizika Čím více jako společnost potřebujeme energie, tím více jsme vystaveni rizikům s ní spojeným: politická závislost na nevyzpytatelných režimech, nekonkurenceschopnost průmyslu, dopad zejména na nízkopříjmové skupiny, lokální znečištění ovzduší, globální klimatické změny.

Energetické zdroje v ČR Celkový podíl domácích zdrojů na konečné spotřebě energie činí okolo 50 %. Výroba elektřiny z domácích zdrojů pokrývá 96 % domácí spotřeby. Dovoz plynu: 75 % Rusko, 25 % Norsko. Ropa: 96 % import (65 % Rusko, 25 % Ázerbajdžán).

Česká ekonomika je velmi náročná Česká ekonomika potřebuje na jednotku HDP o 50 % energie více než průměr EU27. Všechna rizika na nás tedy dopadají o polovinu silněji.

Budovy patří mezi největší spotřebiče

Nejvíce energie spotřebujeme na vytápění

Budovy jsou příležitost Česká ekonomika je o polovinu náročnější na energii, než průměr EU. To znamená, že všechna rizika na nás dopadají o polovinu silněji. Budovy za to jako největší spotřebiče nesou největší odpovědnost. Zároveň ale poskytují možnost řešení: obrovský potenciál úspor. Úspory energie jsou nyní globálním trendem. Motto AVMI: „Nejlepší energie je ta, kterou nepotřebujeme.“

Příklady z Evropy Směrnice o energetické náročnosti budov: zpřísnění požadavků na budovy až k „téměř nulovému domu“ v roce Mnoho zemí přijímá vlastní iniciativy: Velká Británie: „dům s nulovými emisemi“ od roku Francie: dům na úrovni pasivního od roku Německo: zpřísnění požadavků o 30 % v roce 2009 a znovu 2012.

3.SPECIFICKÉ VÝHODY MINERÁLNÍ IZOLACE

Minerální izolace Začaly se vyrábět před druhou světovou válkou (v ČR 45 let). Vlákna z roztaveného skla nebo kamene Díky charakteru materiálu a technologii výroby mají řadu jedinečných výhod.

Unikátní vlastnosti minerální izolace Vynikající tepelně izolační vlastnosti Nehořlavost Výborné pohlcování hluku Paropropustnost 

Další vlastnosti minerální izolace Neorganický původ (bez rizika plísní, hub a bakterií) Tvarová a objemová stálost Nepohlcuje vlhkost Lze komprimovat

Aplikace minerální izolace

Speciální využití Automobilový průmysl Izolace komínů Domácí spotřebiče Dveře

Speciální využití Zahradnictví Prefabrikované stavební prvky Solární kolektory

Děkujeme za pozornost!