PŘÍČINY A ŘEŠENÍ GLOBÁLNÍCH PROBLÉMŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Advertisements

Příroda ovlivňuje člověka
Chemické zatížení krajiny
Globální oteplování Marek tecl 2L.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Sluneční elektrárna.
Přírodní a civilizační rizika
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Člověk a Příroda Člověk až do historicky nedávných dob byl přirozenou součástí přírody. Byl přímo závislý na tom, co dokázal z prostředí ve kterém žil,
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Vypracovali:Rudolf Ščudlík Karel Zlevor Jiří Vojtíšek
Integrovaná střední škola,Slaný
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ (TUR). Definice Trvale udržitelný rozvoj(TUR) je obecně chápán jako takový rozvoj,který sleduje současně tři cíle:   Ekonomický.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Přírodní katastrofy.
Kontaminace (znečištění) vody
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
VY_32_INOVACE_Př.5.11-Typy elektráren-prezentace
Krajina a krajinná sféra
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
Složky krajiny a životní prostředí
Přírodní a civilizační rizika
PŘÍRODNÍ KATASTROFY.
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Registrační číslo projektu:
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Ekosystémy přírodní a umělé
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Globální problémy světa – ekologické katastrofy
Globální problémy.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
její znečištění a důsledky
Ekonomika životního prostředí – základní pojmy
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Životní prostředí v ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
PŘÍČINY A ŘEŠENÍ GLOBÁLNÍCH PROBLÉMŮ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomika životního prostředí
Ekonomika životního prostředí
Ekologické globální problémy
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Koloběh fosforu v životním prostředí - vztah k výživě zvířat
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Transkript prezentace:

PŘÍČINY A ŘEŠENÍ GLOBÁLNÍCH PROBLÉMŮ Mgr. Michal Oblouk

PŘÍČINY způsobeny přírodou – např. výkyvy teplot, globální katastrofy – člověk může jen zmírňovat následky zapříčiněné převážně člověkem – jeho činností, která vede k devastaci přírody a která poškozuje životní prostředí

KATASTROFA nečekaná událost velkého rozsahu, která nastává v důsledku lidské nebo přírodní činnosti a ničivě postihuje přírodu nebo společnost druhy: podle důsledků – ekologická (do ekosystému se dostává cizorodá látka, která má devastující účinek na zdejší život) nebo humanitární (nastává tehdy, když je ohrožen život, zdraví nebo bezpečnost velké skupiny lidí) podle příčin – přírodní nebo antropogenní (způsobené člověkem)

PŘÍRODNÍ KATASTROFY kosmické – např. sluneční erupce meteorologické – blizard (sněhová bouře), bouřka, krupobití, horko, sucho, tornádo, tropická bouře a hurikán, extrémní mráz geologické – sesuv, sopečná erupce, lavina, závrt, zemětřesení, tsunami, lahar ostatní – epidemie a pandemie, hladomor, povodeň, požár

ANTROPOGENNÍ KATASTROFY průmyslové – jaderná a chemická katastrofa dopravní – dopravní nehoda, letecká nehoda, kosmická nehoda násilné jednání – válka, teroristický útok, žhářství výpadek infrastruktury – výpadek energetické sítě, výpadek telekomunikační sítě

živé (organické) - organismy (biosféra, biocenóza) ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ systém složený z přírodních, umělých a sociálních složek materiálního světa vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů, včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje složky: neživé (anorganické) - voda (hydrosféra), půda (pedosféra), ovzduší (atmosféra), horninové podloží (litosféra) živé (organické) - organismy (biosféra, biocenóza) studiem vztahu organismů a životního prostředí obecně se zabývá ekologie

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKU na životní prostředí v ČR má vliv mnoho faktorů, např. osídlení a pohyb obyvatelstva, výroba a spotřeba, odpadové hospodářství, staré ekologické zátěže především z dob socialismu a změna klimatu v rámci životního prostředí se posuzuje zejména stav ovzduší (znečištění ovzduší, ozónová vrstva), vodní poměry (znečištění vody, její spotřeba a nakládání s ní), znečištění a celkový stav půd, stav krajiny (lesnatost, chráněná území) či např. hluk, světelné znečištění a radioaktivita znečištění ovzduší je v současnosti v Česku stále aktuálním problémem, dlouhodobě má Česko velmi vysoké měrné emise skleníkových plynů, stav českých lesů zůstává nadále nejhorší ve střední Evropě, zvyšuje se spotřeba průmyslových hnojiv a pesticidů

moderní biotechnologie obnovitelné zdroje energie posilování a prohlubování lidské solidarity a spolupráce rozvoj ekologického zemědělství šetření pitnou vodou, zbožím a obaly šetření energií zodpovědný přístup k problematice odpadu občansky se angažovat pro ekologickou politiku země nadějí na vyřešení globálních problémů a krizí = nová a dokonalejší technika moderní biotechnologie obnovitelné zdroje energie

EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ způsob hospodaření, který bere ohled na přirozené koloběhy a závislosti a umožňuje tak produkovat vysoce kvalitní a hodnotné potraviny je založené na zásadách etičtějšího přístupu vůči chovaným zvířatům, ochrany životního prostředí, šetření neobnovitelných zdrojů, ochraně zdraví populace, ale i udržení zaměstnanosti v zemědělství a na venkově a udržení biodiverzity je založeno čistě na používání organických hnojiv (hnůj, kejda, kompost), nepřipouští hnojiva minerální základem je zdravá půda - udržení a zlepšování úrodnosti půdy se provádí organickým hnojením, zeleným hnojením, pestrými osevními postupy a šetrným zpracováním půdy ekologičtí zemědělci nesmí používat průmyslová hnojiva, syntetické pesticidy, herbicidy, růstové regulátory a geneticky modifikované organismy zvířata jsou na ekologických farmách krmena převážně z produkce vlastního ekologického podniku a je jim umožněno, aby si žila tak, jak je jim od přírody vrozené hlavním principem je biologický koloběh: zdravá půda ⇒ zdravé rostliny ⇒ zdravá zvířata ⇒ zdravé potraviny ⇒ zdraví lidé ⇒ nenarušená krajina

BIOTECHNOLOGIE technologie založené na využívání poznatků z biologie, využívá biologické systémy, živé organizmy nebo jejich části k určité výrobě nebo jejich přeměně či jinému specifickému použití využívá se v zemědělství, potravinářství a medicíně - jedná se především o využívání nižších organizmů zabývá se produkcí potravin (pivo, mléčné produkty, kvasnice), uplatňuje se při úpravě odpadů a organických materiálů (např. kompostování), široké uplatnění nalézá v medicíně (např. při výrobě antibiotik), intenzivně se rozvíjejícím odvětvím jsou genetické manipulace (do jednoho organizmu se cíleně vnáší určitý gen či geny jiného organizmu - vznikají geneticky modifikované organismy)

OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE zdroje, v jejichž čerpání lze teoreticky pokračovat další tisíce až miliardy let většina obnovitelných zdrojů má svůj původ v energii slunečního záření, největší potenciál má přímé využití slunečního záření k výrobě tepla nebo elektřiny sluneční energie – solární kolektor, fotovoltaický článek bioenergie - vzniká uvolněním chemické energie ze surovin biologického původu (biomasa – biopaliva) vodní energie – vodní elektrárny větrná energie – větrné elektrárny energie přílivu – vodní elektrárny geotermální energie - přirozený projev tepelné energie zemského jádra, erupce sopek a gejzírů, horké prameny

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Katastrofa http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDivotn%C3%AD_prost%C5%99ed%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDivotn%C3%AD_prost%C5%99ed%C3%AD_v_%C4%8Cesku http://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A9_zem%C4%9Bd%C4%9Blstv%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Biotechnologie http://cs.wikipedia.org/wiki/Obnoviteln%C3%BD_zdroj_energie http://cs.wikipedia.org/wiki/Geoterm%C3%A1ln%C3%AD_energie http://cs.wikipedia.org/wiki/Energie_p%C5%99%C3%ADlivu http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C4%9Btrn%C3%A1_energie http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99e%C4%8Derp%C3%A1vac%C3%AD_vodn%C3%AD_elektr%C3%A1rna http://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dn%C3%AD_energie http://cs.wikipedia.org/wiki/Slune%C4%8Dn%C3%AD_kolektor