1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Solární systémy pro aktivní topení
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
1  Ministry of Industry and Trade 2004 EU Emissions Trading Scheme Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepla z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
Využívání druhotných zdrojů energie
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 Podnikání v elektroenergetice a teplárenství velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XIX. seminář energetiků Jelenovská 20. – 22. ledna 2009.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Obchodování s elektřinou a povolenkami skleníkových plynů po vstupu do EU Ing. Miroslav Marvan 8. podzimní konference energetických manažerů 14. září 2005.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
1 Pohled SVSE na fungování trhů s energiemi Petr Matuszek Fungování energetických trhů v EU a ČR Praha 2. listopadu 2010.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Transkript prezentace:

1 Petr Matuszek XXI. seminář energetiků Jelenovská 11. – 13. ledna 2011 Průmyslová energetika v období krize Zhodnocení legislativních změn

2 Obsah  Postavení průmyslové energetiky  Trh s elektřinou  Ekologické a jiné balíčky  Závěr

3 Postavení průmyslové energetiky „Víra bez práce je mrtvá.“ Bible

4 Postavení průmyslové energetiky (1)  Výrobce elektřiny a tepla  Lokální distribuční společnost (elektřina, plyn)  Odběratel a spotřebitel energií  Obchodník s plynem  Dodavatel tepla  Provozovatel zařízení emitující CO 2

5 Postavení průmyslové energetiky (2)  Výroba produktů potřebných pro technologii hlavní výroby  Výroba energií se musí přizpůsobit potřebám průmyslového podniku  Využívání druhotných energetických zdrojů  Centralizované zásobování teplem  Výroba elektřiny – KVET

6  Přímá vazba na hlavní výrobu – obtížné stanovení odběrového diagramu  Problémy při řešení odchylek při výpadku napájení  Obecně – razantní úspora nákladů v době krize Postavení průmyslové energetiky (3)

7 Prvotní zájem průmyslových odběratelů:  konkurenceschopné ceny,  prostředkem k jejich dosažení je i národní legislativa.  Realita? Postavení průmyslové energetiky (4)

8 8 Postavení průmyslové energetiky (5) Porovnání s EU (Eurostat)

9 Trh s elektřinou „Mýlit se je lidské, ale setrvávat v omylu je ďábelské.“ Latinské přísloví

10 Trh s elektřinou (1) V ČR byl trh s elektřinou postupně otevírán od roku 2002 pro jednotlivé kategorie odběratelů. V ČR byl trh s elektřinou postupně otevírán od roku 2002 pro jednotlivé kategorie odběratelů. V Evropě není splněna základní podmínka tržního prostředí, a to převis nabídky nad poptávkou. V Evropě není splněna základní podmínka tržního prostředí, a to převis nabídky nad poptávkou. Ceny energií jsou odtrženy od nákladů! Ceny energií jsou odtrženy od nákladů! Nové legislativní záměry a zejména jednostranné regulační zásahy v oblasti ekologie mají přímý dopad na vývoj trhu s energiemi. Nové legislativní záměry a zejména jednostranné regulační zásahy v oblasti ekologie mají přímý dopad na vývoj trhu s energiemi.

11 Co ovlivňuje cenu elektřiny:  Makroekonomické vlivy  Povolené výnosy dle stanovené metodiky  Připomínky jednotlivých hráčů trhu s elektřinou  A co ještě? Trh s elektřinou (2)

12 Trh s elektřinou (3) Co ovlivňuje cenu elektřiny:  Boj s klimatickými změnami – Povolenky CO 2 – Ekologické daně – Příspěvek na OZE  Politická rozhodnutí

13 Trh s elektřinou (4) Informativní jednosložková cena elektřiny pro KZ v ES ČR (Kč/MWh) – zdroj EGÚ

14 Trh s elektřinou (5) Informativní jednosložková cena elektřiny pro KZ v ES ČR (Kč/MWh) – před účinností vládního balíčku

15 Ekologické a jiné balíčky „Všeobecný souhlas není často ničím jiným než všeobecným omylem. “ Charlie Chaplin

16 Ekologické a jiné balíčky Ekologické a jiné balíčky (1) Novelizace zákona č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů 2009: PSP neschválila vládní návrh k OZE! Klíčový moment! Zákon schválen na konci roku 2010

17 Ekologické a jiné balíčky (2) Tímto novým rozhodnutím by meziroční zdražení elektřiny pro velkoodběratele (dle ERÚ) mělo být v průměru pouze o 5,2 %. Tímto novým rozhodnutím by meziroční zdražení elektřiny pro velkoodběratele (dle ERÚ) mělo být v průměru pouze o 5,2 %. Vliv příspěvku na OZE pro průmyslové společnosti v roce 2011 (např. LDS ET, a.s.) Vliv příspěvku na OZE pro průmyslové společnosti v roce 2011 (např. LDS ET, a.s.) – příspěvek ve výši 370 Kč/MWh » cca 125 mil. Kč pro skupinu TŽ-MS » cca 32 mil. Kč pro ostatní firmy – původní příspěvek ve výši 578 Kč/MWh » dvojnásobek

18 Ekologické a jiné balíčky (3) Opatření: Opatření: – srážková daň FVE – daň na emisní povolenky – zábor ZPF – část příspěvku ze státního rozpočtu. Úspěch: – – vláda problém řeší, – – nebylo realizováno rozložení na ostatní energie, – – část peněz se vybere od provozovatelů FVE. Neúspěch: – – vypadlo financování z DPH, – – financování z emisních povolenek přinese problémy.

19 Ekologické a jiné balíčky Ekologické a jiné balíčky (4) Darovací daň z emisních povolenek Výpočet množství povolenek osvobozených od daně Výpočet množství povolenek osvobozených od daně – daň je splatná do 31. března příslušného kalendářního roku – na metodickém pokynu výpočtu se pracuje – osvobození povolenek, které odpovídá poměru průměrného množství vyrobené elektřiny z KVET k celkovému množství vyrobené elektřiny v letech 2005 a 2006

20 Ekologické a jiné balíčky Ekologické a jiné balíčky (5) Darovací daň z emisních povolenek Varianty dopadu mohou být různé pro průmyslovou energetiku, která vyrábí elektřinu, užitečné teplo a teplo pro technologické účely : Varianty dopadu mohou být různé pro průmyslovou energetiku, která vyrábí elektřinu, užitečné teplo a teplo pro technologické účely : – zdanění roční alokace – snížená o povolenky pro užitečné teplo a teplo pro technologické účely. Tyto náklady se projeví v cenách elektřiny, samozřejmě se všemi negativními dopady na průmyslové odběratele. Tyto náklady se projeví v cenách elektřiny, samozřejmě se všemi negativními dopady na průmyslové odběratele.

21 Klimaticko-energetický balíček – legislativa EU Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/29/ES ze dne 23. dubna 2009, kterou se mění směrnice 2003/87/ES s cílem zlepšit a rozšířit systém pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů ve Společenství Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/29/ES ze dne 23. dubna 2009, kterou se mění směrnice 2003/87/ES s cílem zlepšit a rozšířit systém pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů ve Společenství Rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady č. 406/2009/ES ze dne 23. dubna 2009 o úsilí členských států snížit emise skleníkových plynů, aby byly splněny závazky Společenství v oblasti snížení emisí skleníkových plynů do roku 2020 Rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady č. 406/2009/ES ze dne 23. dubna 2009 o úsilí členských států snížit emise skleníkových plynů, aby byly splněny závazky Společenství v oblasti snížení emisí skleníkových plynů do roku 2020 Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/31/ES ze dne 23. dubna 2009 o geologickém ukládání oxidu uhličitého a o změně směrnice Rady 85/337/EHS, směrnic Evropského parlamentu a Rady 2000/60/ES, 2001/80/ES, 2004/35/ES, 2006/12/ES a 2008/1/ES a nařízení (ES) č. 1013/2006 Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/31/ES ze dne 23. dubna 2009 o geologickém ukládání oxidu uhličitého a o změně směrnice Rady 85/337/EHS, směrnic Evropského parlamentu a Rady 2000/60/ES, 2001/80/ES, 2004/35/ES, 2006/12/ES a 2008/1/ES a nařízení (ES) č. 1013/2006 Ekologické a jiné balíčky (6)

22 Klimaticko-energetický balíček – legislativa EU Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/28/ES ze dne 23. dubna 2009 o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů a o změně a následném zrušení směrnic 2001/77/ES a 2003/30/ES Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/28/ES ze dne 23. dubna 2009 o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů a o změně a následném zrušení směrnic 2001/77/ES a 2003/30/ES Nařízení komise EU č. 1031/2010 ze dne 12. listopadu 2010 o harmonogramu, správě a jiných aspektech dražeb povolenek na emise skleníkových plynů v souladu se směrnici Evropského Parlamentu a Rady 2003/87/ES Nařízení komise EU č. 1031/2010 ze dne 12. listopadu 2010 o harmonogramu, správě a jiných aspektech dražeb povolenek na emise skleníkových plynů v souladu se směrnici Evropského Parlamentu a Rady 2003/87/ES Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU ze dne 24. listopadu 2010 o průmyslových emisích, integrované prevenci a omezování znečištění Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2010/75/EU ze dne 24. listopadu 2010 o průmyslových emisích, integrované prevenci a omezování znečištění Ekologické a jiné balíčky (7)

23 Legislativa EU aktuálně Nyní probíhá na půdě EU od do otevřená veřejná konzultace k „Třetí fází obchodování s povolenkami“ před rokem 2013 (předčasná aukce) Nyní probíhá na půdě EU od do otevřená veřejná konzultace k „Třetí fází obchodování s povolenkami“ před rokem 2013 (předčasná aukce) Ekologické a jiné balíčky (8)

24 Legislativa EU - princip alokace dražbou Podle revidované směrnice 2009/29/ES lze v zásadě průmyslové sektory rozdělit do tří skupin: Podle revidované směrnice 2009/29/ES lze v zásadě průmyslové sektory rozdělit do tří skupin: – Výrobci elektřiny – 100% aukce od roku 2013 (v ČR uvažována výjimka). – Sektory ohrožené únikem uhlíku – 100% bezplatná alokace po celé třetí obchodovací období založená na benchmarkingu. – Ostatní – Sektory neohrožené únikem uhlíku a výrobci tepla mohou obdržet až 80 % bezplatných povolenek v roce 2013 s poklesem na 30 % v roce V roce 2027 by pak neměli získat žádné bezplatné povolenky. Alokace bude opět založena na benchmarkingu. Ekologické a jiné balíčky (9)

25 Závěr Závěr (1) Pro další období zavést tzv. německý model:   Osvobození samovýrobců.   Rozdělení do skupin podle roční spotřeby elektřiny pro uplatnění úlev pro energeticko intenzivní průmysl.   Zavedení snížené ceny za příspěvek na OZE.

26 Závěr (2)   Stěžejní úlohu státu spatřujeme v tlaku na odstranění veškerých deformací trhu a překážek volného pohybu energií a vytvoření transparentního tržního prostředí s umožněním všech forem transferu energetických komodit.

27 Děkuji za pozornost tel.: