Konference Analýza venkova: nové otazníky a výzvy Olomoucké vysoké školství partnerem moravského venkova reg. č.: CZ.1.07/2.4.00/12.0065 21. 10. 2011,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Advertisements

Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Strategie Jihovýchod – jsou kraje připraveny na budoucnost?
Evropský výzkum, lokální politika, korupce Pavel Šaradín Praha,
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
Zastupitelé v obcích Moravskoslezského kraje. Analýza postojů, názorů a cílů zastupitelů v obcích do tří tisíc obyvatel Michal Kuděla Radomír Sztwiertnia.
1 Tisková konference TOP březen 2010 Za účasti: Karla Schwarzenberga, Petra Gazdíka, Bedřicha Moldana, Karla Turečka a Jiřího Olivy.
A NKETNÍ ŠETŘENÍ PRO OBYVATELE REGIONU MAS K PŘÍPRAVĚ NOVÉ ROZVOJOVÉ STRATEGIE SBLÍŽENI POLITIKOU - VÝCHOVA K AKTIVNÍMU OBČANSTVÍ A LOKÁLNÍ.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Vzdělávání pedagogů napříč MSK
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Obec správným směrem Komunitní plánování Prezentace pro projekt: Pelhřimovsko za vzděláním " Projekt je financován z prostředků EAFRD v rámci Programu.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Ostrava | Projekt Energeticky nezávislý kraj analýza silných a slabých stránek.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Reg. č.: CZ.1.07/2.4.00/ Konference Analýza venkova: nové otazníky a výzvy , Olomouc Olomoucké vysoké školství partnerem moravského.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Veřejné setkání dne 21. května 2012 rok 2012 – rok 2022.
O. s. Fórum 50 % Usiluje o společnost s vyrovnaným zastoupením mužů a žen ve veřejném životě.
Fungování místní samosprávy v malých obcích Josef Bernard Lokální a regionální studia Sociologický Ústav AV ČR, v.v.i.
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Partnerství Moravská brána do Evropy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Prezentace 13. května 2010 Vzdělávací.
„Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Nadace rozvoje.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti Jiří Tošner Na Poříčí 1041/12, Praha 1 tel.:
1  Růst možností a potenciálu rozsáhlé škály místních aktérů: politické strany, NO, jednotlivci, odbory, MSP, média …  Oblasti výkonu správy: veřejné.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Veřejná správa venkovských obcí Zdenka Vajdová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Seminář Venkov 2009, Přírodovědecká fakulta UK.
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU Zájmové sdružení právnických osob OK4EU.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Městský úřad Odolena Voda má následující odbory Odbor tajemníka ( administrativa a organizace činnosti úřadu, právní služba města, správa Základních.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
SPOV – POR - červen 2011 Cíl SPOV  nastolit toto téma v přesvědčení, že právě venkov a zejména malé obce mohou sehrát velmi důležitou roli při obnově.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Moje práce na Broumovsku
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Transkript prezentace:

Konference Analýza venkova: nové otazníky a výzvy Olomoucké vysoké školství partnerem moravského venkova reg. č.: CZ.1.07/2.4.00/ , Olomouc

Analýza postojů, názorů a cílů zastupitelů v obcích Moravskoslezského kraje Mgr. Radomír Sztwiertnia Mgr. Michal Kuděla Fakulta veřejných politik Slezské univerzity v Opavě

Pohled zastupitelů na rozvoj venkova a místní demokracii Význam jednotlivých cílů samospráv Vliv jednotlivých aktérů místní politiky Reprezentace zájmů Místní demokracie

Koncepce rozvoje zemědělství a venkova Moravskoslezského kraje 1.Zlepšování kvality života ve venkovských oblastech 2.Podpora konkurenceschopného, multifunkčního a diverzifikovaného zemědělství 3.Péče o krajinu a zlepšování životního prostředí důraz na tvrdé, investiční programy rozvojový X ochranářský diskurz (Woods 2005, Čmejrek 2010)

Koncepce rozvoje zemědělství a venkova MSK – vymezení venkova

Důležitost cílů samospráv MSK – rozvojový diskurz

Důležitost cílů samospráv MSK – ochranářský diskurz

Ochrana tradiční soudržnosti místního společenství Zdroj: Proměny městských zastupitelstev v evropské perspektivě 2008, Zastupitelé MSK 2011

Ochrana tradiční soudržnosti místního společenství

Vliv zastupitelstva

Vliv na činnost místní správy na základě zkušenosti zastupitelů

Vliv dobrovolnických a neziskových organizací Zdroj: Proměny městských zastupitelstev v evropské perspektivě 2008, Zastupitelé MSK 2011

Jak důležité je pro Vás jako zastupitele/ku, abyste reprezentoval/a následující skupiny a zájmy?

Participace občanů a místní demokracie Mimořá dně a velmi d. Středně důležité Málo a zcela nedůlež. Místní obyvatelé by se měli aktivně a přímo podílet na důležitých rozhodnutích 79,316,44 Místní obyvatelé by měli mít příležitost dát najevo své názory před důležitými rozhodnutími zvolených zastupitelů 86,911,11,6 Političtí reprezentanti by měli dělat taková rozhodnutí, která považují za správná a to nezávisle na okamžitých názorech místních obyvatel 45,531,222,1 Mimo volby by občané neměli mít možnost ovlivňovat politiku místní samosprávy 16,729,750,6

Mimo volby by občané neměli mít možnost ovlivňovat politiku místní samosprávy

Závěry Zanedbatelné rozdíly napříč jednotlivými okresy Silný vliv starostů a starostek na místní správu a samosprávu Převládá důraz na ekonomický rozvoj, zlepšení kvality života Nejednoznačný pohled na fungování místní demokracie

Děkujeme za pozornost