Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fungování místní samosprávy v malých obcích Josef Bernard Lokální a regionální studia Sociologický Ústav AV ČR, v.v.i.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fungování místní samosprávy v malých obcích Josef Bernard Lokální a regionální studia Sociologický Ústav AV ČR, v.v.i."— Transkript prezentace:

1 Fungování místní samosprávy v malých obcích Josef Bernard Lokální a regionální studia Sociologický Ústav AV ČR, v.v.i.

2 Malé obce v ČR Systém obecní samosprávy v ČR dosti unikátní –Celkem cca 6250 obcí –Mediánová velikost obce cca 380 obyvatel –V 90. letech vznik cca 2200 nových samostatných obcí –Velký odpor vůči případným snahám o konsolidaci

3 Co přináší malým vesnicím vlastní samospráva? Hypotéza lokální identity –Lokání identita na českém venkově je silná, úsilí o vlastní samosprávu z ní vyplývá a pomáhá ji udržovat. Hypotéza rozvojových možností –Lokální samospráva i v malých obcích je důležitý aktér místního rozvoje. Sídla s vlastní samosprávou se rozvíjejí úspěšněji než sídla bez ní.

4 Zkoumání hypotézy rozvojových možností K ověření: –Sídla s vlastní samosprávou poskytují svým občanům více služeb než bez samosprávy ? –Sídla s vlastní samosprávou jsou lépe vybavena inženýrskými sítěmi ?

5 Ověřování hypotézy Existence školy v obci na začátku a na konci 90. let

6 Ověřování hypotézy Prodejna potravin v obci na začátku a na konci 90. let

7 Ověřování hypotézy Podíl domů připojených na inženýrské sítě na začátku a na konci 90. let

8 Interpretace výsledků Na počátku 90. byla sídla bez vlastní samosprávy částečně znevýhodněna. –Nejmenší sídla znevýhodněna z hlediska základních služeb (škola, prodejna) –Sídla okolo 1500 obyvatel znevýhodněna nižší vybaveností inženýrskými sítěmi Na konci 90. let je situace částečně odlišná –Vybavenost školami je téměř beze změn –Nejmenší osamostatněné obce jsou o něco lépe vybaveny prodejnami, ostatní obce hůře –Osamostatněné obce nad 500 obyvatel nejvíce zlepšily vybavenost sítěmi.

9 Platí hypotéza místního rozvoje? Analyzovaná data ukazují, že zřejmě platí, ale… –Rozdíly ve vybavenosti sídel se samosprávou a bez ní nebyly na začátku 90. let příliš výrazné –Existence samosprávy měla vliv jen na některé typy služeb –Velkou roli hraje též velikost samostatné obce –Souhrnné statistické výsledky mohou zakrývat specifickou situaci v některých obcích –Analýza nedokáže postihnout kvalitu služeb

10 Přesnější analýza je třeba pro následující odpovědi Na které oblasti rozvoje malých obcí má jejich samospráva největší vliv? Např: Dostupnost základních služeb Technická infrastruktura Vzhled obce Spolkový a občanský život Údržba komunikací Jaké jsou typické znaky těch samospráv, které jsou rozvojově úspěšné? Např: Schopnost strategického uvažování Schopnost dosahování konsensu Personální stabilita Schopnost hledání spojenců mimo obec Orientace v dotačních programech

11 Děkuji Vám za pozornost Josef Bernard josef.bernard@soc.cas.cz


Stáhnout ppt "Fungování místní samosprávy v malých obcích Josef Bernard Lokální a regionální studia Sociologický Ústav AV ČR, v.v.i."

Podobné prezentace


Reklamy Google