Finanční možností svépomocných skupin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Sociální služby SOZ.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Možnosti práce u dlouhodobých uživatelů psychiatrické péče Uživatelé zaměstnávájí uživatele o.s.KOLUMBUS.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Evropský sociální fond v ČR
Ing. Stanislava Správková
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Koncepce péče o staré občany
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
NIPOS – Lenka Lázňovská.  Velký okruh subjektů poskytujících veřejné služby v kultuře, a to zejména v oblasti veřejné osvěty a edukace. Jsou naplněním.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Studium pro školní metodiky prevence
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Informace o stavu přípravy střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období 2008 – 2011 informační seminář k PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Financování NO Systém veřejného financování - financování z veřejných rozpočtů Finance z neveřejných zdrojů (tuzemských i zahraničních) Nadace tuzemské.
KONTAKTNÍ SEMINÁŘ Programu CZ11 Public Health Inititatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Fond bilaterální spolupráce Opatření A.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Sociální služby a Projekt Zdravý kraj v Jihomoravském kraji J.Drbal, V.Kytnerová, K.Zouharová Plánování rozvoje sociálních služeb Dobrá praxe zdravých.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Programový rámec: Operační program Zaměstnanost
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Informační zdroje české veřejné správy
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Ing. Stanislava Správková
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Obor zdravotních služeb MZ
Informační systém sociálních služeb v Moravskoslezském kraji
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
Transkript prezentace:

Finanční možností svépomocných skupin Zpracoval Jan Jaroš výkonný ředitel Občanské sdružení KOLUMBUS

Obsah přednášky financování právních subjektů (občanské sdružení, obecně prospěšná společnost) možnosti financování svépomocných skupin pacientů příklad dotačního řízení - sociální firma-možnosti financování sociálních aktivit

Financování právních subjektů občanské sdružení, obecně prospěšná společnost Ministerstva, Úřad vlády, další státní instituce (agentury) - Zdroje EU, strukturální fondy, Evropská komise - Kraje, obce - Nadace - Sponzoři - Prosazování zájmů (i finančních) do komunitního plánování obcí a krajù – „lobování“ - Partnerství s jinou organizací - Poskytování služeb (dle Zákona o sociálních služeb) - Příspěvek na péči - Podnikatelské aktivity(sociální podnikaní)

Financování svépomocných skupin Vlastní zdroje – samofinancování drobných aktivit – příspěvky členů Finanční a materiální podpora poskytovatele komunitní péče Spolufinancování aktivit svépomocným občanským sdružením – patron skupiny Nelze žádat o dotace – není právní subjektivita

Ministerstvo zdravotnictví ČR Program grantové podpory Program vyrovnávání příležitostí Evropské fondy

Program grantové podpory Program je určen na podporu projektů nestátních neziskových organizací s  celostátní působností, které se zabývají péčí o zdravotně postižené a chronicky nemocné a seniory v České republice G/1 - Rekondiční a edukační pobyty se zdravotním programem G/2 - Edukační docházkové akce (kurzy a výcviky) G/3 - Ediční činnost G/4 – Přednášky G/5 - Organizačně administrativní servis občanských sdružení

PROGRAM VYROVNÁVÁNÍ PŘÍLEŽITOSTÍ PRO OBČANY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Program vychází z usnesení vlády ČR ze dne 9. 3. 2009 č. 273 ke Zprávě o jednotlivých koncepčních opatřeních Střednědobé koncepce státní politiky vůči občanům se zdravotním postižením realizovaných v letech 2007-2008. Tematické okruhy programu v rámci působnosti MZ ČR 1. Podporovat vznik dobrovolnických center a rozvoje dobrovolnických aktivit ve zdravotnických zařízeních, zejména podpořit spolupráci organizací občanů se zdravotním postižením se zařízeními následné a dlouhodobé péče. 2. Podporovat zlepšení podmínek využitelnosti zdravotní péče osobami se zdravotním postižením respektováním specifických potřeb občanů se smyslovým či mentálním postižením nebo osob s vážným omezením hybnosti.

3. a) Podporovat vznik informačních materiálů a vzdělávacích aktivit o problematice občanů se zdravotním postižením (zejména o způsobech, metodách a formách komunikace) a napomoci tyto informace šířit mezi zdravotnickou veřejnost. b) Vytvářet informační materiály pro lékaře prvního kontaktu o tom, jaké poradenské a informační služby jsou dostupné pro jednotlivé typy zdravotního postižení. c) Podporovat vznik informačních a osvětových materiálů a aktivity zaměřené na širokou veřejnost v rámci sekundární prevence prohloubení zdravotního postižení. 4. Podporovat na komunitní úrovni specializovaná centra (např. komunitní centra pro osoby postižené demencí a jejich rodiny) a zdravotnická zařízení pro pacienty s chronickým onemocněním, pacienty se zdravotním postižením a pacienty v terminálních stavech. 5. Podporovat rehabilitační oddělení, zaměřená na specializovanou péči pro jednotlivé skupiny osob se zdravotním postižením.

Specifické podmínky donátorů . různé druhy aktivit . odlišné formuláře(jednoduché/MZ/, Benefit 7) . jiné přílohy(doložení subjektivity, výroční zpráva apod.) závěrečné zprávy(doložení vyúčtování – dochází k vrácení peněz a někdy i k zániku dotovaného subjektu) . nutná řádná evidence průběhu projektu(monitorovací zprávy) . a další

Strýček Skrblík – donátor?

Sociální firma - staro-nový způsob financování sociálních služeb - podnikatelský subjekt založený na podporu financování sociálních služeb(o.p.s., s.r.o., družstva apod.) - dotační tituly MPSV, MMR a další zdroje z EU - konkurence schopný podnikatelský subjekt zaměstnávající více jak 50% osob se zdravotním postižením

Objevíme „Nový Svět“ financování svépomocných aktivit?

Otázky a diskuze Děkuji za pozornost Kontakt: Jan Jaroš o.s.KOLUMBUS jan.f.jaros@seznam.cz www.os-kolumbus.org