Matrika – otázky a odpovědi Vidimace částečné listiny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Porada na úseku matrik
Zařazení obce do vyhlášky č. 36/2006 Sb. Změny příjmení
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Soukromá obchodní akademie SOAPA, s. r. o.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Změny právních předpisů s účinností od
Vidimace a legalizace Státní občanství Bc. Jana Nemerádová, DiS.
Matrika Věra Graplová, DiS.
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Osvojení dítěte Mgr. Dana Ilíková
Porada na úseku matrik, vidimace a legalizace
Optimalizace počtu matričních úřadů Porada s MV ČR konaná dne
Občanské průkazy k Porada konaná dne
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Zprostředkování kontaktu I N F O R M A C E O POSTUPU PŘI VYŘIZOVÁNÍ ŽÁDOSTÍ O ZPROSTŘEDKOVÁNÍ KONTAKTU (na základě § 8b zákona č. 133/2000 Sb.)
Porada krajských úřadů, magistrátů měst Brna, Ostravy a Plzně a Magistrátu hl. m. Prahy Praha, 11. června 2012.
Porada na úseku matrik, vidimace a legalizace
Ochrana zemědělského půdního fondu při stavbě fotovoltaických elektráren Ing. Ivana Skalická.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.17
Nabytí státního občanství Pozbytí státního občanství Krajské úřady Adresa místa trvalého pobytu Adresa pro doručování písemností Ohlašovny Rozvod; neplatnost;
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel Zlín,
Evidence obyvatel.
JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Vnitřní správa V absolutistickém státě – správa policejní
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Matrika Bc. Jan Podloučka.
1 SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR Ing. Rychtářová Miluše vedoucí správního odboru Nový Bor 10. ledna 2015.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_SPRÁVNÍ.
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Bc. Jan Podloučka.  Základní registry  Zapisovatelé do ISEO   Práce s CzechPOINTem ◦ Ohlašovna – trvalý pobyt ◦ Ohlašovna – doručovací.
Výklad č. 84 č.j. 2551/ Společná řízení  k § 115 odst. 11 vodního zákona a § 140 správního řádu.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Matriky M. Horáková.
Cestovní pasy vydávané zastupitelskými úřady Ukrajiny od
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
1 SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR Ing. Rychtářová Miluše vedoucí Správního odboru Nový Bor 5. ledna 2016.
Uznávání cizozemských rozsudků Transkripce Sňatky cizinců JUDr. Blanka Dostálová
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Manželství.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Určeno pro:  žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor:
Veřejnoprávní smlouvy
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
Zprostředkování kontaktu
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_12 MANŽELSTVÍ Výchova.
Matriky M. Horáková.
MANŽELSTVÍ.
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Církevní a občanský sňatek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Občanské soudní řízení I.
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Matrika – otázky a odpovědi Vidimace částečné listiny Ing. Markéta Hofschneiderová Eva Vepřková 26.11.2009

Ženská příjmení Příjmení žen se tvoří v souladu s pravidly české mluvnice. Při zápisu uzavření manželství lze na základě žádosti ženy, jíž se uzavření manželství týká, uvést příjmení, které bude po uzavření manželství užívat, v mužském tvaru, jde-li o : cizinku, státní občanku České republiky, která má nebo bude mít trvalý pobyt v cizině, státní občanku České republiky, jejíž manžel je cizinec nebo občanku České republiky, která je jiné než české národnosti. Žena např. prohlásí, že po sňatku bude žít v cizině.

Změna příjmení Žádost lze podat i zpětně, tj. v případech, kdy žena užívá dosud příjmení v souladu s pravidly české mluvnice a splňuje některou z podmínek pro užívání příjmení v mužském tvaru. Pokud je žena již v matriční knize zapsána jako Bauerová a chce užívat příjmení v mužském tvaru tj. bez „ová“ musí prokázat (doložit), že žije v cizině (nestačí to prohlásit jako v prvním případě)!

Sňatek před nematričním úřadem Prohlášení o uzavření manželství lze učinit i před starostou, nebo místostarostou obce, městské části hlavního města Prahy, městských obvodů nebo městských částí územně členěných statutárních měst, které nejsou matričním úřadem, je-li jeden ze snoubenců přihlášen k trvalému pobytu v jeho správním obvodu. Nematriční obec si určí místo pro oddávání Snoubenci požádají matriční úřad o  uzavření manželství na jiném vhodném místě (§ 12 zákona o  matrikách) Správní poplatek za povolení sňatku vybere matriční úřad

Uzavření manželství na jiném vhodném místě Povolení sňatku na jiném vhodném místě (např. zahradě) Sňatek je přesunut z důvodu špatného počasí na přání snoubenců do obřadní místnosti Správní poplatek se snoubencům nevrací!!! (dle položky 12 písm. c) a d) z. č. 634/2004 Sb., se správní poplatek vybírá za vydání povolení uzavřít manželství mimo stanovenou dobu nebo mimo dobu úředně určenou)

Církevní sňatky Podléhají církevní sňatky správním poplatkům? Ne, církve nejsou správními orgány

Matriční knihy Je možné používat matriční knihy jejíž desky mají jinou barvu než obvyklou? Pokud desky matriční knihy mají jinou barvu např. kniha narození je v deskách červené barvy a matriční listy odpovídají platné právní úpravě, lze matriční knihy používat Doporučení: přebalit aspoň hřeb knihy do zelené barvy

Zápis narození dítěte K zápisu narození dítěte rodiče předloží oddací list přeložený jak z běloruštiny, tak z ruštiny. Pod jakým příjmením zapsat dítě? Rodiče učiní prohlášení, že užívají a i na dále chtějí užívat příjmení např. v ruské podobě. Pokud rodiče předloží oddací list v ruštině a chtějí užívat příjmení v ukrajinské podobě, musí předložit matriční doklad přeložený z ukrajinštiny.

Změna příjmení Žadatel chce užívat příjmení filmového hrdiny Záleží na posouzení matričního úřadu Znalecký posudek se nevyžaduje (posudek pouze u jmen)!

Změna příjmení Pan Nový si vzal při sňatku příjmení po manželce Mánek. Za 2 roky chce být Barteldy a toto příjmení chce užívat jako rodné. NOVÝ – MÁNKOVÁ MÁNEK – MÁNKOVÁ Změna příjmení na Barteldy Musí proběhnout 2 kroky: 1) změna příjmení na předešlé tj. rodné „Nový“ 2) změna příjmení na „Barteldy“

Druhopisy matričních dokladů Psaní názvů obcí, okresů nebo států (§24 odst. 3 vyhlášky č. 207/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů) dodatečný záznam do matriční knihy oznamovací povinnost do sbírky listin novela prováděcí vyhlášky – 1.1.2010

Uzavření manželství na jiném vhodném místě mimo dobu stanovenou radou obce – § 12 zákona o matrikách Změna vzorů záznam do spisu protokol

Uzavírání manželství s cizinci Řešení sňatků uzavíraných cizinci z arabských zemí doporučení: přijmout prohlášení cizince, že nežije v platném manželství, resp. že nemá více manželek

Vidimace částečné listiny

Vidimace částečné listiny