Osvojení dítěte Mgr. Dana Ilíková 26.11.2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
aneb problematika náhradní rodinné péče
Advertisements

Zsv.
Zařazení obce do vyhlášky č. 36/2006 Sb. Změny příjmení
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Občanský zákoník –zákon č.89/2012 Sb.
Matrika Věra Graplová, DiS.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Právní úprava náhradní rodinné péče
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MATEŘSTVÍ ZÁKLADNÍ RODINNĚPRÁVNÍ STATUS © Zdeňka Králíčková, 2009.
Právní hledisko dětské paliativní péče
Dětské centrum Domeček
Nabytí státního občanství Pozbytí státního občanství Krajské úřady Adresa místa trvalého pobytu Adresa pro doručování písemností Ohlašovny Rozvod; neplatnost;
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Evidence obyvatel.
Občanská výchova 7. ročník
NÁHRADNÍ VÝCHOVA DĚTÍ Mgr. Michal Oblouk.
JUDr. Jana Jurníková, Ph.D.
Vnitřní správa V absolutistickém státě – správa policejní
Působnosti a mezioborová spolupráce v rámci náhradní rodinné péče Mgr
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Náhradní rodinná péče.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Rodičovská zodpovědnost, vztahy rodičů a dětí, náhradní rodinná výchova, výživné Pojem a obsah
SVNIT Přednáška M. Horáková
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kapitoly z rodinného a trestního práva přednáška
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Náhradní rodinná péče Náhradní rodinná péče – průvodce pro odborníky, osvojitele a pěstouny Zdeněk Matějček za kolektiv Portál, s.r.o., Praha 1999.
Mgr. Roman Šebrle SOŠ sociální péče Ulrichova Kladno
přijetí cizího dítěte za vlastní
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
přijetí cizího dítěte za vlastní statusová změna
přijetí cizího dítěte za vlastní
Specifické adopce a judikatura ESLP
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_18.
OSVOJENÍ NEZLETILÉHO NESVÉPRÁVNÉHO POJEM, ÚČEL, VZNIK, ZRUŠENÍ p řijetí cizího nezletilého dítěte za vlastní - statusová změna © Zdeňka Králíčková, listopad.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
1 Informace o postupu ohlašoven při zápisu údajů do ISEO.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_209_Náhradní rodinná péče Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Práva a povinnosti mezi manželi
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Je určena pro děti, které nemají ve své rodině dobrou péči a výchovu.
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
Název projektu: Moderní škola
Když vlastní rodina chybí
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Zapisovatelé : Informace o způsobu zápisu
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Práva a povinnosti nesezdaných párů
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
OSVOJENÍ NEZLETILÉHO NESVÉPRÁVNÉHO POJEM, ÚČEL, VZNIK, ZRUŠENÍ
Sociální práce s rodinou 9
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
18 let zkušeností s mezinárodním osvojením
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Náhradní formy rodiny. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Transkript prezentace:

Osvojení dítěte Mgr. Dana Ilíková 26.11.2009

Osvojení Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič - potomek.

Osvojení „zrušitelné“ (1.stupně) OSVOJENÍ „nezrušitelné“ (2.stupně)

Osvojení U osvojení se od 3. 7. 2006 mění RČ vždy U zrušitelného osvojení se při zrušení osvojení vrací osvojenec k původnímu RČ

Osvojení Současná právní úprava (zákon č. 94/1963 Sb., o rodině, §§ 63-77) Vznik příbuzenského poměru (rodič x dítě) Příjmení osvojeného dítěte – příjmení osvojitele Osvojit lze pouze nezletilé dítě K osvojení je třeba vyslovení souhlasu zákonných zástupců dítěte O osvojení rozhoduje soud Předadopční péče (3 měsíce) na náklady budoucího osvojitele

Osvojení 1. stupně (Osvojení zrušitelné, prosté) Práva a povinnosti rodičů přecházejí na osvojitele Osvojenec přejímá příjmení osvojitele V rodném listě dítěte se zapíší osvojitelé Zanikají vzájemná práva a povinnosti mezi osvojencem a původní rodinou Využíváno u dětí mladších 1 roku Prosté osvojení lze zrušit Osvojení zrušitelné může být změněno v osvojení nezrušitelné, nikoliv však naopak.

Osvojení 2. stupně (osvojení nezrušitelné) Osvojitelé jsou zaspáni do rodného listu dítěte Osvojit lze jen nezletilého staršího 1 roku Tento typ osvojení nelze zrušit Takto osvojit dítě mohou manželé; jeden z manželů; výjimečně osamělá osoba

Mezinárodní osvojení http://www.umpod.cz/ (osvojení dětí z/do ciziny) Legislativní úprava: Haagská Úmluva o ochraně dětí a spolupráci při mezinárodním osvojení (platnost od 1.5. 1995, v ČR od 1.6. 2000) zákon č. 359/1999 Sb., o Sociálně-právní ochraně dětí Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně http://www.umpod.cz/

Oznamovací povinnost při osvojování vůči MV Postupuje se podle §7 písmene c) zákona 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel Stupeň osvojení : zrušitelné x nezrušitelné datum nabytí PM osvojení původní data o dítěti (data z matriční knihy) informace o biologických rodičích údaje o osvojitelích ideální stav: ofotit matriční zápis a poslat s informací o stupni osvojení na MV

Oznamovací povinnost Matrika plní vždy oznamovací povinnost: U dětí, kde dala matka už v porodnici svolení k adopci V případě utajených porodů U dětí kde byla provedena dohoda o tom, že dítě bude mít TP v kojeneckém ústavu Dohoda však musí být před narozením dítěte, nejpozději v den narození! V případě, že je matka uvedena v RL dítěte, je nutné zavést dítě do Informačního systému evidence obyvatel na adresu matky (občanky ČR).