Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník (Hotelnictví) M/01 Tématická oblast: Hospodaření podniku – členění nákladů a výnosů podniku Hospodaření podniku – členění nákladů a výnosů podniku Předmět Ekonomika Ekonomika Anotace: Výukový materiál slouží k ucelení informací o principech náhledu na hospodaření podniku. Pomáhá utvořit studentům přehled o jednotlivých oblastech firmy z pohledu finančního. Výukový materiál slouží k ucelení informací o principech náhledu na hospodaření podniku. Pomáhá utvořit studentům přehled o jednotlivých oblastech firmy z pohledu finančního. Šablona Číslo materiálu III/2-34 III/2-34 III/ III/ Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Členění nákladů účetní hledisko – provozní, finanční, mimořádné podle nákladových druhů podle vztahu k objemu výroby podle fází koloběhu hospodářských prostředků podle účelu vynaložení v závislosti na změně
Náklady – účetní hledisko Provozní – spotřeba materiálu, spotřeba energie, mzdové náklady, nájemné, daně a poplatky, pokuty a penále, náklady na dopravu, atd. Finanční úroky z úvěru (bance platíme za půjčené peníze), operace s cennými papíry (cena prodané akcie je nižší než cena na akcii uvedená), kurzové ztráty (bankovky jsme nakoupili za určitý kurz a prodáme je za kurz nižší) Mimořádné – manka a škody
Náklady – nákladové druhy spotřeba materiálu, nakupovaného zboží, odpisy majetku, spotřeba prací a služeb jiných podniků (opravy, přeprava, služby spojů), mzdy a ostatní úhrady pracovníkům za vykonanou práci, finanční úhrady (úroky, pojistné)
Náklady – vztah k objemu výroby Variabilní (proměnlivé) – mění se při změnách objemu produkce a mohou být: proporcionální – celkové náklady se mění přímo úměrně se změnou objemu, průměrné náklady na jednotku produkce jsou konstantní (např. spotřeba základního materiálu), progresivní – celkové náklady rostou rychleji než objem výroby (při zvýšení intenzity práce vzniká více zmetků, nebo zvýšení výroby vyvolá vyplácení příplatků za práci přesčas), degresivní – celkové náklady rostou pomaleji než objem výroby (snížení ztrát a odpadu materiálu)
Náklady – vztah k objemu výroby (pokračování) Fixní (stálé) – jsou na růstu objemu výroby nezávislé. (nájemné, mzdy vedoucích pracovníků, silniční daň, zálohy na elektřinu, vodu, plyn, … atd.) !!!! FIXNÍ + VARIABILNÍ = celkové náklady !!!!!!!!!!
Náklady - podle fáze koloběhu hospodářských prostředků náklady na pořízení – propočty spotřeby materiálu, bilanci materiálu, normování zásob … náklady na výrobu – mzdy výrobních dělníků, spotřeba energie, spotřeba materiálu … náklady na realizaci – při prodeji finálních výrobků (skladování, obaly, distribuce …)
Náklady - podle účelu vynaložení Přímé – je možné je přímo určit na kalkulační jednici Nepřímé - není možné je přímo určit na kalkulační jednici Kalkulační jednice = jeden kus, jeden pár, atd. Pozn.: Vysvětleno bude podrobněji v kapitole „kalkulace“ Náklady – v závislosti na změně MEZNÍ náklady – určují, o kolik se zvýší celkové náklady, pokud zvýšíme objem výroby o jednotku (1 kus, 1 kg, … ) zvýšíme objem výroby o jednotku (1 kus, 1 kg, … )
Členění výnosů Provozní – tržby za prodané výrobky, zboží a poskytnuté služby poskytnuté službyFinanční tržby z prodeje cenný papírů, úroky z vkladů (máme účet u banky a z uložených peněz nám banka přičítá úroky), peněz nám banka přičítá úroky), kurzové zisky (bankovky jsme nakoupili za určitý kurz a prodáme je za kurz vyšší). kurz a prodáme je za kurz vyšší).
Členění výnosů (pokračování) Mimořádné zúčtování rezerv (peníze, které firma používá na úhradu krizových a problémových situací v podniku – požár, přírodní katastrofy,... atd.), Příjmy z prodeje odepsaného investičního majetku
Možnosti zvyšování výnosů (určete a následně doplňte příklady) zvyšováním výkonů materiálových materiálových mzdových ostatních Možnosti snižování nákladů (určete u konkrétních druhů – jakým způsobem) zvyšováním cen výkonů zvyšováním ostatních výnosů
Použité zdroje: 1. ŠVARCOVÁ, J. Ekonomie - stručný přehled. Zlín, CEED, ISBN CEED, ISBN MACH, J. Ekonomika pro SOU: obor kuchař/číšník. 1. vydání. Praha: Fortuna, ISBN Vlastní tvorba