Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme.
Advertisements

KONSTRUKCE ZPLYŇOVACÍHO KOTLE
KONFERENCE OZE Vyhodnocení energetických a ekonomických efektů zdrojů na biomasu Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP, s.r.o.
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Rozvodná elektrická síť
EXPERT NA TEPLO.
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
Odpadové hospodářství
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Zpracování odpadu v dřevozpracujícím průmyslu
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Vypracovali:Rudolf Ščudlík Karel Zlevor Jiří Vojtíšek
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Elektrárny využívající biomasy na výrobu elektřiny
Tepelná čerpadla třetí generace
Využívání druhotných zdrojů energie
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
JUDr. Ing. Ing. Mgr. Petr Měchura
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
ZDROJE ENERGIE Chemie 9. ročník
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Tepelná elektrárna.
Vliv topného režimu na emise krbových kamen spalujících dřevo
získávání energie z biomasy
Tepelná elektrárna.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
VYBRANÉ PARAMETRY ZDROJŮ V PROJEKTU OBNOVY ZDROJŮ ČEZ Michal Říha, ČEZ, a. s. 29. listopadu 2005.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Hydráty methanu příslib nebo hrozba?. Hydráty methanu 1. Úvod 2. Vlastnosti 3. Výskyt a původ 4. Energetické využití methanu 5. Skleníkový efekt a hydráty.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
EXOTERMICKÉ A ENDOTERMICKÉ REAKCE. Exotermické a endotermické reakce Chemické děje se mohou dělit např. podle toho, zda se při jejich průběhu teplo spotřebovává.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Informace o spalovacích pecích k likvidaci kadáverů MVDr. Marek Žižlavský, Ph.D. SEVARON.
EXPERT NA TEPLO. společnost VERNER přední český výrobce kotlů na biomasu vlastní konstrukce a vývoj moderní výroba EN ISO 9001:2008 tradice a zkušenost.
Energetická politika Dopravní politika Hospodářská politika a integrace - Šumperk.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Vytápění Zdroje tepla-kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Vytápění Kotle pro zplynování dřeva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZEMNÍ PLYN – SOUČÁST ENERGETICKÉHO MIXU ING. PAVEL JANEČEK.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Vytápění Plynové kotle
Vytápění Paliva.
Ochrana ovzduší IV (pp+ad-blue)
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Parní generátory – kotle 2
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výkyvy energetických daní s dopady na životní prostředí.
Uhlí.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Paliva Benešová Markéta 2015/16.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Transkript prezentace:

Topení biomasou Vypracoval: Pavel Bárta

Úvod Biomasa, jako palivo pro vytápění a ohřev, je bezpochyby nejperspektivněji se rozvíjející oblast alternativních zdrojů energie z hlediska šetrnosti k životnímu prostředí, obnovitelnosti, a do budoucna i z hlediska ekonomického. V poslední době se dostává z pozice kuriózního paliva do pozice atraktivního zdroje energie pro široké spektrum uživatelů.

Co to biomasa vlastně je? Za biomasu označujeme veškerou organickou hmotu vzniklou prostřednictvím fotosyntézy a hmotu živočišného původu. V oblasti energií je tímto pojmem označována pouze rostlinná biomasa využívaná pro energetické účely jako obnovitelný zdroj energie

Dva základní druhy biomasy Peletky  - jsou ekologické biopalivo s vysokým obsahem energie (cca 5kW/kg) a tím vysokou výhřevností. Vyrábějí se lisováním z dřevěných pilin bez použití dalších přísad. Vylisovány bývají nejčastěji v průměru 6mm a délce kolem 25mm. Obilí - obilná zrnka představují přirozené minipeletky s velmi dobrou výhřevností, jejich výhřevnost je větší než u ostatních energetických plodin. Jako palivo dozraje každý rok, kromě vymlácení nevyžaduje žádné další zpracování (čištění a třídění).

Obilí Peletky

Průběh spalování Spalování biomasy se děje v kotlích, které nejdříve palivo v prostoru hořáku zplyní a vzniklé plyny dohořívají v systému dohořívacích komor. Tím, že plyny vzniklé zplyněním biomasyještě dále dohořívají, je zaručena vysoká účinnost spalovacího procesu a velice příznivé složení spalin. Aby spaliny vycházející komíny teplárny skutečně minimálně zatěžovaly ovzduší v okolí, je každý kotel ještě opatřen cyklonem, ve kterém dochází k eliminaci tuhého úletu.

Kotel na biomasu

Dva důvody proč biomasou topit I. Ekonomický Porovnání dlouhodobého vývoje cen el. energie, plynu, uhlí a obilí jako biopaliva jasně ukazuje, že topení biomasou především obilím a peletkami představuje cenově nejvýhodnější a nejstabilnější způsob získávání tepla. II. Spalování obilí a peletek v nepřispívá ke klimatickým změnám, které jsou způsobeny emisemi oxidu uhličitého nebo ostatních “skleníkových plynů” ! CO2 uvolněný při tomto spalování znovu spotřebovává vegetace fotosyntézou, a proto se jedná o obnovitelný proces. Vegetace uvolní při spálení jen tolik CO2, kolik ho spotřebovala při vlastním růstu, takže její ekologické spalování nepřispívá ke ,,skleníkovému efektu,, a účinně mu čelí.

Děkuji za pozornost