Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme."— Transkript prezentace:

1 BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme prakticky vytěžit na rozdíl od neobnovitelných zdrojů např. uhlí.    2. Významným obnovitelným zdrojem energeticky využitelné energie je biomasa, v níž je uložena sluneční energie. Pojem biomasa obvykle označuje substanci biologického původu, jako je rostlinná biomasa pěstovaná v půdě nebo ve vodě, živočišná biomasa, vedlejší organické produkty nebo organické odpady.

2 BIOMASA-BIOPLYN Popis funkce
Do elektrárny na biomasu se přiveze bioodpad, který se spálí a ohřívá vodu, ta potom putuje trubkami ke generátoru s turbínou, kterou roztočí a generátor toto točení přemění na elektřinu. Ohřátá voda potom putuje do chladící věže, kde se ochladí a putuje trubkami zase ke kotli, kde se ohřívá, jde zase k turbíně. Kouř ze spálené biomasy putuje do odlučovače tuhých částic a do komína a ven do přírody, s bioplynem je to podobné.

3 BIOMASA-BIOPLYN Co to biomasa
Biomasa je velmi složité palivo, protože podíl těkavé hořlaviny je velmi vysoký (u dřeva je 70 %, u slámy 80 %) a vzniklé plyny mají různé spalovací teploty. Proto se stává, že ve skutečnosti hoří pouze část paliva. Podmínkou dokonalého spalování je vysoká teplota, účinné směšování se vzduchem a prostor dostatečný k tomu, aby všechny plyny dobře shořely tam kde mají a nestávalo se, že budou hořet až v komíně.

4 BIOMASA-BIOPLYN Výhody a nevýhody
Je to obnovitelný zdroj Složitá na spalování

5 BIOMASA-BIOPLYN Bio Elektrárny v ČR
č. Název elektrárny Umístění (lokalita) V provozu od Instalovaný výkon 1 Tisová Kostelec nad Orlicí - 45 956(MWh) 2 Poříčí (Blízko) Trutnova 1957 92 418(MWh) 3 Teplárna Dvůr Králové Hradec Králové 2006 11 944 (MWh) 4 Hodonín 177 348 (MWh)

6 BIOMASA-BIOPLYN Mapa


Stáhnout ppt "BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme."

Podobné prezentace


Reklamy Google