HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

Solární systémy pro aktivní topení
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 50 sekund opisování 
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
Cézava – návrh 1. Ekonomické dopady změny struktury krajiny.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Rostlinná produkce obsah přednášky
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Aktuální stav problematiky ÚSES a možné hospodářské využití prvků ÚSES - multifunkční ÚSES v zemědělské krajině - zdroj obecné diverzity.
Michal Pospíšil.  Zemědělství je náročné na znalosti nových technologií, přírody, ekonomiky a organizaci  Současné technologie umožňují produktivitu.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
Biopotraviny ve školním stravování
Trvale udržitelné systémy
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Globální environmentální problémy (stručný přehled vybraných témat)
DIPLOMOVÁ PRÁCE Studie revitalizace povodí toku Jasénky
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Degradace půd vlivem zemědělství
Krajina a životní prostředí
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
23. září 2009, Ústí nad Labem, Odborný seminář 1 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Ústav vodního hospodářství krajiny Doc. Ing. Miroslav DUMBROVSKÝ,
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Ekosystémy přírodní a umělé
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Trvale udržitelné zemědělství Systémy hospodaření
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Některé environmentální aspekty zemědělského hospodaření
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Mechanismy pro zvyšování infiltrace povrchových vod
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Případová studie – analýza úspěšně realizovaného projektu z OP Zemědělství Bc. Lukáš Tymel Řídící orgán OP Zemědělství a OP Rybářství.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Adaptace v krajině, jejich potenciál a význam David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Postřehy z praxe v ochraně přírody a krajiny Petr Hůla
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
 jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b  6 x 50 sekund
Právní režim ochrany půdy
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! KRAJINA – PŮDA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY,
VODA PRO KAŽDÉHO, PRO ŽIVOU PŮDU A ZDRAVOU KRAJINU!
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY

ÚSES Hlavní cíle: zákon č.114/1992 Sb. „O Ochraně přírody a krajiny“ - nerušený vývoj přirozeného genofondu krajiny v rámci jeho přirozeného prostorového členění - optimální prostorový základ ekologicky stabilních ploch v krajině s ohledem na kladný vliv na méně stabilní okolí

Skladebné prvky Biocentrum Interakční prvek Biokoridor

Základní principy Princip reprezentativnosti – charakter biocentra určuje skupina typů geobiocénu Princip ekologické stability [1] Vztah: <storm.fsv.cvut.cz/on_line/ykrv/USES.pdf> ČVUT v PRAZE - FAKULTA STAVEBNÍ Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství, Krajinné inženýrství – V, ÚSES.pdf

Stupeň ekologické stability (SES): 0 – bez významu 1 – velmi malý význam 2 – malý význam 3 – střední 4 – velký 5 – velmi velký význam [2] Ilustrace: <storm.fsv.cvut.cz/on_line/ykrv/USES.pdf> ČVUT v PRAZE - FAKULTA STAVEBNÍ Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství, Krajinné inženýrství – V, ÚSES.pdf

Princip prostorové logiky každý bioregion je reprezentován nejméně jedním regionálním biocentrem (nemusí být v řešeném území) Princip prostorových parametrů prostorové parametry skladebných částí ÚSES podle metodiky Ministerstva životního prostředí ČR (viz. např. www.egis.cz)

Ekologické zemědělství

Problémy konvenčního zemědělství: průmyslová hnojiva a pesticidy - exploatace neobnovitelných zdrojů - kontaminace podzemních i povrchových vod - vytváření odolnosti škůdců,plevelů a chorob - negativní vliv na vitalitu a zdravotní stav živočichů(včetně lidí) [3] Ilustrace: URBAN, Jiří; a kolektiv. Ekologické zemědělství – učebnice pro školy i praxi I. Díl. MŽP, Praha 2003

velkochovy hospodářských zvířat špatné podmínky pro život zvířat (stísněné prostory pro chov) nadbytečná úprava těl chovaných zvířat (upalování zobáků, kupírování ocasů,…) genová manipulace a následná neschopnost přežít v běžných přírodních podmínkách

Ekologické zemědělství Cíle ekologického zemědělství: -dostatečné množství kvalitních potravin a krmiv -minimalizovat použití neobn. zdrojů a fosilní energie -omezení znečištění ze zemědělského podniku -udržení a zlepšování úrodnosti půdy -využití místních zdrojů -tvorba pracovních příležitostí a udržení osídlení venkova -vhodné a humánní podm. pro život hospod. zvířat -zachování přírod. ekosystému v krajině, ochrana přírody Ekologické zemědělství Ekonomické cíle Ekologické cíle Sociální cíle

Ideální je smíšený systémově uzavřený ekologický podnik s vazbou na živočišné i rostlinné produkce. [4] Ilustrace: URBAN, Jiří; a kolektiv. Ekologické zemědělství – učebnice pro školy i praxi I. Díl. MŽP, Praha 2003

Udržitelné zemědělství Podstata: -minimální negativní vlivy na životní prostředí - ochrana a obnova úrodnosti půdy a její kvality, ochrana půdy před erozí - zajistit obnovu zásob kvalitní vody - využití zdrojů uvnitř agroekosystému, omezení vnějších vstupů, využití koloběhu prvků - ochrana biologické diverzity v přírodním prostředí i ve využívané venkovské krajině

Lidské zdraví nesprávná výživa a životní styl alergie onemocnění srdce a cév obezita cukrovka, aj. organicko-biologické zemědělství po 2. svět. válce (německý lékař H.P. Rusch a švýcarští biologové M. a H. Müllerovi)

Opatření proti povodním Protipovodňová ochrana úplná eliminace povodní nebo alespoň minimalizace povodňových škod technická protipovodňová opatření: vodní nádrže, protipovodňové hráze, suché a polosuché poldry, zpevnění koryta řeky v zástavbě [5] Ilustrace: Protierozní ochrana v katastri města Šlapanice, autor: Ing Zdeněk Draška

Protierozní ochrana zmírnění negativního projevu vodní a větrné eroze (neškodné odvedení povrchových vod z povodí, snížení povrchového odtoku a zachycování smyté zeminy, retenci vody v krajině, ochranu intravilánu obcí a komunikací před důsledky eroze půdy a na snížení rychlosti větru) [6] Ilustrace: Protierozní ochrana v katastri města Šlapanice, autor: Ing Zdeněk Draška

Dělení organizační (vhodné umístění pěstovaných plodin, pásové pěstování plodin či návrhy vegetačních pásů mezi pozemky) agrotechnická a vegetační (půdoochranné obdělávání) technická (příkopy, průlehy, terasy, protieroz. nádrže aj.) Graf: Počet velkých záplav podle světadílu [7] Graf: NOVÁČEK, Pavel. Udržitelný rozvoj. Olomouc, 2010. 430 s.

Energetická návratnost a intenzifikace zemědělství Uživíme se? Energetická návratnost a intenzifikace zemědělství Poměr mezi získanou a vloženou energií: Samozásobitelské zemědělství 15:1 Současnost 0,1:1 ==> Lovec a zberač plodin byl 100x efefktivnější než moderní zemědělec.

Průměrný zemědělec běžně uživí 15 lidí. Neefektivnost výroby ústi v obrovské dotace do zemědělství Dotace na chov jedné krávy činí v EU více než 2 USD na den.

VODA a virtuální voda Zemědělství využíva 70% pitné vody spotřebované člověkem Snižování spotřeby Větší využití srážkové vody Efektivnejší zavlažování … Virtuální voda - Odhaduje se, že virtuální obchod s vodou by mohl do roku 2025 snížit nároky na zavlažování o 20 %.

Množství vody potřebné k získání 1kg potravin [8] Graf: NOVÁČEK, Pavel. Udržitelný rozvoj. Olomouc, 2010. 430 s.

Projekt Japonského zemědělství Zvýšení objemu a snížení ceny potravin díky nižším vstupním energiím a snižování nákladů. Amarouny? Projekt Japonského zemědělství [9] Ilustrace: Kvalitní potraviny, zn. pěstováno roboty. <http://vtm.zive.cz/kvalitni-potraviny-zn-pestovano-roboty>

Robotická farma Ozdravení půdy poškozené tsunami Vytvoření plně robotické farmy Rozloha 25 000 ha (250 km2) Bez lidské posádky LED světlo místo chem. postřiků Investice 130 mil USD v průběhu 6 let Kdo se nepřizpůsobí trhu (s levnější výrobou) skončí

Seznam použitých zdrojů [1] <storm.fsv.cvut.cz/on_line/ykrv/USES.pdf> ČVUT v PRAZE - FAKULTA STAVEBNÍ Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství, Krajinné inženýrství – V, ÚSES.pdf [2] <storm.fsv.cvut.cz/on_line/ykrv/USES.pdf> ČVUT v PRAZE - FAKULTA STAVEBNÍ Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství, Krajinné inženýrství – V, ÚSES.pdf [3] URBAN, Jiří; a kolektiv. Ekologické zemědělství – učebnice pro školy i praxi I. Díl. MŽP, Praha 2003 [4] URBAN, Jiří; a kolektiv. Ekologické zemědělství – učebnice pro školy i praxi I. Díl. MŽP, Praha 2003 [5] Protierozní ochrana v katastri města Šlapanice, autor: Ing Zdeněk Draška [6] Protierozní ochrana v katastri města Šlapanice, autor: Ing Zdeněk Draška [7] NOVÁČEK, Pavel. Udržitelný rozvoj. Olomouc, 2010. 430 s.

[8] NOVÁČEK, Pavel. Udržitelný rozvoj. Olomouc, 2010. 430 s. [9] Kvalitní potraviny, zn. pěstováno roboty. <http://vtm.zive.cz/kvalitni-potraviny-zn-pestovano-roboty>