Ochrana vod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Energie pro vodu nejenom v domácnosti
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
Chemické zatížení krajiny
Právní úprava ochrany vod
Ochrana vod Zákon 254/2001 Sb.o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Zákon upravuje právní vztahy k povrchovým a podzemním vodám, vztahy fyzických.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Ústav technologie vody a prostředí
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
Čistička odpadních vod
Čistička odpadních vod
VODO HOSPODÁŘSKÉ A VODNÍ STAVBY  Tento obor zahrnuje veškeré stavby, které nějakým způsobem souvisejí s vodou. Voda je pro nás v běžném životě naprostou.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Komunální odpadní vody a kaly
EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 06Číslo.
Kontaminace (znečištění) vody
Voda.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Ohrožování základních složek biosféry
PŽP 9 Právní úprava ochrany vod. Ochrana vod v mezinárodním právu Z důvodu regionálního či lokálního významu předmětu ochrany ve světovém měřítku nejsou.
Dešťové kanalizace a využití § 1 odst. 4 Za jakých podmínek může vodoprávní úřad stanovit, že se zákon o vodovodech a kanalizacích vztahuje i na kanalizace.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Voda Jaroslav Martykán 79974
Definice, která je zakotvena v zákoně 258 a vyhlášce ministerstva zdravotnictví ČR 252. Pitná voda „je zdravotně nezávadná voda, která ani při trvalém.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, 2006.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Krajina a životní prostředí
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
Seminář č. 2 – PŽP II Právní režim ochrany vod a ovzduší. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
PITNÁ, UŽITKOVÁ, ODPADNÍ
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
Právní režim nakládání s odpady
Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. | Podbabská 30/ 2582, Praha 6 | Pobočka Brno | Mojmírovo.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
KOMUNÁLNÍ ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD ČOV Bubeneč. Zákony v ČR Hospodaření a nakládání s vodou se v ČR řídí těmito zákony: o Zákon č. 254/2001 Sb., Vodní zákon.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Postřehy z praxe v ochraně přírody a krajiny Petr Hůla
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Ochrana vod.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Ochrana vody, půdy a lesa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OCHRANA ČISTOTY VOD I. RNDr. J. DURAS, Ph.D..
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ Jiří Novák, Petra Oppeltová
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Transkript prezentace:

Ochrana vod

Zákon o vodách (254/2001) (1) Účelem tohoto zákona je chránit povrchové a podzemní vody, stanovit podmínky pro hospodárné využívání vodních zdrojů a pro zachování i zlepšení jakosti povrchových a podzemních vod, vytvořit podmínky pro snižování nepříznivých účinků povodní a sucha a zajistit bezpečnost vodních děl. (2) Zákon upravuje právní vztahy k povrchovým a podzemním vodám, vztahy fyzických a právnických osob k využívání povrchových a podzemních vod, jakož i vztahy k pozemkům a stavbám, s nimiž výskyt těchto vod přímo souvisí, a to v zájmu zajištění trvale udržitelného užívání těchto vod, bezpečnosti vodních děl a ochrany před účinky povodní a sucha.

Důsledky znečišťování povrchových vod jsou tyto: povrchové vody nelze využívat pro zásobování obyvatelstva , někdy i pro účely průmyslu a zemědělství narušení přirozených vodních ekosystémů ( úhyny ryb, eutrofizace) omezení rekreačního využití následné znečištění podzemních vod

Zdroje znečištění: průmyslové odpadní vody a odpadní vody odváděné veřejnými kanalizacemi - bodové znečištění splachy a průsaky závadných látek, obvykle plošné znečištění znečištěné srážkové vody

Druhy znečištění: Organické znečištění charakterizováno BSK5 ( 400 tisíci t/rok) Acidifikace vod - kyselé deště např. pH vody v Černém jezeře kleslo za posledních 50. let ze 7 na 4,4 Kontaminace povrchových vod při haváriích , ropné deriváty, PCB Nadměrná spotřeba pitné vody v roce 1960 bylo v Praze odebíráno 230 l/os./den v roce 1990 to bylo již 540 l/os./den

Třídy jakosti povrchových vod: I.třída - velmi čistá voda vodárenské účely potravinářský průmysl koupaliště chov lososovitých ryb krajinotvorná hodnota

Třídy jakosti povrchových vod: II. třída - čistá voda vodárenské účely vodní sporty chov ryb zásobování průmyslovou vodou krajinotvorná hodnota

Třídy jakosti povrchových vod: III. třída - znečištěná voda jen pro průmysl vodárenské účely - jen omezeně a v případě, že nejsou jiné zdroje vody IV. třída - silně znečištěná voda vhodná jen pro omezené účely V. třída - velmi silně znečištěná voda

V ČR se sleduje 7700 km vodních toků - z toho: I. tř. 17% II. tř. 27% III. tř. 34% IV. tř. 22% Nejhorší kvalita vody byla v roce 1996 zaznamenána v profilu Bílina - Ústí nad Labem, dále byla znečištěny Lužnice pod Třeboní, Odra v Bohumíně, Olše v profilu Věřnovice, profil Morava - Lanžhot, Svratka v profilu Vranovice zlepšení kvality toků se projevilo ve většině hlavních toků - Labe po celé délce od Hradce po Lovosice, Vltava od Českého Krumlova až po Štechovice a pak pod Prahou až po Mělník.....

Pitná voda - Podzemní vody jsou prioritně využívány pro zásobování obyvatelstva pitnou vodou - ve větší míře však byly využívány větší měrou vody povrchové - k ochraně zdrojů pitné vody byla zřizována pásma hygienické ochrany a vyhlašovány vodárenské toky s upraveným režimem hospodaření

Pásma hygienické ochrany vodních zdrojů - viz zákon - vyhlašují se u všech významných zdrojů podzemní vody ( využívaných, připravovaných i perspektivních), u zdrojů povrchových vod - vodní toky či vodárenské nádrže - vyhlašují vodohospodářské orgány

Chráněné oblasti akumulace povrchových a podzemních vod oblasti, u nichž vlivem příznivých přírodních podmínek dochází k tvorbě vyšších specifických odtoků a jejich přirozené regulace a které výrazně přispívají k vodnatosti významných toků - dost často na území CHKO nebo NP

Ochranná pásma léčivých a minerálních vod - zdroje minerálních a léčivých vod, ložiska rašeliny, plynů a bahen, které příznivě působí na lidské zdraví

Úprava pitné vody jakost pitné vody je ovlivněna zejména jakostí odebírané povrchové a podzemní vody úpravou pitné vody se do jisté míry ztrácejí biologické a senzorické vlastnosti pitné vody - například rovnováha stopových prvků i po úpravě voda z řady vodovodů neodpovídá normě - některé látka se z vody nedají odstranit a některé v ní dokonce vznikají chlorací normy jsou často nedodrženy v případě množství těžkých kovů, kyanidů, fenolů, ropných látek, radioaktivní látky

Odpadní vody - veškerá použitá voda, má po použití změněnou jakost ( chemické složení) nebo teplotu - producent odpadních vod musí mít od státu povolení na jejich vypouštění

Ochrana vod před znečištěním bezodpadová nebo maloodpadová technologie využití odpadních vod nebo látek z nich čištění odpadních vod

Městské odpadní vody - odváděny veřejnou kanalizací a jsou tvořeny: odpadními vodami z domácností a zařízení občanské vybavenosti odpadními vodami z průmyslových závodů připojených na veř. Kanalizaci srážkovými vodami podzemní vodami - přívody z odvodnění, průsaky - čištění - v podstatě velice zintenzivnělé pochody, které probíhají v přírodě při tzv. samočištění cezení - odstranění velkých, plovoucích odpadků na česlích hrubá sedimentace - odstranění štěrku s písku jemná sedimentace - odstranění organického kalu ( zpracován anaerobním vyhníváním) biologické čištění - oxidace rozpuštěných organických látek pomocí mikroorganismů

Průmyslové odpadní vody - průmyslové odpady jsou různorodé - specializované a značně složitější čistírny

Havarijní zhoršení jakosti vod - ohlašovací povinnost pro toho, kdo si toho všimne ( policii, okresnímu úřadu...) Původce znečištění je povinen pokusit se zabránit následkům toho znečištění

Látky ohrožující jakost či zdravotní nezávadnost vod ropné látky jedy a jiné látky škodlivé zdraví žíraviny a radioaktivní odpad silážní vody a šťávy průmylová a statková hnojiva pesticidy odpady z průmyslu kaly a pevné znečišťující látky jiné rozpustné, volně skladovatelné látky - posypové soli apod.

Povinnosti uživatelů závadných látek pravidelné kontroly skladů a skládek uživatel těchto látek musí mít vypracován havarijní plán a musí ho mít schválen vodohospodářským orgánem musí mít vyčleněno nářadí pro případ havárie musí mít vyškolený personál pro případ havárie vedení záznamů o haváriích

Vodohospodářské orgány Obecní úřad - upravuje používání povrchových vod a zásobování  pitnou vodou Pověřený úřad - veškeré záležitosti, které nelze řešit na úrovni obce Inspekce ŽP - kontroluje dodržování Vodního zákona MŽP - sestavuje SVP, určuje správu toků, pečuje o splavnost toků, o ochranu a účelné využití vod

Sankce za poškození - uděluje inspekce ŽP a krajský úřad za odběr či užití podzemních nebo povrchových vod bez povolení nebo v rozporu sním vypouštění odpadních vod bez povolení za ohrožení jakosti vody za poškození kanalizace nebo vodovodu nedovolené nakládání se škodlivými látkami

Klasifikace jakosti povrchových vod vychází ze zhodnocení vybraných ukazatelů jakosti vody - 6 skupin jakost vody se vyhodnocuje zvlášť pro každý ukazatel a uvnitř každé skupiny se určí výsledná třída podle nejnepříznivějšího ukazatele jakosti vody ve skupině

Skupiny ukazatelů: A - kyslíkového režimu rozpuštěný kyslík, BSK-, ChSK - Mn nebo ChSk - Cr, Organický uhlík, sulfan a sulfidy B - základní chemické a fyzikální Reakce vody, teplota, rozp. látky, konduktivita, nerozp. Látky, železo, mangan, amoniakální, dusitanový , dusičnanový a org. Dusík, fosfor C - doplňující chemické Chloridy, sírany, vápník, hořčík, fluoridy, fenoly, ........... D - těžké kovy Hg, Cd, Pb, As, Cu, Cr, Co, Ni, Zn, V, Ag E - biologické a mikrobiologické Saprobní index, psychrofilní bakterie, koliformní bakterie, fekální koliformní bakterie, enterokoky F - radioaktivity Celková objemová aktivita alfa, beta, Radium 226, Uran, Tritium