Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ Jiří Novák, Petra Oppeltová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ Jiří Novák, Petra Oppeltová"— Transkript prezentace:

1 OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ Jiří Novák, Petra Oppeltová
OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ Jiří Novák, Petra Oppeltová   1

2 OCHRANA VODNÍCH ZDROJŮ
LEGISLATIVA - POJMY ochrana vod musí být „ze zákona“ dodržována vždy a každým, základem je ochrana obecná - ochranná opatření vyplývají z platných právních předpisů, ochrana zvláštní – opět stanovena právními předpisy – speciálními (vodní zákon a jeho prováděcí předpisy), avšak jen pro konkrétní území s konkrétními ochrannými opatřeními. Jde o zranitelné oblasti, CHOPAV apod., až nadstavbou nad uvedenými je ochrana speciální – ochranná pásma vodních zdrojů (OP), OP, jako speciální ochrana, jsou rovněž preventivní ochranou, mají řešit příčinu, ne důsledky (ohrožení, znečištění).

3 Chráněné oblasti přirozené akumulace vod
Zdroj:

4 Zranitelné oblasti

5 OPVZ – dle VUV T.G.M. v současné době evidováno 12 000 OP
Zdroj:

6 OCHRANA VODNÍCH ZDROJŮ LEGISLATIVA - HISTORIE
Období 1955 – → zákon o vodním hospodářství: plánovitě hospodařit s vodami podzemními i povrchovými, aby se udržela rovnováha mezi kapacitou vodních zdrojů a potřebou, k ochraně vydatnosti, jakosti a zdravotní nezávadnosti byl vodohospodářský orgán zmocněn stanovit ochranná území. Období – → zákon o vodách č. 138/1973 Sb.: priorita – podzemní vody vyhrazeny pro zásobování obyvatelstva pitnou vodou, k ochraně vodních zdrojů se stanovovala OP na základě závazného posudku hygienického orgánu. Období 2002 – dosud → vodní zákon č. 254/2001 Sb.: převzal prioritní postavení podzemních vod pro zásobování, nadále se stanovují OP, několik změn v právních předpisech.

7 OCHRANA VODNÍCH ZDROJŮ - OP STRUČNÝ PŘEHLED VÝVOJE
původní koncepce ochrany celoplošné (pásmové): celé povodí vodního zdroje je v některém stupni OP, období stanovování této ochrany: – , do tzv. Malé novely zákona o vodách (č.14/1998 Sb.), kdy byla přijata koncepce ochrany bodová (zonální) – platí od dosud: v povodí zdrojů se na základě AR vymezují riziková území, ve kterých se stanovuje OP, ke stanovení OP (ale i změně, zrušení) zmocňuje příslušný speciální zákon vodohospodářské orgány (vodoprávní úřady), ty je stanovují ve správním řízení ve smyslu správního řádu: původně rozhodnutím (účastníci řízení) – do , nyní opatřením obecné povahy, s obecnou závazností.

8 OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ
HLAVNÍ PRÁVNÍ ZÁSADY Celoplošná (pásmová) ochrana od do správní řízení mělo konkrétní účastníky řízení, k návrhu OP vydával hygienický orgán závazný posudek, OP stanovil, měnil nebo rušil vodohospodářský orgán, resp. vodoprávní úřad rozhodnutím, existovala možnost odvolání proti rozhodnutí, OP se nevyznačovala v KN, neexistovala možnost náhrad za omezení v OP.

9 OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ
HLAVNÍ PRÁVNÍ ZÁSADY Bodová (zonální) ochrana od do i nadále se OP stanovovala rozhodnutím, správní řízení mělo konkrétní účastníky řízení, k návrhu OP již nevydával hygienický orgán závazný posudek, OP v KN – od do jako věcné břemeno, následně až dosud se pouze v KN vyznačují (ve smyslu § 20 vodního zákona) až dosud existuje možnost náhrad za prokázané omezení užívání pozemků a staveb v OP.

10 OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ
HLAVNÍ PRÁVNÍ ZÁSADY Bodová (zonální) ochrana od až dosud vodoprávní úřad stanoví, mění nebo ruší OP opatřením obecné povahy (OOP), které má obecnou závaznost, správní řízení nemá účastníky řízení, k návrhu OP již nevydává hygienický orgán závazný posudek, OP se KN vyznačují ve smyslu § 20 vodního zákona a katastrálních předpisů, existuje možnost náhrad za prokázané omezení užívání pozemků a staveb v OP, do OP I. st. platí pro nepovolané osoby ze zákona zákaz vstupu a vjezdu, možnost výjimek rozhodnutím nebo OOP (2012)

11 OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY
OOP vychází ze správního řádu, §§ 171 – 174, je na rozhraní mezi rozhodnutím (konkrétní OP) a právním předpisem – obecný okruh adresátů, proti OOP nelze podat odvolání, lze podat žalobu ve správním soudnictví, nebo nechat přezkoumat, zda bylo OOP vydáno v souladu s právními předpisy, probíhající správní řízení je zpravidla písemné, je projednáván návrh OOP vodoprávního úřadu, nejprve s dotčenými orgány, dále se vyvěšuje na úřední desce VÚ, obcí k návrhu OOP se podávají připomínky a vlastníci námitky po dobu 30 dnů, je třeba se s nimi vypořádat s odůvodněním, zák.150/2010 Sb. – přechodné ust.: rozhodnutí = OOP.

12 VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s. PROVOZOVATEL INFRASTRUKTURY
VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s. (VAS) patří mezi 6 největších provozních společností v ČR, je vlastněna municipalitou bez zahraničního partnera, provozuje ve dvou krajích po 3 okresech zásobuje pitnou vodou téměř 550 tis. obyvatel v 700 obcích.

13 Mapa 10 provozovatelů s největším objemem
fakturovaných vod v roce zdroj: archiv VAS

14 VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s.
PÉČE O VODNÍ ZDROJE pitnou vodu vyrábí ze zdrojů podzemních i povrchových v poměru cca 46 : 54 %, provozuje více než 200 zdrojů podzemní vody, odebírá vodu ze 6 zdrojů povrchových - 5 vodárenských nádrží (Povodí Moravy, s.p.) a vodárenský odběr z víceúčelové nádrže Vranov, všechny vodní zdroje využívané VAS mají stanovenu preventivní ochranu – z minulosti celoplošnou, nyní se OP postupně optimalizují ve smyslu platné legislativy (dle zonální koncepce, opatřením obecné povahy - cca ¼).

15 VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s.
PÉČE O VODNÍ ZDROJE nejvíce zkušeností získává VAS při právě probíhající změně OP vodárenského odběru Vranov, kde je celá řada střetů zájmů, především v souvislosti s rekreací - jako rekreační objekty s rizikovou produkcí odpadních vod, obecné (rekreační) užívání povrchové vody, včetně plavby s rizikovými ropnými produkty, energetické využívání tohoto vodního díla, vazba na Národní park Podyjí pod hrází vodní nádrže Vranov, příhraniční oblast, často opakované nepříznivé klimatické podmínky jako povodně a sucho a další.

16

17

18 Ing. Jiří Novák, VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s., novak@vasgr.cz
DĚKUJI ZA POZORNOST Kontakty: Ing. Jiří Novák, VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s., Ing. Petra Oppeltová, Ph.D., Mendelova universita v Brně, Ústav aplikované a krajinné ekologie, TITULEK


Stáhnout ppt "OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ Jiří Novák, Petra Oppeltová"

Podobné prezentace


Reklamy Google