Www.rsj.cz Popularizace vědy: Matematika a logika jako klíčové faktory úspěchu Karel Janeček Praha, 22. února 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváříme znalostní společnost?
Advertisements

INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI MULTIMEDIÁLNÍ TVORBY „UMĚNÍ A MULTIMÉDIA“ INOVACE UMĚLECKY ZAMĚŘENÝCH STUDIJNÍCH PROGRAMŮ V OBLASTI.
V 6. výzvě OPPA uspěl náš projekt v konkurenci 407 dalších projektů
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Zvládání stresu ve společnosti KEK INA IDEC SA Piraeus, Řecko
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
POZNATKY Z ETNOGRAFICKÉHO VÝZKUMU NA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH JAK VYPADÁ VZDĚLÁVÁNÍ, KTERÉ SE SNAŽÍME ZLEPŠIT? JANA DVOŘÁČKOVÁ (FSS MU) PETR PABIAN (KSV.
Ing. Petr Očko, Ph.D. ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Matematická analýza 1 Základy matematiky
Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
Kulatý stůl ČSVTS Věda, výzkum a inovace v letech 2014 – 20 České inovační partnerství 23. června 2014.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Využití ekonomie informací v teorii firmy.
Rektor Zdroj:
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
PŘÍPRAVA GRANTOVÉHO PROJEKTU prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
XXXVII. zasedání Akademického sněmu AV ČR 14. prosince 2010 Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Jiří Schwarz a prezident Liberálního institutu děkan Fakulty národohospodářské VŠE odborná konference Senát Parlamentu ČR Antimonopolní politika.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Představení klubu manažerů
Situace vysokých škol v České republice Panelová diskuse: „Je naše vysoké školství českým národním zájmem?“ Jana Mačáková Univerzita Palackého v Olomouci.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
ZAHÁJENÍ DOKTORSKÝCH STUDIÍ 2011/2012
Matematické metody v ekonomii (MME)
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Stát a ekonomika Petr Machala. ekonomie je věda (teorie) ekonomika je praxe 1.Co vyrábět 2.Jak vyrábět 3.Pro koho vyrábět Víte jaký je rozdíl mezi ekonomií.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Ústav světových dějin Obor Historie – evropská studia.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Bakalářský studijní obor: Historie Ústav českých dějin Ústav hospodářských a sociálních dějin Ústav světových dějin.
Stipendijní politika Přírodovědecké fakulty Opatření děkana č. 2/2012.
Cíl přednášky Seznámit se
Role znalostí MANAGEMENTU A MARKETINGU v přípravě pracovníků pro řešení vědecko-výzkumných úkolů Doc. RNDr. Eva Grublová, CSc. Mgr. Daniela Navrátilová.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
STRATEGIE AV21 Špičkový výzkum ve veřejném zájmu
KAMPUS ALBERTOV – BIOCENTRUM, GLOBCENTRUM ARCHITEKTONICKÁ SOUTĚŽ O NÁVRH
Povolání, které je uplatnitelné v každé době … Program: Hospodářská politika a správa Obor: Účetnictví a daně.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Porada škol a školských zařízení Středočeského kraje
Bakalářský studijní obor: Historie
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Vysoké učení technické v Brně
Grantový projekt „Moderní absolvent strojírenství“
Popularizace vědy: Matematika a logika jako klíčové faktory úspěchu
Transkript prezentace:

Popularizace vědy: Matematika a logika jako klíčové faktory úspěchu Karel Janeček Praha, 22. února 2011

Věda a výzkum: klíč prosperity RSJ algorithmic trading  Založení r. 1995, obchodování od r  Ryze česká společnost se sídlem v Praze  Roční obrat: 4,1 krát 10^15 korun  Jak je takový obrat možný? Styl obchodování: High-frequency algorithmic trading

Věda a výzkum: klíč prosperity

Věda a výzkum: klíč prosperity

Věda a výzkum: klíč prosperity Filozofie finančních trhů  Finanční trh je velká a zároveň složitá matematická hra  Přístup RSJ: Dělat vše co nejlépe, nejchytřeji a nejsystematičtěji  Opakované výhry a velký úspěch na poli světové konkurence

Věda a výzkum: klíč prosperity Klíčové faktory úspěchu pro RSJ  Špičkové vzdělání a vědecké znalosti odborníků  Maximální pružnost a efektivita: Implementace nového modelu během dní  Nulová administrativa  Outsourcing méně podstatných činností  Praxe vs. teorie:  Schopnost aplikovat teoretickou matematiku  Most mezi teorií a realitou

Věda a výzkum: klíč prosperity Jak dosáhnout úspěchu  Chtít se pořád učit a vylepšovat  Učení není memorování (problém školství)  Neustále kriticky testovat logiku „fakt“  Co je matematika? Umět používat intuici  Podpora exaktního vzdělání. Budoucnost je v technických disciplínách  Maturita z matematiky!!!

Věda a výzkum: klíč prosperity Nadační fond Karla Janečka (  Prof. RNDr. Jan Hanousek, CSc  Absolvent MFF UK, dnes špičkový ekonom  Od r přednáší na CERGE, od r pracuje v Národohospodářském ústavu AV ČR  V listopadu 2002 jmenován profesorem na CERGE  Prof. MUDr. Josef Veselka, CSc  Špičkový kardiolog  230 odborných publikací, z toho 65 zahraničních  Vedoucím lékařem Kardiovaskulárního centra FN v Motole od r  Prof. RNDr. Jaroslav Nešetřil, DrSc  Jeden z nejvýznačnějších českých matematiků  Autor více než 350 odborných publikací a několika knih  Prezidentská Medaile za zásluhy r  Ředitel institutu teoretické informatiky MFF UK od r. 2000

Věda a výzkum: klíč prosperity Nadační fond Karla Janečka  Cena Neuron: první předání podzim 2010  Grantové politika: matematika, ekonomie, medicína  Grant až 1 mil. Kč v každém oboru  Spolupráce s Týdnem vědy a techniky AV  Podpora České učené společnosti  Spolupráce s FameLab pro popularizaci vědy

Věda a výzkum: klíč prosperity Mecenášství nebo státní rozpočet?  Veřejné výdaje:  Nebezpečí zneužívání až korupce  Nutnost kontrol a z toho plynoucí administrativa  Celkově velká neefektivita  Soukromá podpora:  „Investor“ mecenáš zvažuje rizika i výnosy investic  Cílem je maximální efektivita vydaných prostředků  Výnos těchto investic věnován společnosti  NFKJ bude dále rozšiřovat své pole působnosti!

Věda a výzkum: klíč prosperity Kultura společnosti: Výzva pro vás  Jak zabránit kolapsu evropských ekonomik?  Osobní zodpovědnost  Nechtít sociální jistoty  Nebát se rizika  Nepodléhat populismu  Odsouzení příživnictví, včetně jeho nejhorší formy...  Nadační fond proti korupci (  Nebát se a nekrást a ne nakrást si a nebát se

Věda a výzkum: klíč prosperity Děkuji za pozornost.