Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jiří Schwarz a prezident Liberálního institutu děkan Fakulty národohospodářské VŠE odborná konference 29. 6. 2005 Senát Parlamentu ČR Antimonopolní politika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jiří Schwarz a prezident Liberálního institutu děkan Fakulty národohospodářské VŠE odborná konference 29. 6. 2005 Senát Parlamentu ČR Antimonopolní politika."— Transkript prezentace:

1 Jiří Schwarz a prezident Liberálního institutu děkan Fakulty národohospodářské VŠE odborná konference 29. 6. 2005 Senát Parlamentu ČR Antimonopolní politika a Lisabonská strategie

2 Obsah: 1.Srovnání ekonomické výkonnosti: EU vs. USA. 2.Dohnat a předehnat! 3.Může být soutěžní politika nástrojem k dosažení cílů Lisabonské strategie? 4.Čeho se bát? 5.Závěr.

3 HDP / obyv. (přepočtený pomocí parity kupní síly) 1.Srovnání ekonomické výkonnosti: EU vs. USA USAEU (15) 1995100 %73 % 2004100 %70 %

4 Trend růstu reálného HDP v USA a vybraných zemí EU v letech 1964-2006 Zdroj: OECD (2004) pozn. 2004-2006 předpověď – trend získání vyhlazením ročních dat pomocí Hodrickova-Prescottova filtru (vyhlazovací parametr = 100).

5 Průměrný roční růst reálného HDP v letech 1991-2003 Zdroj: OECD (2005)

6 Ekonomický růst: Dominance USA od 80. let – cca 3% ročně X EU (eurozóna) od 90. let – necelá 2% ročně EU má ohromné mezery ve využití pracovní síly.

7 CÍL: EU – nejkonkurenceschopnější a nejdynamičtější na znalostech založená ekonomika do roku 2010 2.Dohnat a předehnat! Podíl investic do výzkumu:  USA: 2,75 % HDP  EU: 2% HDP USA – výrazně nižší podíl státu na financování vědy a výzkumu! TRH – jediným nástrojem k dosažení prosperity.

8 a)DOMINANTNÍ POSTAVENÍ – definice závisí na určení relevantního trhu – příklad automobilového trhu: Škodovka podle vymezení trhu může mít podíl až 100 % v jediném městě, 48 % má v ČR, méně než 2 % má na evropském trhu a 0,77 % na světovém trhu. Co je relevantní konkurencí Octavie? - Audi A3, BMW 1, ojetý Mercedes třídy S? - Anebo motocykly, vlaky, autobusy? 3.Může být soutěžní politika nástrojem k dosažení cílů Lisabonské strategie?

9 Historická porážka antimonopolního přístupu EK – rozhodnutí Evropského soudního dvora (2002) ve věci zrušení zákazů fúze cestovních kanceláří First Choice a My Travel. b)JEDNÁNÍ VE SHODĚ – podnikatelé se domluví na něčem, co podle teoretiků antimonopolu poškozuje ostatní: např. na vysokých cenách. Škoda, pak ale nespočívá v samotné domluvě, ale v následném jednání – účtování vysokých cen. Tím se případ redukuje na možné zneužívání dominantního postavení – tentokrát vzniklého koluzí.

10 Dominantní postavení – žádný problém. Velká firma maximalizuje svůj zisk  nikoho nepoškozuje. Problém: monopolní postavení jako privilegium udělené státem. Je třeba odlišovat mezi dominantním postavením a monopolní mocí, tj. mocí nad zákazníky – kdy se stávají „rukojmí podnikatelů“, protože nemohou odejít k jiným podnikatelům, kteří by rádi poskytovali produkt, ale je jim v tom násilně bráněno. Problém monopolu – problém státem udělených privilegií. 4.Čeho se bát?

11 a)Boj proti monopolům je racionální strategií k naplnění cílů Lisabonské strategie. b)Je potřeba uvědomit si, proti čemu bojovat a co jsou skutečné monopoly! (Medializované případy zásahů Antimonopolních autorit (našich i EU) nenapovídají, že by toto vědomí v Evropě vládlo.) 5.Závěr.

12 www.libinst.cz


Stáhnout ppt "Jiří Schwarz a prezident Liberálního institutu děkan Fakulty národohospodářské VŠE odborná konference 29. 6. 2005 Senát Parlamentu ČR Antimonopolní politika."

Podobné prezentace


Reklamy Google