Petr Čech.  Elektronická pošta:  Nízké provozní náklady a možnost téměř okamžitého doručení: ▪ Elektronická pošta je ideální nástroj předávání nevyžádaných.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
Advertisements

Bližší informace o Spyware, adwere, spam.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
SIPVZ – úvodní modul P Elektronická komunikace metodické poznámky (3 h)
Praha6.cz Nové trendy v e-publishingu Statické stránky, mapa stránek, menu a fulltextové vyhledávání.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Informatika Internet.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
Ukládání dat, a spam INTERNET Ukládání dat, a spam.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
SLUžby internetu (11.MO).
Co je to Elektronická pošta, zkráceně je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické systémy. K širokému rozšíření u.
Podnikání na Internetu - mnohostranná komunikace Letní semestr 2005 Jana Holá V.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: březen.
ANOTACEPrezentace obsahuje informace o elektronické komunikaci, využití u. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žáci si vytvoří ovou.
Protokoly a adresy na internetu
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
11. SLUŽBY INTERNETU.
WWW – hypertextový informační systém
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Internet ale velmi výrazně slouží i pro komunikaci, přičemž jednoznačně nejpoužívanějším komunikačním prvkem je . Význam slova lze přeložit.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 12.1 (Sestavení z externích zdrojů)
Elektronická pošta Název školy
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
David Klíma- 1 - Elektronická pošta Slouží k přenosu zpráv po internetu Každý uživatel má - zavináč Klimad – uživatelské.
Elektronická pošta Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří Informatika 5. ročník.
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Výhody u Rychlost Spolehlivost Je to levné Může obsahovat přílohy.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Elektronická pošta Informatika 5. třída.
Počítačová bezpečnost
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
Škodlivý software ● Viry, trojské koně, červy ● Metodika detekce viru ● Spyware, spam ● Ochrana.
8. ročník PRÁCE S INTERNETEM. Všechny www stránky jsou napsány kódem HTML – HyperText Markup Language. Prohlížeč tento kód přeloží a výsledek zobrazí.
Jak fungují webové stránky Úvod do HTML (1). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
INTERNET Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Elektronická pošta Základní škola a Mateřská škola, Szkoła Podstawowa, Przedszkole Košařiska, příspěvková organizace Projekt: EU OP VK - CZ.1.07/1.4.00/
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_17_Obsah ové zprávy Téma: Obsah ové zprávy.
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
TISKOPISY JEDNODUCHÉ KOMUNIKAČNÍ ŽÁNRY
Unix a Internet 8. Elektronická pošta
Inf Elektronická komunikace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Elektronická pošta.
(1) (Electronic Mail) je služba určená pro zasílání zpráv (pošty) mezi uživateli Každý uživatel, který chce přijímat poštu, musí mít zřízenou.
(6) byl původně určen pro zasílání pouze textových zpráv
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Petr Čech

 Elektronická pošta:  Nízké provozní náklady a možnost téměř okamžitého doručení: ▪ Elektronická pošta je ideální nástroj předávání nevyžádaných informací. ▪ Tak zvaná nevyžádaná pošta.  Nevyžádaná pošta dnes tvoří více jak 60 % všech přenášených zpráv. 2Petr Čech: Antispamový filtr

 Problémy:  Snížení pracovních výkonů – nutnost třídit poštu  Zvýšení zatížení poštovních serverů  Zvýšení provozních nákladů  Zhoršení výhodných vlastností elektronické pošty jako služby  …to vše vyžaduje nalezení nějakého řešení 3Petr Čech: Antispamový filtr

 Legislativní opatření:  Na vládní úrovni definované právní normy (neefektivní)  Obchodní opatření:  zpoplatněním elektronické pošty nějakou minimální částkou (efektivní ale nepopulární)  Chování uživatelů:  správným chováním v prostředí internetu můžeme množství přijatých nevyžádaných správ výrazně snížit  Technická opatření 4Petr Čech: Antispamový filtr

 Naivní metody – Černé listiny  Na internetu existuje několik tzv. černých listin odesilatelů  Při příchodu každého dopisu je zaslán dotaz, zda stroj, od kterého je zpráva přijímána, nemá záznam v některé černé listině  V kladném případě je taková pošta odmítnuta  Např. projekt MAPS (Mail Abuse Prevention System) 5Petr Čech: Antispamový filtr

 Metody identifikace nevyžádané pošty bez analýzy obsahu zpráv  Rozpoznání podezřelé zprávy, aniž by bylo třeba analyzovat obsah  Např. metoda Greylisting: ▪ Poštovní server při neúspěšném doručení zařadí zprávu do fronty a po určitém čase se ji pokusí doručit znovu (oproti tomu rozesílače nevyžádané pošty zprávy rozesílají jednorázově). ▪ Přijímací server si z každého dopisu zjistí IP adresu odesílajícího stroje, adresu odesilatele a adresu příjemce. ▪ V případě, že tuto trojici IP adres již nalezne ve své databázi, zprávu normálně do ručí. ▪ V opačném případě dopis odmítne, informuje o tom odesílající server a novou trojici si zapíše do databáze s příznakem, že po předem určenou dobu nebude dopisy se shodnými parametry přijímat. 6Petr Čech: Antispamový filtr

 Identifikace nevyžádané zprávy na základě analýzy obsahu zpráv  Na základě výskytu určitých slov, nebo frází.  Dokonalejší metody využívají heuristické postupy a snaží se “učit“ na základě předkládaných příkladů.  Spolehlivost: ▪ u nejlepších kolem 60 – 70% ▪ Při určení spolehlivosti je důležitá nejen schopnost rozpoznat nevyžádanou poštu, ale také počet tzv. “falešných poplachů“, kdy program mezi spam zařadí legitimní zprávu. Petr Čech: Antispamový filtr7

 elektronická adresa odesilatele  předmět ové zprávy  tělo elektronické zprávy:  čistě textový obsah (plain text)  webový obsah (html kód)  Názvy souborů ▪ Obrázky uvnitř webového obsahu ▪ Přílohy Petr Čech: Antispamový filtr8

 nepoužívání klíčových slov  častá změna adresy odesilatele  nepoužívání nestandardních příznaků (již se neobjevují zprávy nevyžádané pošty např. s vysokou prioritou)  obsah zprávy již nemá čistě textový charakter  multimédia  maskování (text, který má spamerský charakter je maskován jiným textem)  textové triky Petr Čech: Antispamový filtr9

 jednotlivé znaky, ze kterých se klíčové slovo skládá, lze oddělovat nějakým jiným znakem:  v.i.a.g.r.a,  v_i_a_g_r_a,  v-i-a-g-r-a,  … Petr Čech: Antispamový filtr10

 nahrazování abecedních znaků znakem jiným, který je opticky velmi podobný, různá slova tak lze například zapsat:  v1agra (viagra)  \ / (viagra)  w4tch (watch)  ord3r (order)  … Petr Čech: Antispamový filtr11

 Již klasickým trikem se také stalo znásobení některého znaku v klíčovém slově:  viiiagra (viagra)  ooorder (order)  … Petr Čech: Antispamový filtr12

 některé znaky v klíčovém slově lze snadno prohodit, pro počítačový program je pak text obtížné čitelný, pro člověka ale nikoliv:  vaigra  vigara  Viagar  … Petr Čech: Antispamový filtr13

 autor nevyžádané zprávy záměrně rozdělí klíčové slovo nahodilým vkládáním mezer, například slovo viagra lze pak zapsat jako:  v i a g r a,  …. Petr Čech: Antispamový filtr14

 všechny již uvedené triky lze vzájemně kombinovat, vždy však jen do určité míry  spameři se musí držet pravidla, že příjemce zprávy musí být schopen původní text zprávy přečíst Petr Čech: Antispamový filtr15

 Velké množství vykřičníků – například vykřičník v textu předmětu není u běžných ových zpráv příliš obvyklý  Apostrofy – více jak jeden apostrof v anglickém slově je podezřelé  Detekce kritických slov – vyhledávání řetězců, které se velmi často vyskytují ve zprávách nevyžádané pošty Petr Čech: Antispamový filtr16

 Výstupem aplikace je xml soubor, který popisuje analyzovaný  s_id_0_details.xml s_id_0_details.xml Petr Čech: Antispamový filtr17

 Sestavuji kolekci spamových zpráv pro další testování:   Nejlépe soubory typu *.eml a zabalené Petr Čech: Antispamový filtr18