Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat."— Transkript prezentace:

1 Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat IP prohlížeč 2.Zadat adresu SMTP serveru, jehož prostřednictvím odesíláme poštu (získáme ji od providera) 3.Zadat adresu POP3 serveru, odkud vybíráme poštu 4.Zadat jméno schránky a její heslo (pro přístup ke schránce)

2 Stručně o URL URL – (Unique Resource Locator)Pokud chceme v přistupovat k datům v Internetu, musíme přesně identifikovat kam a podle jakých pravidel se chceme dostat. K tomu nám slouží URL – (Unique Resource Locator) čili jednoznačné umístění zdroje. Používá se nejenom u odkazů při hledání internetových zdrojů, ale i při tvorbě internetových stránek (vkládání obrázků, CSS souborů, objektů, prostě různých souborů). Například "http://www.seznam.cz" je URL Seznamu.

3 Příklady URL má tento tvar: protokol://doména.doména/cesta Příklady ukazuje tabulka odkazprotokoldoménycestasoubor http://www.seznam.czhttp wwwseznamcznení http://ct.cz/internet/default.htm httpctczinternetdefault.htm ftp://uzivatel@ftp.linux.cz ftp linuxcz

4 Protokoly V prohlížeči můžeme použít několik typů protokolů: HTTP: (HyperText Transfer Protocol) je základním protokolem používaným na www stránkách. Málokdy se setkáte s něčím jiným. Většina URL začíná řetězcem "http://". Prohlížeče dokonce http:// předřazují automaticky. FTP: (File Transfer Protocol) je protokolem pro přenos souborů. Odkazují se jím soubory umístěné na FTP serverech. Pokud se s takovým odkazem prohlížeč potká, pokusí se spustit nějakého FTP klienta (prohlížeče jej mají zabudovaný) a předat mu požadavek na stažení souboru. Formát adresy je ftp://uzivatel@server/cesta/soubor (jestliže v adrese není část uživatel@ - jedná se o anonymní přihlašování) FILE (pseudoprotokol) odkaz na soubor na vlastním disku. Na Internetu je nepoužitelný. Většina prohlížečů si jej domyslí, když vidí v adrese písmenko:/. Zajímavé je, že za file: jsou tři lomítka -- např. file:///C:/dokumenty/soubor.htm MAILTO: se používá na odkazování e-mailových adres. Formát je mailto:elektronická adresa. Pokud se prohlížeč potká s takovou věcí, spustí poštovní program a předá mu adresu jako parametr.


Stáhnout ppt "Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat."

Podobné prezentace


Reklamy Google