Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ • Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. • Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Advertisements

Práce se Slovníkem spisovné češtiny
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P3_1.15 Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu Psaní velkých písmen II Typ: DUM - kombinovaný.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Psaní i/y v koncovkách sloves
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Blanka Kafková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Předmět: Český jazyk - mluvnice Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Shoda přísudku s podmětem
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I.
Práce se Slovníkem spisovné češtiny
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P3_1.7 Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu Psaní i, í a y, ý Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis i, y.
Shoda přísudku s podmětem
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - dotazy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Tematická oblast: Laboratorní a terénní cvičení
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _722 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – matematické výrazy Typ: DUM.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_48.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_472_4TR_CJ Autor: Mgr. Iveta Grocholová.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět
Gramatika Podstatná jména II
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Vladislav Michl Název: VY_32_INOVACE_547_SHODA_PŘÍSUDKU_S_POD MĚTEM Téma: OPAKOVÁNÍ.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_Čj8 –příčestí.
Přísudek a podmět II – Shoda Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_23_Shoda.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová i i y y DRUHY PODMĚTU.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem.
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Co je to několikanásobný podmět?
Shoda přísudku s podmětem
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Jazyk a jazyková komunikace Shoda přísudku a podmětu Mgr
VY_32_Inovace_6.3.2 shoda přísudku s několikanásobným podmětem
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 048
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P3_1.9 Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu Koncovky příčestí minulého Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ČJS Ročník: 5. r. (6leté), 3. r.(4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0296 Zpracovatel: Mgr. Romana Cieslarová Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: leden 2013

Metodický list Materiál je součástí tematické oblasti Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu a je určen pro žáky semináře z českého jazyka a literatury v předmaturitním ročníku. Slouží k zopakování a procvičení učiva o koncovkách v příčestí minulém (činném). Inovace spočívá ve využití interaktivního prostředí.

Žáci si nejprve formou samostudia příslušné kapitoly v Pravidlech českého pravopisu zopakují základní pravidla týkající se psaní i, y v koncovkách příčestí minulého. DUM obsahuje 10 vět, v nichž mají žáci doplnit správnou koncovku příčestí minulého a její použití zdůvodnit. Za každou větou je pro ověření zařazeno správné doplnění i adekvátní zdůvodnění.

Na základě mluvnické shody doplňte v následujících větách vynechané koncovky. Jejich použití zdůvodněte.

1. V rohu půdy vedle sebe stál_ dva dřevěn_ houpací koně.

1. V rohu půdy vedle sebe stály dva dřevěné houpací koně. Substantivum koně je sice mluvnicky životné (divocí koně běželi), ale musí jít o skutečné živé koně.

2. V zasněžené zahradě se objevil_ tři obrovští sněhuláci.

Je-li podmětem substantivum mužského rodu životného v plurálu, píšeme v koncovce příčestí vždy -i. Mluvnicky životná mohou být i jména označující předměty neživé, např. papíroví draci, sněhuláci. 2. V zasněžené zahradě se objevili tři obrovští sněhuláci.

3. Miliony diváků svým potleskem vyjadřoval_ spokojenost s divadelním představením.

Miliony diváků svým potleskem vyjadřovaly spokojenost s divadelním představením. Mluvnická shoda se nevztahuje ke slovu diváci, ale k výrazu pro množství, tedy ke slovu miliony.

4. Dni prázdninových měsíců plynul_ nezvykle rychle.

Substantivum den má v 1. a 4. pádu plurálu tvar dni i dny, ale v obou případech je koncovka příčestí -y. Odlišná koncovka je jen u archaického tvaru dnové (dnové plynuli). 4. Dni prázdninových měsíců plynuly nezvykle rychle.

5. Ledoborci se vydal_ směrem k neznámému plavidlu.

5. Ledoborci se vydali směrem k neznámému plavidlu 5. Ledoborci se vydali směrem k neznámému plavidlu. ALE: Ledoborce se vydaly směrem k neznámému plavidlu. Některá substantiva mohou být životná i neživotná. Životnost poznáme podle nominativu plurálu: ledoborci (ž.) × ledoborce (n.) činitelé (ž.) × činitele (n.) ukazatelé (ž.) × ukazatele (n.) mikrobi (ž.) × mikroby (n.) beránci (ž.) × beránky (n.) sledi (ž.) × sledě (n.) aj.

6. Štěňata i koťata spolu vesele dováděl_.

6. Štěňata i koťata spolu vesele dováděla. Jsou-li v několikanásobném podmětu pouze jména středního rodu a všechna jsou v plurálu, píšeme v koncovce příčestí -a.

7. Kuřata i opuštěné house poslušně pochodoval_ za kvočnou.

Jsou-li v několikanásobném podmětu pouze neutra a alespoň jedno z nich je v singuláru, píšeme v koncovce příčestí -y. 7. Kuřata i opuštěné house poslušně pochodovaly za kvočnou.

8. Lidičky, to jste ještě neviděl_!

8. Lidičky, to jste ještě neviděli! Substantiva koně, lidičky, rodiče jsou mluvnicky životná, přestože mají neživotnou koncovku. V koncovce tedy píšeme -i.

9. Děti i někteří rodiče si společně zazpíval_ na vánoční besídce.

Je-li mezi podměty v několikanásobném podmětu alespoň jeden rodu mužského životného, píšeme v koncovce příčestí -i. 9. Děti i někteří rodiče si společně zazpívali na vánoční besídce.

10. Na besídce vystupoval_ malé děti i jejich rodiče a starší sourozenci.

Stojí-li přísudek před několikanásobným podmětem, je možná shoda také podle nejbližšího jména několikanásobného podmětu. 10. Na besídce vystupovaly/i malé děti i jejich rodiče a starší sourozenci.

Použitá literatura: HARTMANNOVÁ, Věra a kol. Pravidla českého pravopisu. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, 2004. ISBN 80-7182-146-2.