Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Rozpoznání motivačního ladění a motivační profil jednotlivce
Dva teoretické zdroje psychoterapie Psychologie osobnosti a mezilidských vztahů Psychologie mezilidského komunikačního působení Které osobnostní a vztahové.
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
„Motivace a stimulace”
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Motivace.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Definice motivace Teorie motivace Stimulace
Personální management
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Personální práce ( kap. 14)
Podniková ekonomika Personální činnost.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Odměňování a stimulace
Podniková ekonomika Personální činnost. Personální řízení Proces, ve kterém se přijímají rozhodnutí v oblasti zaměstnaneckých vztahů a který ovlivňuje.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Teorie motivace Adéla Furiková.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Nákupní chování spotřebitele
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Psychologické aspekty zdraví
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
MOTIVAČNÍ PROGRAM PRACOVNÍKŮ
Management - Motivování
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Styly vedení.
Skupinová dynamika.
Řízení a plánování kariéry
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
STÁŘÍ Morávková, Jiránková C3A. STÁŘÍ poslední etapa lidského života, vysoký věk imunitní systém oslaben → větší náchylnost k nemocem stáří rané (65 -
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
TEORIE MOTIVACE A JEJÍ FUNKCE V PRÁCI A UČENÍ
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ekonomika – základní pojmy.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
PROFESE UČITELE Radek Šír.
psychologie osobnosti - motivace
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
MOTIVACE.
MOTIVACE Zora Syslová.
Proces motivace – motivační systém
Osnova setkání A. Dynamika a struktura organizace
The customer journey AIDA Faktory ovlivňující chování spotřebitelů
Motivace. Motivace Podstata motivace Motivace je dána potřebami člověka. Tyto potřeby má každý člověk jiné. O vymezení lidských potřeb se pokusil americký.
Management - Motivování
Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Transkript prezentace:

Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace

1. Úvodní pojmy MOTIVACE ČLOVĚKA = vnitřní hnací síly jeho činnosti, které usměrňují jeho jednání a prožívání. … relativně trvalé charakteristiky osobnosti … je podmíněna životní zkušeností každého člověka MOTIVEM mohou být: potřeby, city, zájmy, pudy, ideály, hodnoty, přání,postoje, apod.

Základní možné orientace osobnosti situační - perspektivní individuální - skupinová osobní - neosobní činorodost - pasivita, úspěch - obsah činnosti, ekonomický prospěch - morální uspokojení, k podniku - od podniku.

2. Motivace pracovního jednání 2 roviny: aspekt lidského chování, který je spojen s plněním pracovních úkolů … konkrétní celkový přístup člověka k práci, tj. pracovní ochota … všeobecný

Typy pracovní motivace motivace INTRINSICKÁ, tj. motivy, které souvisejí s prací samotnou – takové pohnutky či motivy, které jsou uspokojovány prací samotnou nejvýznamnější intrinsické motivy: potřeba činnosti vůbec, potřeba „zbavit se“ nadbytečné energie, potřeba kontaktu s druhými lidmi, potřeba výkonu, potřeba, touha po moci, potřeba smyslu života a seberealizace

motivace EXTRINSICKÁ, tj motivace EXTRINSICKÁ, tj. motivy, které „leží“ mimo práci – uspokojování potřeb důsledky či okolnostmi práce nejvýznamnější extrinsické motivy: potřeba peněz, potřeba jistoty, sebepotvrzení, sociální kontakty „sexualita“

Nejčastější identifikátory poruchy motivace pokles zájmu o práci a dění na pracovišti, lhostejnost a apatie pracovníka, projevy nepřátelství a agresivity vůči spolupracovníkům, které mohou být podkladem pro zhoršení klimatu v pracovní skupině, demoralizace pracovníka, která zabraňuje vývoji jeho osobnosti nebo tento vývoj deformuje, snižování pracovního výkonu, ztráta sebedůvěry, pocity nejistoty, různé formy úniku (zejména k alkoholu nebo drogám), apod.

3. Stimulace Možnosti výkladu záměrné ovlivňování lidského chování, soubor podnětů, které z vnějšku na člověka působí, přičemž jejich účinek je závislý na vnitřním prostředí, na motivační struktuře člověka STIMULACE PRACOVNÍHO JEDNÁNÍ … záměrné ovlivňování motivace pracovníků

MOTIVAČNÍ PROGRAM soubor skutečností, které stimulují členy podnikového kolektivu v souladu s výrobními a dalšími úkoly a se společenským posláním podniku; vychází z: poznatků o povaze pracovního jednání lidí, poznání skladby motivačních sil a vlastností pracovníků, poznání okolností a způsobů uplatňování stimulačních prostředků – skupinově i individuálně.

Přehled hlavních stimulačních prostředků hmotná odměna – finanční, jiná obsah práce, pracovní podmínky a režim práce, zdravotní, sociální a kulturní péče povzbuzení - neformální hodnocení, atmosféra pracovní skupiny identifikace s prací, profesí a s podnikem, externí stimulační faktory - např.: image podniku na veřejnosti, makroekonomická situace, politická situace, rodinné prostředí a rodinné vztahy