Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvíjející větné členy
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Digitální učební materiál
Pravopis ú/ů Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ1r0109 Název sady:
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0116 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
PODMĚT Mgr. Michal Oblouk.
Větné členy.
Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.
Několikanásobné větné členy
Významové vztahy ve větě jednoduché
Předmět Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0109 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk.
Doplněk a vedlejší věta doplňková
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Nepravidelnosti větné stavby
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_08
Postup při určování větných členů
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Přívlastek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0111 Název sady:
Doplněk Český jazyk - 7. ročník.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Formální skladební vztahy ve větě jednoduché II.
Podmět Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0107 Název sady:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Výklad – základní skladební dvojice, vyjádření podmětu.
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
Věty podle postoje mluvčího
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
Zvláštnosti větné stavby
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Přísudek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0108 Název sady:
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
MGR. MICHAL OBLOUK PŘÍSUDEK. základní větný člen s podmětem tvoří základní skladební dvojici, mluvnicky na něm závisí vyjadřuje, co podmět dělá, co se.
Pravopis i/í, y/ý v koncovkách přídavných jmen
Rozvíjející větné členy - opakování -
Příslovečné určení Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ3r0110 Název sady:Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český.
Komplexní jazykový rozbor
PŘÍSUDEK Mgr. Michal Oblouk.
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Rozvíjející větné členy - opakování -
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Leona Čápová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
Základní skladební dvojice Název projektu: OP VK
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Základní větné členy - podmět
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rozvíjející větné členy
Jazyk a jazyková komunikace
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní větné členy – přísudek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Doplněk Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0112 Název sady: Skladba pro 3.ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Téma: Doplněk Jméno autora: Kateřina Turzová Vytvořeno dne: 23.10.2012 Metodický popis – anotace: Seznámí žáky s doplňkem a jeho funkcí ve větě

SKLADBA (SYNTAX) Doplněk - Do

Doplněk/Atribut verbální vyjadřuje: a) vlastnost nebo stav, které má podstatné jméno (zájmeno) za určitého děje Chlapci běhali bosi. – 1.pád b) nebo je mu vlastnost dějem přisuzována Zvolili bratra vedoucím. – 7.pád

Doplněk/Atribut verbální - má mezi větnými členy zvláštní postavení, je totiž: závislý na 2 větných členech zároveň a) na podmětu a přísudku (Vrátila se unavená.) b) na předmětu a přísudku (Oblečení nosíme čisté.)

závislost je vyjádřena jednak shodou s řídícím podstatným jménem, jednak řízeností danou vazbou slovesa - doplněk jako větný člen zavedl do mluvnice na konci 19. století Jan Gebauer

bývá na konci věty - ptáme se: Jaký. Jak. Jako co. Za koho. Kým. Př bývá na konci věty - ptáme se: Jaký ? Jak? Jako co? Za koho ? Kým ? Př. Jana se cítila šťastná. Dům se zdál neobydlený. Zvolili ho předsedou.

Doplněk bývá vyjádřen: - přídavným jménem (Zůstanu u vás ráda.) - podstatným jménem (Pracoval tam jako učitel.) - infinitivem (Slyšel jsem kočku tiše příst.) - zájmenem (Přišla sama.) - číslovkou (Kůň doběhl v dostihu třetí.) - přechodníkem (Spal, maje hlavu opřenou o stůl.)

b) objektový, který závisí na předmětu/objektu a přísudku Druhy doplňku: a) subjektový, který závisí na podmětu/subjektu a přísudku, bývá v 1. pádě Př. Chlapci běhali bosi. b) objektový, který závisí na předmětu/objektu a přísudku Př. Příjemce obdržel zásilku poškozenou.

podle síly vztahu k řídícím členům: c) volný Př podle síly vztahu k řídícím členům: c) volný Př. Seděl u kamen, zasmušilý a unavený. d) těsný Př. Seděl u kamen, zasmušilý a unavený. - podle shody s řídícím jménem: e) shodný Př. Stála shrbená. f) neshodný Př. Zvolil ho předsedou.

– POZOR – Jana se cítila šťastná. (doplněk) Jana byla šťastná – POZOR – Jana se cítila šťastná. (doplněk) Jana byla šťastná. (přísudek jmenný se sponou) Sám, rád – bývá většinou doplněk.

Vyhledejte v následujících větách doplňky: Vrátili jsme se spokojeni. Děti zůstaly doma samy. Dům se zdál opuštěn. Vážil si ho jako dobrého kamaráda. Chodil do divadla rád. Syn se vrátil z turnaje spokojený. Večeře zůstala na stole netknuta. Často na tom pracuji sám. spokojeni samy opuštěn jako kamaráda rád spokojený netknuta sám

Převeďte do množného čísla a určete doplňky: Babička seděla na lavičce spokojena. Babičky seděly na lavičce spokojeny. Hokejista se vrátil ze zápasu unaven. Hokejisté se vrátili ze zápasu unaveni. Ráno vstal svěží, odpočinutý a šťastný. Ráno vstali svěží, odpočinutí a šťastní. Dívka mi připadala známá. Dívky mi připadaly známé. Baletka cvičila na pódiu sama. Baletky cvičily na pódiu samy.

Rozhodněte, kdy se jedná o doplněk a kdy o přísudek jmenný se sponou: Znali jsme ho jako malého chlapce. jako chlapce - Do Lukáš doběhl do cíle třetí. třetí - Do Našeho třídního jmenovali ředitelem. ředitelem - Do Martina se stala modelkou. se stala modelkou - Přjmsp Její nos byl malý a milý. byl malý a milý - Přjmsp Jitka nebyla ani tlustá, ani příliš hubená. - Přjmsp

Použitá literatura: Kostečka, Jiří: Český jazyk pro 3. ročník gymnázií. Praha, SPN 2002 Mgr. Mašková, Drahuše: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Třebíč, Vyuka.cz 2010 Mgr. Mužíková, Olga; PhDr. Markvartová, Barbora; Mgr. Klusáčková, Lenka; PhDr. Jeřábková, Eleonora: Odmaturuj z českého jazyka. Brno, Didaktis 2010 Kvačková, Jaromíra: Opakujeme češtinu. Nová škola 2005 Havránek, Bohuslav; Jedlička, Alois: Česká mluvnice. Praha, SPN 2008