Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jazyk a jazyková komunikace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jazyk a jazyková komunikace"— Transkript prezentace:

1 Jazyk a jazyková komunikace
 Základní škola Jablonec nad Nisou – Mšeno, Mozartova 24, příspěvková organizace  VY_32_INOVACE_CJIIb-19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Blanka Halíková Vytvořeno dne: Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Ročník: 9. Tematický okruh: Skladba Téma: Doplněk Anotace: Materiál slouží k procvičení učiva o doplňku Je určen pro použití na interaktivní tabuli. Materiály jsou určeny pro bezplatné použití pro potřeby výuky a vzdělání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorským zákonům. Není-li uvedeno jinak, je zdrojem tohoto materiálu autor.

2 DOPLNĚK D

3 DOPLNĚK - rozvíjí vždy …………….. a ……………………. - řídící ………… je vždy plnovýznamové - vyjadřuje vlastnost …………. za určitého ………… - může se vztahovat i k nevyjádřenému …………. Přídavné jméno rád je ve větě s plnovýzna-movým slovesem vždy doplňkem.

4 DOPLNĚK - rozvíjí vždy jméno a sloveso - řídící sloveso je vždy plnovýznamové - vyjadřuje vlastnost jména za určitého děje - může se vztahovat i k nevyjádřenému podmětu Přídavné jméno rád je ve větě s plnovýzna-movým slovesem vždy doplňkem.

5 Podtrhni doplňky Dva dokumenty zůstaly nezařazeny. Turisté se vrátili unaveni, ale spokojeni. Zašel jsem k vám rád. Všichni tam byli vyděšení. Viděl jsem tě sázet květiny. Renata doběhla jako druhá. V soutěži cyklistů byl až třetí. Děti tam zůstaly samy. Jan se vyučil zedníkem. Otec se stal vedoucím provozu. Honza byl zvolen králem. Otec byl velice unavený.

6 ŘEŠENÍ doplňky Dva dokumenty zůstaly nezařazeny. Turisté se vrátili unaveni, ale spokojeni. Zašel jsem k vám rád. Všichni tam byli vyděšení. Viděl jsem tě sázet květiny. Renata doběhla jako druhá. V soutěži cyklistů byl až třetí. Děti tam zůstaly samy. Jan se vyučil zedníkem. Otec se stal vedoucím provozu. Honza byl zvolen králem. Otec byl velice unavený.

7 Proč v těchto větách není doplněk?
Všichni tam byli vyděšení. V soutěži cyklistů byl až třetí. Otec se stal vedoucím provozu. Otec byl velice unavený.

8 ŘEŠENÍ : VE VĚTÁCH NENÍ PLNOVÝZNA-MOVÉ SLOVESO V PŘÍSUDKU
Všichni tam byli vyděšení. V soutěži cyklistů byl až třetí. Otec se stal vedoucím provozu. Otec byl velice unavený.

9 Urči zda jde o přívlastek, či o doplněk:
Před domem stálo rozbité auto. Auto stálo před domem rozbité. Zraněný muž zůstal ležet na zemi. Muž zůstal ležet na zemi zraněný. Zklamaná žena se vrátila do vesnice. Žena se vrátila do vesnice zklamaná.

10 ŘEŠENÍ - přívlastek, či doplněk
Před domem stálo rozbité (Pk) auto. Auto stálo před domem rozbité (D). Zraněný (Pk) muž zůstal ležet na zemi. Muž zůstal ležet na zemi zraněný (D). Zklamaná (Pk) žena se vrátila do vesnice. Žena se vrátila do vesnice zklamaná (D).


Stáhnout ppt "Jazyk a jazyková komunikace"

Podobné prezentace


Reklamy Google