Ekologický program pro každého

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znečišťování oceánů a nadměrný rybolov
Advertisements

Chemické zatížení krajiny
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.

Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Společenskohospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Energie a Město Zpracovali : Štěpán Filip Matěj Havrlant Matěj Havrlant.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Spotřeba pesticidů v ČR
Vznik a složení půdy Vznik půdy
Voda Veronika Drzková, 2.E.
Biopotraviny ve školním stravování
Ekologické problémy Společenské problémy
Test šetrného spotřebitele. Negativní souvislosti těžby a zpracování hliníku: Plánovaný důl Juriti Velho v Brazílii na povrchovou těžbu Bauxitu si vyžádá.
Ekologické problémy Společenské problémy
Úspora elektrické energie
Šetření energie Martin, Houska, Michal, Dann. Voda je stále vzácnější a dražší vodovodní baterie-umožňují jednoduché a rychlé nastavení potřebného průtoku.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Znečištění půdy a potravin
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Krajina a životní prostředí
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Složky krajiny a životní prostředí
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Registrační číslo projektu:
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Ekosystémy přírodní a umělé
Drtič.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
PŮDA Půda zabírá jen malé množství na povrchu Země.
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Právní režim nakládání s odpady
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
1. setkání nového EKOtýmu Jubilejní Masarykovy ZŠ Sedliště
Nakažlivá /infekční/ nemoc Je přenosná z nemocného člověka (zvířete) na zdravého jedince Přenáší se přímým stykem, potravou, vdechnutím, poraněním, bodnutím.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Ochrana.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a problémy životního prostředí EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceDruhy.
15 ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Znečišťování půd a vod. Znečišťování a degradace půd Minerální hnojiva - dusičnany,fosforečnany Pesticidy Imise – těžké kovy, kyselé.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Jak neznečišťovat vodu
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Biopotraviny.
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

Ekologický program pro každého

Čerpáno z knížky Zelená planeta- ekologický program pro každého John Seymour, Herbert Girarget Mladá fronta

Jak zlepšit ŽP ve svém okolí Velice důležité je zjistit, jakým způsobem ovlivňuji ŽP kolem sebe, tedy které mé aktivity prospívají nebo neprospívají mému okolí Zvláště u těch škodlivých činností je dobré přehodnotit do jaké míry jsou pro mne nezbytné a podle toho některé návyky změnit Přijmout za své činy odpovědnost Chodit pěšky, jezdit na kole, nebo hromadnou dopravou

Hospodaření s vodou

Hospodaření s vodou Při koupi nových spotřebičů zohlednit jejich spotřebu vody (myčky, pračky) Lze využít i odpadní vodu ze sprchování ke splachování WC Využívat dešťovou vodu Nepřehánět to s umýváním aut

Jak zabránit znečištění vody Neplýtvat saponáty, používat značky s menším obsahem fosfátů-kořenovým čističkám nevadí Nevylévat chemikálie do odpadu, barvy...

Jak to co jíme ovlivňuje ŽP Dnes většina potravin pochází z velkovýroby Velkovýrobní hospodářství způsobuje erozi a degradaci půdy tím, že se hospodaří na velkých plochách, odkud se půda snadno vyplavuje. Používání chemických látek (pesticidy, hnojiva) také zásadně ovlivňuje kvalitu a úrodnost půdy Velkovýrobní zemědělství negativně ovlivňuje i plané rostliny a živočichy kulturní krajiny-zajíc, koroptev, chřástal... Živočišná velkovýroba je nemorální

Jak velkovýroba ovlivňuje nás Používání pesticidů a umělých hnojiv v zemědělství spolu s dalšími chemikáliemi v živočišné výrobě poškozují i konzumenty těchto produktů- nemoci, alergie, snížená plodnost... Antibiotika podávaná zvířatům pro podporu růstu se podílela na vzniku multirezistence bakterií, což způsobovalo neúčinnost léčby chorob u lidí Vysoká konzumace masa rovněž neprospívá lidskému zdraví

Jak zlepšit hospodaření i vliv na zdraví Kupováním produktů z ekologického zemědělství Ekologické zemědělství dodržuje zásady, které nepoškozují půdu, rostliny a živočichy kulturní krajiny ani lidské zdraví Toho je dosaženo především minimálním znečištěním (bez pesticidů a hormonů) , využíváním místních zdrojů, nízkými energetickými nároky... Zvířata jsou chována v přirozených podmínkách

Jak se zbavujeme odpadů Skládkování- takový odpad se již nevyužije, mohou se využít vznikající plyny k vytápění Spalování- při spalování se vyrábí energie, ale za cenu vypouštění nebezpečných látek do ovzduší. Moderní technologie však zmenšily množství těchto látek. Kompostování- takto se dají využít odpady organického původu, nejvíce odpad z domácností, jehož kompostování umožňující složka činí kolem 30%

Jak můžeme omezit množství nepoužitelného odpadu Předcházet odpadu tím, že již při nákupu výrobku zhodnotím, jestli obaly, do kterých je zabalen nejsou zbytečné-čokolády Odpad třídit, aby bylo možné ho opět použít, tím se přímo šetří suroviny i energie Kupovat větší balení, je to ekonomické i ekologické

Chemikálie, které nás každodenně obklopují Pesticidy, umělá hnojiva, antibiotika, barviva, stimulátory, dochucovadla v potravinách Různé kyseliny, benzen, rozpouštědla, v saponátech a leštících prostředcích Barviva, látky aromatizující a omezující pocení, antibakteriální látky v kosmetice Zbytečně užívané léky Všelijaké ropné produkty-umělé hmoty...

Jak můžeme množství chemikálií omezit U potravin konzumovat produkty ekologického zemědělství-BIO produkty, nebo aspoň výrobky bez umělých barviv a konzervantů Obyčejné mýdlo myje stejně dobře jako parfémovaná mýdla s přídavkem antimikrobních látek Saponáty nahrazovat přírodními ekvivalenty-mýdlo+soda, olivový olej+citronová šťáva...

Jak můžeme množství chemikálií omezit Používat kosmetiku s certifikáty, které zaručují, nepoužívání umělých látek a ropných produktů Tato kosmetika je velmi kvalitní, produkty proti pocení nejsou na bázi antiperspirantů Žádná surovina, meziprodukt ani konečný produkt není testován na zvířatech Rozumné zacházení s léky

Jak šetřit energii Elektrický spotřebič vypínat i z režimu stand by když není používán Nepřetápět byt Nesvítit v místnostech, které jsou prázdné Používat úsporné spotřebiče-u velkých spotřebičů jsou rozdíly ve spotřebě energie mezi starým a novým spotřebičem velmi velké Při rekonstrukci nebo stavbě domu použít technologie šetřící elektřinu a zamezující zbytečným ztrátám tepla-pasivní domy