Člověk a životní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Ochrana biosféry – světové přírodní parky a rezervace
Demografie je věda, která se zabývá:
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
ŽIJÍ S NÁMI VE MĚSTĚ - ROSTLINY A ZVÍŘATA
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Péče o biodiverzitu Jan Plesník
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Složky krajiny a životní prostředí
BIOSFÉRA – TYPY EKOSYSTÉMŮ
Podmínky života na Zemi 5.ročník
Registrační číslo projektu:
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Ekosystémy přírodní a umělé
Ekosystém Prchalová, K..
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Krajina a životní prostředí
Ekosystémy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
E KOSYSTÉMY Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Ekonomika životního prostředí – základní pojmy
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
VY_52-INOVACE_58_Současná biosféra - učební text.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Shrnutí vlivů člověka na biosféru Podle ZELENKA, J. (2007): Ekologie a environmentalistika. Gaudeamus Hradec Králové, ISBN , 370 str.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Člověk jako ochránce.
Ekonomika životního prostředí
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Ekosystém Pětilístek: Prostředí
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

Člověk a životní prostředí Projekt CZ.1.07/1.1.12/03.0011 s názvem „Nauč se a vytvoř!“ realizován v rámci OP VK (financován z ESF) SPŠD Plzeň, Karlovarská 99, 323 00, místo poskytovaného vzdělávání SPŠD Plzeň – Křimice, Průkopníků 290, 322 00 Člověk a životní prostředí Projekt „Nauč se a vytvoř!“ Příprava k předmětu „Základy ekologie a chemie“ www.p11-opvk.webnode.cz Mgr. David Simota SPŠD Plzeň davesi@email.cz

Člověk a životní prostředí Člověk je nedílnou součástí přírody a stojí na vrcholu potravního řetězce Člověk potřebuje přírodu k uspokojování potřeb (využívá přírodní zdroje - suroviny, energie…) Člověk díky svému rozumu přírodu přetváří ve svůj prospěch, ale často má k přírodě negativní kořistnický vztah a spíše jí zneužívá Člověk nedomýšlí ekologické externality, tedy zdánlivě podružné vnější efekty jednání působící ekologické, ekonomické či zdravotní problémy jiným lidem (znečišťování vody, ovzduší a půdy, vyčerpání nerostného bohatství apod.)

Člověk a životní prostředí Životní prostředí (environment) – kompaktní soubor přírodních a člověkem uměle vytvořených životních podmínek okolo nás (spojení tzv. první a druhé přírody) První příroda – původní příroda beze známek lidské přítomnosti a činnosti (deštné pralesy, odlehlé oblasti Sibiře, Antarktida apod.), a to včetně fauny a flóry, která se zde vyskytuje Druhá příroda – člověkem přetvořené prostředí se známkami civilizace (města, silnice, průmyslové oblasti, kulturní krajina)

Člověk a životní prostředí Přirozené složky životního prostředí Vzduch Voda Horniny (složky neživé přírody) Půda Fauna a flóra (živočichové a rostlinstvo) Přírodní zákonitosti (přírodní jevy a síly)

Člověk a životní prostředí Vliv životního prostředí na zdraví člověka stav životního prostředí má přímý vliv na zdraví člověka (míra kontaminace, hlučnost, prašnost, kvalita potravy apod.) je nutné monitorovat míru kontaminace vody, vzduchu, půdy a potravin škodlivými látkami zvyšuje se počet lidí s alergiemi, astmatickými problémy a různými druhy rakoviny

Člověk a životní prostředí Ekosystém konkrétní ucelená část přírody složená ze složek živé a neživé přírody tyto živé a neživé složky jsou na sobě závislé (biocenóza v biotopu) v ekosystému probíhá výměna látek, tok energie a vlastní vývoj organizmů ekosystém není nikdy izolovaný – vstupují sem vnější vlivy (člověk, zvířata, přírodní energie) stabilita ekosystému je proto velmi křehká v některých ekosystémech se nacházejí vzácné nebo dokonce endemické organizmy

Člověk a životní prostředí Ekosystémy přírodní (přirozené) umělé (vytvořené člověkem) např.: pralesy, moře, jezera, pohoří… Vyznačují se minimálním zásahem člověka. Typická je velká schopnost autoregulace a sebeobnovy. např.: pole, města, kulturní lesy, parky, rybníky, vodní přehrady… Vznikají činností člověka, jsou nestabilní a neschopné autoregulace. Dnes na Zemi převažují. V

Člověk a životní prostředí Negativní vliv člověka na životní prostředí Člověk má od počátku lidstva snahu vymanit se z područí přírody a často se i snaží přírodní zákonitosti přizpůsobit svým zájmům a zneužívá přírodní zdroje na úkor budoucích generací Již v neolitu (asi před 10 tisíci lety) člověk poprvé významně přetváří přírodu na zemědělskou kulturní krajinu – tyto zásahy však ještě neměly velké důsledky K zásadní změně dochází v době průmyslové revoluce (19. století), kdy lidé začali ve velké míře využívat přírodních zdrojů (uhlí, ropa)

Člověk a životní prostředí Lidé začali také osidlovat dosud nedotčené oblasti světa a zatěžovat zdejší prostředí svou činností a odpadem Zátěž pro životní prostředí představuje populační exploze, urbanizace, industrializace, nekoncepční zemědělská činnost v rozvojových oblastech světa, chemizace a rostoucí konzumní chování lidí spojené s růstem objemu odpadů Nakládání s odpady je stále celosvětově nevyřešeným problémem - přináší mnoho problémů a vysoké náklady (pozemní skládkování, spalování nebo recyklace)

Člověk a životní prostředí Člověk svou činností přivedl k vyhynutí mnoho živočišných i rostlinných druhů, protože vytěsňuje tyto druhy z přirozeného životního prostoru Světová populace neustále roste a hrozí akutní nedostatek potravinových zdrojů Začaly se také objevovat nové zdravotní problémy lidí v nejvíce znečištěných oblastech (nárůst výskytu rakoviny, onemocnění dýchacích cest, alergií apod.) V současné době probíhají velké ekologické debaty o podílu viny člověka na globálních změnách klimatu

Člověk a životní prostředí Pozitivní aktivity člověka Zalesňování odlesněných oblastí Vhodná krajinotvorba Sanace a rekultivace zatížených oblastí Zavádění ekotechnologií do výroby Výroba ekologicky šetrných produktů Nakupování ekologických produktů a biopotravin Změna stravovacích návyků Vyhlašování hodnotných chráněných území

Člověk a životní prostředí Třídění a recyklace odpadů Šetření energiemi (elektřina, teplo) Využívání obnovitelných zdrojů energie (solární, větrná, vodní) Vícezdrojové investice do ekologických projektů Vytváření kvalitního legislativního rámce ve smyslu politiky udržitelného rozvoje Vzdělávání a osvěta v oblasti environmentalismu Aktivity ekologických organizací a hnutí

Člověk a životní prostředí Úkol č. 1: Vyzkoušejte si své znalosti prostřednictvím testu pod následujícím odkazem Test vědomostí z oblasti životního prostředí

Člověk a životní prostředí Úkol č. 2: Pokuste se spočítat, kolik stojí jeden váš běžný den života přepočítaný na náklady v Kč. Nezapomeňte na tyto položky: ranní hygiena, snídaně, dopravní náklady, oběd, celodenní spotřeba elektrické energie, svačina, kulturní potřeby, večeře, večerní hygiena.

Člověk a životní prostředí Úkol č. 3: Zřiďte si ve třídě malé akvárium s libovolnými druhy sladkovodních akvarijních ryb (i jiných vodních živočichů) a vodních rostlin. Průběžně pozorně sledujte vývoj biocenózy a zajišťujte co nejlepší životní podmínky v uzavřeném modelovém biotopu pro všechny živé složky.

Člověk a životní prostředí Metodický list 1 k úkolu č. 3 Žáci si nastudují hlavní pravidla akvaristiky a zjistí si základní podmínky nutné pro život různých druhů živočichů a rostlin Žáci ve své třídě zřídí malé akvárium a určí vhodné druhy ryb a vodních rostlin vzhledem k velikosti modelového biotopu Žáci zajišťují základní životní podmínky nutné pro přežití živých organismů, tedy krmení, čistota a teplota vody, okysličování vody, dostatek světla, bezpečnost… Žáci citlivě dbají na vhodnou biodiverzitu druhového zastoupení fauny a flory v umělém ekosystému Žáci sledují v čase vývoj vztahů v biocenóze, stabilitu či druhovou početní a kvalitativní progresi

Člověk a životní prostředí Metodický list 2 k úkolu č. 3 Žáci průběžně analyzují výsledky své práce Žáci vytvoří soupis druhové biodiverzity uvnitř tohoto uzavřeného modelového ekosystému Žáci pořídí fotografickou dokumentaci akvária zachycující jednotlivé druhy živočichů a rostlin Žáci zpracují podrobnou výstupní zprávu pro učitele ECH o základních činnostech a podmínkách, které žáci museli zajistit pro daný uzavřený ekosystém Učitel ECH zapracuje výsledek práce žáků do přílohy tohoto výukového materiálu

Člověk a životní prostředí Příloha 1: Soupis biodiverzity k úkolu č. 3 Fauna Flora Paví očko – 3 kusy Mečovka mexická – 1 kus Bojovnice pestrá – 1 kus Pancéřníček skvrnitý – 1 kus Ancistrus – 1 kus Vodní šnek – 20 kusů Egeria densa – 2 kus Ophiopogon japonicus – 2 kusy

Člověk a životní prostředí Příloha 2: Fotodokumentace k úkolu č. 3

Člověk a životní prostředí Zdroje: http://www.institutprozeny.cz/ck_resources/img/a_den_zeme_uvqDF.jpg http://www.ordinace.cz/img/text/astma_inhalace.big.gif http://www.mfablog.org/dioxin.jpg http://g.denik.cz/33/cf/0408pyl_alergie_kere_denik-380.jpg http://img.topky.sk/6201.jpg + vlastní fotografie (akvárium)