Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová 26.10.2006 HST 2006 26.10.2006Problémy fyzikálního vzdělávání HST at CERN Ženeva 2.−21.7. 2006 Jana Burešová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nabídka aktivit pro mateřské školy Mezinárodní environmentální vzdělávací, poradenské a informační středisko ochrany vod Vodňany Nabídka služeb:
Advertisements

VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Podpora meziobecní spolupráce
Spolupráce SŠAMP Krnov a strojírenské firmy ELFE s. r. o
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních školách CZ.1.07/1.1.07/
Škola obnovy venkova Třanovice Spolek obnovy venkova Česká republika Moravskoslezský kraj Francie Morbihan.
Věda na scéně - Science on Stage Jitka Houfková KDF MFF UK Praha.
Ing. Jana Popelková Národní vzdělávací fond Kongres výchovného poradenství, Pardubice, 25.–26. dubna 2006 Informační zdroje v poradenství.
Program AKTION Česká republika - Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Fond pro podporu bilaterální spolupráce ve vzdělávání a vědě v terciárním sektoru.
Vzdělávání pro budoucnost Délka trvání – 20 měsíců Místo realizace – Olomoucký kraj projekt realizovaný v Olomouckém kraji – vpb.cepac.cz.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridy a související aktivity v CR Jiří Kosina Seminář projektu EGEE,
1 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační sféry INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Dobré zkušenosti s partnery z aplikační.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Elektrotechnické a elektronické systémy v dopravě (ESD)
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
International Students Club. ISC VUT Struktura ISC a spolupráce s univerzitou Činnost International Students Club Realizované akce Studentské prezentace.
Fyzikou a chemií k technice
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA Sezimovo Ústí
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
EGEE is a project funded by the European Union under contract IST Gridové projekty LCG a D0 v ČR Jiří Kosina Fyzikální ústav AV ČR Seminář.
Fyztyd 2004 Mlžná komora, když máte zamlženo… Jan Brychta, Gymnázium Jihlava Jan Hoffmann, Gymnázium Praha 6 Jan Chylík, Gymnázium Horní Počernice Jan.
Co jsme zač? skupina fajn lidí skupina lidí, kteří rádi mluví anglicky rádi objevujeme rozdíly mezi národy a mezi formami zemědělství rádi cestujeme rádi.
ETwinning - on-line spolupráce škol Aktivitu eTwinning, podporující virtuální propojení evropských škol pomocí informačních a komunikačních technologií,
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
Jak (ne)zprotivit fyziku (ne)nadaným studentům
VOŠL a SLŠ Bedřicha Schwarzenberga Písek, Lesnická 55 Aktivity (zkušenosti) v oblasti EVVO.
Fyzika elementárních částic
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Michala Čičváková Národní centrum Europass ČR Portfolio dokumentů Europass.
R.1962 provádí se první počítačový výzkum r.1969 ARPANET r r.1987 Internet r.1989 Hypertext r Internetová stránka r.1990 Internet v.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
1 „Studenti“ Jiří Dolejší, ÚČJF MFF UK Úkoly: popularizovat a organizovat exkurze studentů a učitelů Některé body popularizační činnosti JD se překrývají.
Inovativní projekty v oblasti moderních technologií.
CERN a Česká republika. Spolupráce českých fyziků s CERN se datuje od počátku 60. let 20. století, tehdy převážně na úrovni individuálních kontaktů.
1 Popularizace Jiří Dolejší, Jiří Rameš, Stanislav Němeček, Vladimír Wagner… nejen ÚČJF MFF UK Tyto aktivity se dějí v korelaci s popularizací v rámci.
Částicové urychlovače a jejich aplikace…. Co srážíme? Jednotlivé částice Dopad na terč.
Jakub Lukeš, Gymn. Českolipská Martin Večeřa, Gymn. Jeseník Vojtěch Novák, Gymn. Dr. A. Hrdličky.
Věda na scéně Science on Stage
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
S POLUPRÁCE PŘESHRANIČNÍCH REGIONŮ V OBLASTI VZDĚLÁVÁNÍ projektový záměr Evropská územní spolupráce (EUS), INTERREG V-A AT-CZ.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Výstava CERN Mgr. Jiří Gruntorád Vedoucí oddělení marketingu a cestovního ruchu Jihočeského kraje. 10 let praxe v médiích – rozhlas (Hitrádio Faktor),
Kanadská obchodní komora v České republice Březen 2016.
GJVJ Nižší gymnázium Prima - kvarta Hodinová dotace 2 hodiny týdně Seznámení s fyzikou, její uplatnění a význam Úvod do měření veličin, zpracování.
Vzdělávání v laboratorní medicíně – prezenčně i virtuálně Marie Karlíková, Daniel Rajdl, Ondřej Topolčan Lékařská fakulta UK Plzeň.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Program CZ07 – Spolupráce škol
EVROPSKÁ DOBROVOLNÁ SLUŽBA ….
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Rozvoj výuky cizích jazyků
„K inovaci s inspirací“
ICT nebo Informatika? Mgr. Jan Berki, Ph.D.
E-learningový kurz e-learningu
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Polytechnické vzdělávání v praxi
Provádí se první počítačový výzkum.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Krajský metodický kabinet ELEKTROTECHNIKY
Workshop učiteľov fyziky v CERNe (RNDr. D.Černíková, RNDr. A.Vargová)
Krajský metodický kabinet ČTENÁŘSKÉ GRAMOTNOSTI
Mlžná komora Garant: Viktor Löffelmann
Nové přístupy k využití ict ve výuce přírodovědných předmětů na základních, středních školách CZ.1.07/1.1.07/ CZ.1.07/1.1.07/
Centrum kolegiální podpory CKP
Workshop 2: Šablony pro střední a vyšší odborné školy
eTwinning – digitální technologie smysluplně a zábavně
Transkript prezentace:

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání HST at CERN Ženeva 2.− Jana Burešová

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání třítýdenní letní program pro učitele fyziky probíhá v CERNu v Ženevě program organizuje a financuje CERN Co je HST? HST = High School Teachers učitelé fyziky ze středních škol High School teachers at CERN

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání přednášky ze základů fyziky vysokých energií diskuse s odbornými fyziky o jejich práci návštěvy experimentálních pracovišť v CERNu skupinová práce vedoucí k začlenění moderní fyziky do výuky na střední škole diskuse o výuce fyziky v jiných státech Evropy Stručně o náplni programu

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání pro učitele fyziky na středních školách z členských zemí CERNu (20 evropských zemí) pro učitele, kteří se domluví anglicky pro učitele, kteří ovládají základní počítačové dovednosti (e−mail, používání webu) pro ty, kdo mají čas zúčastnit se celého programu Pro koho je HST program?

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání podpora výuky fyziky (zejména částicové fyziky) na SŠ možnost výměny pedagogických zkušeností s učiteli jiných národností ukázat učitelům „naživo“ vědecký výzkum propojování výzkumu a školské fyziky propojení programů EU v oblasti vzdělávání s programy organizovanými CERNem Proč HST program?

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání první HST program se uskutečnil v roce 1998 zpočátku menší počet účastníků (méně než 10) (letos již 4 desítky účastníků, 9 mimoevropských) postupně se obsah vyvíjel, dnes pořádá přednášky a exkurze osvědčený okruh vědců z CERNu Historie HST programu

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání Seznámení se s CERNem a ostatními účastníky Přednášky: Historie částicové fyziky, Medicínské aplikace, Úvod do urychlovačů, Přehled částicové fyziky, Detektory částic, Detekce částic pomocí bublinové komory Diskuse o přednáškách Návštěva experimentu CMS Průběh HST 2006 − 1.týden

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání Přednášky: Úvod do kosmologie, Fyzika na LHC, Antihmota, GRID, Kosmické záření Návštěva výrobny antihmoty a počítačového centra Rozdělení do pracovních skupin a výběr témat pro samostatnou práci Mezinárodní večer Průběh HST 2006 − 2.týden

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání Práce ve skupinách, prezentace výsledků Návštěva experimentů ATLAS a CLIC Výroba mlžné komory Průběh HST 2006 − 3.týden

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání Bublinová komora Obsah jednotýdenního programu HST Měření kosmického záření Návrh laboratoře pro učitele fyziky v CERNu Modelová hodina moderní fyziky na SŠ Skupinové práce

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání Přednáška Jacka Steinbergra Nositel Nobelovy ceny z roku 1988 za objev mionového neutrina

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání Návštěvy experimentů Atlas CLIC

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání Návštěvy experimentů Computing Center

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání Návštěvy experimentů CMS Výrobna antihmoty

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání Společenské aktivity

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání Další ročníky již vyzkoušeného HST programu Národní týdenní program HST Budoucnost

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání Národní týdenní program HST Zkrácený HST program pro učitele z jedné země (návštěvy experimentů, základní přednášky) Přednášky v rodném jazyce, spolupráce s fyziky z dané země CERN poskytuje pouze zázemí, nefinancuje náklady na cestu ani pobyt Už proběhlo: finský a maďarský týden Chystá se: ostatní národnosti

Problémy fyzikálního vzděláváníJ.Burešová HST Problémy fyzikálního vzdělávání Děkuji za pozornost! Více na adrese