Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CERN a Česká republika. Spolupráce českých fyziků s CERN se datuje od počátku 60. let 20. století, tehdy převážně na úrovni individuálních kontaktů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CERN a Česká republika. Spolupráce českých fyziků s CERN se datuje od počátku 60. let 20. století, tehdy převážně na úrovni individuálních kontaktů."— Transkript prezentace:

1 CERN a Česká republika

2

3 Spolupráce českých fyziků s CERN se datuje od počátku 60. let 20. století, tehdy převážně na úrovni individuálních kontaktů. V 80. letech měla pro českou fyziku částic značný význam účast celého týmu fyziků na experimentu BCDMS (NA4); tehdy to ovšem bylo možné jedině prostřednictvím Spojeného ústavu jaderných výzkumů v Dubně v tehdejším SSSR. Oficiální spolupráce tehdejšího Československa s CERN neexistovala.

4

5 Za podobných podmínek (přes SÚJV Dubna) začala ve 2. polovině 80. let česká spolupráce na experimentu další generace – experimentu DELPHI na urychlovači LEP.

6

7 Převratnou změnu přinesl rok 1990, v němž byly s CERN navázány oficiální kontakty, a zejména náš vstup do CERN v roce 1993 (pozn.). Čeští fyzikové se začali podílet i na dalších experimentech, a to nikoli jako jednotlivci formálně patřící k jiným institucím, ale jako zástupci českých laboratoří (z Akademie věd ČR, různých pracovišť ČVUT, Matematicko- fyzikální fakulty UK a některých dalších), jež se staly oficiálními spoluúčastníky experimentů.

8

9 Spolupráce dostala institucionální rámec a koordinuje ji Výbor pro spolupráci ČR s CERN. Po finanční stránce zajišťuje účast ČR v CERN MZ (členský příspěvek) a MŠMT (účelové prostředky na projekty).

10 Současnost: Laboratoře z ČR se podílejí na velkých experimentech ATLAS a ALICE Další projekty: TOTEM, DIRAC, Compass

11

12

13 ČR jako členská země se podílí na činnosti CERN, experimentech a rozhodovacích procedurách Český průmysl se podílí na zakázkách a transferu technologií Vzdělání, výchova studentů a další odborný růst V neposlední řadě naše členství umožňuje využívat programy jako ten, který prožíváme tento týden


Stáhnout ppt "CERN a Česká republika. Spolupráce českých fyziků s CERN se datuje od počátku 60. let 20. století, tehdy převážně na úrovni individuálních kontaktů."

Podobné prezentace


Reklamy Google