krátký průvodce připravil Vojtěch Žák

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STRUČNÝ PRŮVODCE PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍM Ve školním roce 2012/2013.
Advertisements

Přijímací řízení v roce uchazeč může pro 1
Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Přijímací řízení na střední školy
Vůdcovská zkouška – Gemini 2010 •Změna •Aktivnější zaměření programů, praxe •Potřeby Castorů –rozdílné znalosti (úroveň ČK) –různorodé oddíly –možné zaměření.
Přijímací řízení na střední školy
Přijímací řízení.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.13.
Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.18
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
Song Presentations. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Odborné praxe na ÚISK Informační schůzka. Program setkání  Základní informace o praxích  Termín praxe  Postup při výběru instituce  Průběh praxe a.
KOMUNIKACE BEZ HRANIC!! Vítejte v éře a …rrring a.
Povolání, zaměstnání, práce
UKONČENÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Konverzace Máte psa nebo k očku?. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_11.
ANALÝZA POTŘEB, MOTIVACE A FIREMNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE VE VYBRANÝCH NZDM PARDUBICKÉHO KRAJE BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Autor: Bc. Kejzlarová Šárka, DiS. Sběr dat:
Přijímací řízení pro školní rok 2014/15 Osmileté studium.
Montessori Prachatice, ZŠ Národní
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pracovně právní vztahy.
práce učitele pohledem učitele
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Přijímací řízení v roce uchazeč může pro 1.kolo přijímacích zkoušek podat 2 přihlášky, počet přihlášek na 1 SŠ není omezen (uchazeč si musí dávat.
Oficiální jazyk: Němčina (dialekt – curyština) 5maturity pro dospělématurity k povolání 4 odborné maturity 3vyšší střední odborné školy 2gymnázia (4,
k přijímacímu řízení pro školní rok
Song Presentation. RL10 nová slova Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
ŽIVOTOPIS (curriculum vitae)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_PEK248.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
VOLBA POVOLÁNÍ VÁŠ PRŮVODCE.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
PŘIHLÁŠKA NA STŘEDNÍ ŠKOLU
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_ 17.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Leden Do získám od výchovné poradkyně ( VP) podklad pro vyplnění přihlášky 2.Od si otevřu webové stránky příslušné střední školy,
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ ve šk. roce 2014/2015
Hawa Bah. Kontaktovali jsme neziskovou organizaci Wontanara a vybrali si adoptivn í d í tě - 11letou holčičku Hawu Bah z Guinei. „ Udělej něco dobr é.
Úskalí začínajícího učitele
Odborné praxe na ÚISK Informační schůzka. Program setkání  Základní informace o praxích na ÚISK v roce 2013  Důležité termíny  Postup při výběru vhodné.
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Každodenní chod školy S čím za kým. Struktura školy Vedení školy (ředitel, zástupci ředitele) Sekretářka (hospodářka) školy Vedoucí předmětových sekcí.
STRUKTURA MZDY.
EVIDENCE PRACOVÍKŮ.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1261Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní poměr Jméno autora: Ing. Zdeňka Suchomelová.
Přijímací řízení Gymnázium Český Krumlov Školní rok 2016/2017.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZÁKONÍK PRÁCE Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Přijímací řízení na střední školy pro školní rok 2016 / 2017 Informace pro rodiče vycházejících žáků.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Co dělat když ztratíte práci… ?. Ztráta zaměstnání….  Pro mnoho lidí je to nepříjemnou záležitostí.  Dokáže pořádně zacloumat životem a odráží se i.
Informace pro rodiče budoucích studentů I.A
Cesta k uplatnění na trhu práce Fond dalšího vzdělávání, 2017
Přijímací řízení na SŠ ve školním roce 2016/2017
PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ. PRACOVNÍ POMĚR UKONČENÍ.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Způsoby hledání zaměstnání, úřad práce 1 – Hledání zaměstnání
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
Pracovně právní vztahy
Praxe KS VOŠ JABOK + ETF UK
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
zpracovaný v rámci projektu
Tento projekt byl podpořen finančními prostředky z EU
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Přijímací řízení ve školním roce
STRUČNÝ PRŮVODCE PŘIJÍMACÍM ŘÍZENÍM NA SŠ PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/2019
Transkript prezentace:

krátký průvodce připravil Vojtěch Žák Jak začít učit? krátký průvodce připravil Vojtěch Žák

Proč vlastně jít učit? + vystudoval/a jsem to + vždycky jsem chtěl/a učit + jistota pravidelného příjmu + je to důležité povolání pro společnost + mám rád/a mladé lidi + mám rád/a Ma, Fy, Inf, … - na praxi jsem zjistil/a, že mě to nebaví - je za to málo peněz - společnost si učitelů moc necení - mám vyhlídnutou jinou práci - bojím se, že je to stereotypní zaměstnání

___________________________ Návrh Co to takhle zkusit?! ___________________________ Jít „do toho“ a pak se uvidí!

Jak a kde hledat místo? ______________________________________ Chci zůstat v Praze? Chci jít jinam? (Vrátit se do svého kraje, na svoji školu, jít do zahraničí …?) ______________________________________ Zdroje informací o školách: webové stránky škol (SŠ v ČR např. http://www.stredniskoly.cz/seznam-skol/ nebo pomocí vyhledávačů, lze najít výroční zprávu, ŠVP, …) reference od lidí (osobní, blízkých lidí z místa bydliště, lidí z fakulty, na základě pedagogické praxe, od kamarádek a kamarádů, ...) _______________________________________________________ ! Existují i jiné SŠ než jen česká veřejná gymnázia – soukromé, církevní, průmyslovky, další střední odborné školy, odborná učiliště, mezinárodní školy, školy v zahraničí, …

Jak oslovit školu? e-mailem klasickým dopisem Klidně napsat i tam, kde nevíme, jestli někoho hledají! _______________________________________ Doporučuji oběma způsoby najednou – zvyšuje to šanci, že přijde odpověď. adresovat ředitelce / řediteli uvést svoje jméno co bych chtěl vyučovat jakou část úvazku kterého předmětu více hodin „Rád/a se s Vámi osobně sejdu.“ přiložit strukturovaný životopis (viz http://kdf.mff.cuni.cz/~zak/zivotopis.php , ještě uvést zájmy)

První návštěva na potenciálním pracovišti vzít s sebou: životopis Mgr. diplom z VŠ vysvědčení o státní závěrečné zkoušce chtít vidět: učebny fyziky (pro celou třídu, laboratoře, …) kabinet fyziky (a konkrétně místo, kde budu sedět) sbírky fyzikálních pomůcek jak je to s učebnicemi zeptat se na: rozsah povinné a volitelné výuky (semináře) obědy jak často schůze, porady

Co si prosadit? pracovní poměr od konce srpna (od prvního dne přípravného týdne, např. 26. 8.) pokud bude pracovní poměr na dobu určitou (což je u začátečníků běžné), tak požadovat, aby trval 365 dní (např. do 25. 8. dalšího roku) běžné je, že máte 3měsíční zkušební dobu (v té můžete kdykoli říct, že další den už nepřijdete; to samé Vám může říct i zaměstnavatel) požadujte na SŠ 12. platovou třídu

Jak se rozmýšlet? Chci tradiční prostředí nebo něco alternativního? Je tu pro výuku dobré zázemí? Budu mít v kabinetě dobré zázemí? Nebude mi vadit dojezdový čas? Zdají se mi budoucí kolegové sympatičtí? Jaký mám pocit z celkové atmosféry?

Papíry, papíry, papíry pracovní smlouva – ukázka jedné možnosti na dalším slidu platový výměr – dostanu k pracovní smlouvě povolání / funkce … středoškolský učitel platová třída, platový stupeň (12., 1. … 2011 … 20 000 Kč hrubého … 15 800 Kč čistého) úvazek v % - SŠ: 21h výuky + 21 h přípravy = 42 h celkem tarifní mzda – viz platová třída a stupeň osobní příplatek – začíná se většinou na nule a potom je to pár set Kč datum, kdy budou chodit peníze na účet – např. 8. v měsíci dohoda o změně pracovní smlouvy prodloužení prac. poměru na dobu určitou o další rok – lze jen jednou změna na dobu neurčitou, což je výhodné výplatní lístek – každý měsíc

Nástup do školy většinou poslední týden v srpnu – tzv. přípravný týden (bývají v něm porady) co se bude celý školní rok dít kdy budou probíhat nejrůznější zkoušky které mimořádné akce se budou konat _______________________________________________________ projdětě si s některým z kolegů, např. s předsedou předmětové komise, školu (kde co je) kde všude jsou pomůcky? kam se chodí na oběd? kdy zvoní? jak je to s olympiádami a dalšími soutěžemi?

První hodina ve třídě obecně doporučuji dělat si pečlivé přípravy představit se studentům kde mě ve škole najdou kontakt na mě (lze email, mobil zezačátku asi ne) nezdůrazňovat, že učím první rok nebýt zbytečně formální (budu možná jen o pár let starší než oni) co všechno učím, co budu učit za předmět(y) je co se bude probírat sešity a zápisy do nich učebnice říct jim (dohodnout) pravidla můžou hlasovat, zda jim všem budu tykat nebo vykat oni mně samozřejmě vykají hodnocení - zkoušení, písemky, domácí práce, i dobrovolná, … první hodinu ve Fy zajímavé pokusy

První problémy žáci zkouší, co všechno jim ještě projde svazují mě ŠVP, rámcový plán, časově tematický plán s některými kolegy si rozumím víc, s jinými méně nedělat přechytralého / přechytralou, ale ani hlupáka bez názoru nebát se komunikovat

Kde hledat pomoc u kolegyň a kolegů na pracovišti (znají situaci ve škole) u kolegů ze studií (možná řeší podobné problémy) u učitelů z fakulty u svých učitelů ze SŠ nebo ZŠ

Ano! Může se s tím seknout? Ve zkušební době kdykoli ze dne na den (trvá většinou 3 měsíce a je to napsáno v pracovní smlouvě) Podáním výpovědi (2měsíční výpovědní lhůta – podám-li ji 8. 3., půjdu naposledy 31. 5.; písemně a i bez udání důvodů) Lze se s ředitelem/ředitelkou domluvit a rozvázat pracovní poměr dohodou.