Základy obecné lingvistiky Lucie Medová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSTUPY Z UČENÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích INOVACE VÝSTUPŮ, OBSAHU A METOD BAKALÁŘSKÝCH PROGRAMŮ VYSOKÝCH ŠKOL NEUNIVERZITNÍHO.
Advertisements

ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
MUDr. Martin Kučera Mgr. Kateřina Fritzlová
Didaktika tělesné výchovy Pedagogická fakulta JU v ČB KTVS
Pro koho je vhodné denní pomaturitní studium angličtiny? Pro ty, kteří chtějí udělat výrazný pokrok v angličtině Pro všechny, kteří se nedostanou na VŠ.
Natural Language Processing Prague Arabic Dependency Treebank Otakar Smrž koordinátor projektu Motivační přehled problémů, řešení a aplikací.
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Morfologie – přednáška 1
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
KGG – Kapitoly z Generativní Gramatiky Lucie Medová Pátek 9:45 – 11:20 S3.
Kapitoly z generativní gramatiky – KGG Lucie Medová Týden 2: 16. října 2009 Pátek 9:45 – 11:20 S3.
Vybrané kapitoly z české morfologie a syntaxe iii.
Vybrané kapitoly z české morfologie a syntaxe i.
BZOL – ZS 2009 Základy obecné lingvistiky Lucie Medová týden ledna 2010.
JAZYKOVÁ INFRASTRUKTURA Ústav Českého národního korpusu Filozofická fakulta UK Praha.
Podstata a funkce jazyka
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Projekt Kvalita II: výsledky vzdělávání, vývoj školství v krajích.
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
Úvod.
Pedagogika volného času II Vladimír Jůva
Rozvoj komunikačních schopností u bilingvních dětí
Maturita 2015.
Jak se učí inovační podnikání
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Jazykověda a její disciplíny
Cvičení I. Ing. Martina Hedvičáková, Ph.D. 16. –
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
ZÁKLADNÍ INFORMACE Název předmětu: Základy managementu (BPH_ZMAN)
Výuka češtiny v anglickém programu na LF UP v Olomouci Pavel Kurfürst Centrum pro výuku cizích jazyků Lékařská fakulta Univerzita Palackého v.
Akademický rok 2011/12 1. ročník – LS 1. cvičení
Rétorika Etymologie Dialektologie
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
Kvantitativní metody výzkumu v praxi (KMVP) 0. Poučení z minulých ročníků a novinky od ZS 2013 (2011) poslední aktualizace Jiří Šafr jiri.safr(at)seznam.cz.
Maturita 2011? Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Obecná psychologie II
Úvod do korpusové lingvistiky 8
KmKII 2 M. Hádková.
Kam se obrací „gramatická“ vlna?
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _721 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Astrofyzika – dálkové studium
Akademie třetího věku. 1.Základní kurz V průběhu 4 semestrů poznávání regionu poznávání regionu průřez historií od antiky po současnost průřez historií.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Osobnost Roman Jakobson Irena Kalupová – Petra Poláchová | |
VY_32_INOVACE_PSYPS10560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Management PAE DS 5. ročník. Témata přednášek Vývojové tendence managementu, charakteristika strategického řízení. Poslání podniku, podnikové cíle, identifikace.
Bakalářská práce - zpracování
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu.
Alternativní a augmentativní komunikace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_102.
JAZYKOVĚDA JAZYKOVÉ PŘÍRUČKY
Disciplína Sociolingvistika Pavla Hernandezová – Karolína Suchá | |
Dagmar Strejčková Kapitoly z lexikologie současné češtiny Kapitoly z lexikologie českého jazyka Dagmar Strejčková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Markéta Lopatková Karolína Skwarska Václava Kettnerová Eduard Bejček
Teoretická informatika Základní informace k předmětu Literatura Závěrečná práce Zkouška.
Technika mluveného projevu Přednáška: pondělí 16:40–18:15 (6 týdnů) Seminář: pátek (2 skupiny) Zápočet: aktivní práce v semináři.
= prostředek lidské komunikace
Základy speciální pedagogiky Logopedie 1
{ Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk.
KVINTA. = VĚDA ZABÝVAJÍCÍ SE ZKOUMÁNÍM JAZYKA. Dělení podle: 1) jazyků, jimiž se zabývá (např. bohemistika, anglistika, romanistika, hungaristika, sinologie,
JAZYK: POPIS, ZÁKLADNÍ PRVKY A VLASTNOSTI PERCEPCE ŘEČI: PERCEPCE SLOV POROZUMĚNÍ VĚTÁM, TEXTU PRODUKCE ŘEČI JAZYK A MYŠLENÍ OSVOJOVÁNÍ JAZYKA Jazyk a.
Mentální reprezentace
Teoretická informatika II
Jazykověda a její disciplíny
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
JAZYKOVĚDA A JEJÍ DISCIPLÍNY
Kognitivní psychologie
Kognitivní psychologie
Jazykověda a její disciplíny
KURZY ČESKÉHO JAZYKA pro tzv. STÁŽISTY a POSTGRADUANTY
Transkript prezentace:

Základy obecné lingvistiky Lucie Medová BZOL – ZS 2009 Základy obecné lingvistiky Lucie Medová

Kontakt Lucie Medová e-mail lmedova@ff.jcu.cz telefon 38 777 4852 konzultace 01 040 středa 14:00 – 15:00 pátek 12:30 – 13:30

Organizace výuky v ZS 2009 1 hodina přednášek 2. hodina prezentací základy lingvistiky 2. hodina prezentací strukturalismus kalendář a témata v souboru zs2009_bzol_sylabus.pdf domácí úkol v souboru ha1.pdf

Literatura strukturalistická ČERNÝ, J.: Dějiny lingvistiky. Olomouc, 1996. ČERMÁK, F.: Jazyk a jazykověda. Praha, 2001. DE SAUSSURE, F.: Kurs obecné lingvistiky. Praha, 1990. KOŘENSKÝ, J.: Člověk - řeč - poznání. Olomouc, UP, 2004. KOŘENSKÝ, J.: Proměny myšlení o řeči. Praha, 1998. SGALL, P.: Cesty moderní jazykovědy. Praha, 1967.

Literatura obecná Fromkin, V. a kol: Linguistics. An introduction to linguistic theory. Blackwell Publishers 2000. Pinker, Steven: Slova a pravidla. Academia Praha 2008. na webu (bude) Fromkin, V. a kol: An Introduction to Language. Thomson Wadswordth, 7th edition 2009. Pinker, Steven: The Language Instinct. HarperPerennial 1995.

Za pozornost stojí The Linguist list Pralinka (PRAvé LINgvistické Korespondenční Alotrium) http://ufal.mff.cuni.cz/pralinka/ LŠL http://www.lingvistika.cz/ The Linguist list http://linguistlist.org/

Kalendář 13 týdnů výuky 9. 10. – 18. 12. 2009 4. 1. – 15. 1. 2010 změny 30.10 týden 4 6.11. týden 5 2.12. týden 9

Zkouška PW prezentace v semináři 30% aktivní účast v semináři 30% domácí úkoly ústní zkouška 40%

Lingvistika vědecká disciplína zabývající se jazykem lingvista ≠ člověk mluvící mnoha jazyky gramatika je mentální reprezentace znalosti jazyka Fromkin, V. a kol: Linguistics. An Introduction to Linguistic Theory. Blackwell 2000.

Disciplíny 1 teoretická lingvistika deskriptivní lingvistika strukturalismus, generativní lingvistika, HPSG, FGP, kognitivní lingvistika, CxG, etc. jazyk jako systém synchronní (vs. Černý (1996)!) deskriptivní lingvistika popis jednotlivých jazyků bohemistika, slavistika, pama-nguyan...

Disciplíny 2 historická lingvistika komparace (mladogramatika) antropolingvistika a sociolingvistika vliv kultury a společnosti, sociálního rozdělení, etnicity, etc. na jazyk dialektologie komputační lingvistika automatické „parsování“, machine translation and processing, etc.

Disciplíny 3 pragmatika neurolingvistika psycholingvistika vliv situace na význam neurolingvistika biologické aspekty znalosti jazyka a vztah mezi mozkem – vědomím – jazykem výzkum jazykových poruch psycholingvistika užítí jazyka – produkce a porozumění osvojování jazyka

Milníky ve vývoji lingvistiky Panini 500 př. n.l. – sanskrt Ferdinand de Saussure (1857-1913) jazyk je systém PLK & Roman Jakobson distinktivní rysy Noam Chomsky 1957 Syntactic Structures

Jazyk – řeč – gramatika Co znamená „umět jazyk“? Co je gramatika? kompetence – langue – jazyk vs. performance – parole – řeč Co je gramatika? znalost jazyka (v „mozku“ mluvčího daného jazyka) popis znalosti jazyka (jazykové kompetence)

Co dělá teoretická lingvistika? poznat a popsat podstatu znalosti jazyka (=jazykové kompetence / langue) vs. teorie komunikace další faktory

Jakobsonův model komunikace

Gramatika zahrnuje lexikon morfologii slova a slovní jednotky v mentálním slovníku morfologii struktura slov syntax (ta syntax, ne *ten syntax) struktura vět a pravidla pro jejich tvoření sémantiku význam (strukturní vs. lexikální) fonetiku a fonologii zvuky a systém zvuků v daném jazyce

Lexikon mentální reprezentace konceptů arbitrárnost průměrný člověk – asi 45-60 00 slov

Morfologie ustrojení slov roz – haz – ova – č – n – á *č – n – á – roz –ova – haz *roz – haz – ova – n – č – á Jan – č – á – ková

Syntax (femininum) i. „dát slova dohromady“ – gramatičnost Sněhurka žila v chaloupce se sedmi trpaslíky. *Sněhurka se žila trpaslíky v sedmi chaloupce. gramatičnost ≠ pravdivost Sněhurka žila v chaloupce s osmi trpaslíky.

Syntax ii. – dvojznačnost Zlé Královně se líbí její obraz v kouzelném zrcadle a Sněhurce taky. ZK1 se líbí její1 obraz v zrcadle a Sněhurce2 se líbí její1 obraz v zrcadle a Sněhurce2 se líbí její2 obraz v zrcadle

Syntax iii. nekonečné množství vět vnořování vět Sněhurka vmetla zeleně světélkující nápoj do tváře Šmudlou rozezleného číšníka v zaplivaném pajzlu na K1 v Českých Budějovicích. vnořování vět Sněhurka má ráda jablíčka. Sněhurka se dobře provdá. Sněhurka, která se dobře provdá, má ráda jablíčka.

Sémantika kompozicionalita schopnost rozpoznat určité struktury Sněhurka se otráví jablkem. Některá studentka se otráví jablkem. schopnost rozpoznat určité struktury Většina studentek se neotráví jablkem. Studentky se obvykle neotráví jablkem.

Fonetika a fonologie „pattern“ (vzor, předloha, šablona, model) skořápka, struhadlo, dělat *prořápka, *strupadlo, *latděl procedit, stupadlo, latinář zvuky ≈ písmena ?

Deskriptivní vs. preskriptivní kompetence deskriptivní gramatika Univerzální gramatika učební gramatika preskriptivní gramatika

Osvojení jazyka Logický problém s osvojením jazyka omezené množství slyšených vět nekonečné množství (potenciálně) produkovaných vět Problém s neexistencí negativní evidence *Sněhurka se otrávil jablkem.

Domácí úkol roztřídit se a zapsat se na prezentaci do kalendáře & sylabu zs2009_bzol_sylabus.pdf Planeta Menmiarma ha1.pdf