Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kognitivní psychologie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kognitivní psychologie"— Transkript prezentace:

1 Kognitivní psychologie
Poznávací procesy Filosofie Neurovědy Lingvistika Antropologie Psychologie Umělá inteligence Jakub Jura

2 Co je to Kognitivní Od latinského cognoscere = poznávat
Původně pro odlišení emocionálního od myšlenkového Descartovo „Cogito ergo sum“. Kognitivní = poznávací

3 Kognitivní procesy myšlení, vnímání, pozornost, představivost, učení,
paměť.

4 Složky Cognitive Science
Jaký je vztah mysli (duše) a mozku (těla)? Jaké jsou mechanismy lidské psychiky? Filosofie Neurovědy Lingvistika Antropologie Psychologie Umělá inteligence Jak to všechno zařídit uměle? Není poznání bez jazyka? Vychází kultura ze společnosti, nebo společnost z kultury? Jaký je vztah mysli (duše) a mozku (těla)?

5 Noam Chomsky (1928) Americký jazykovědec. Formuloval hypotézu o hloubkových a povrchových strukturách jazyka. Hloubková struktura jazyka je společná všem národům – je vrozená, filosoficky se jedná o lingvistickou universalii – vrozenou ideu. Převod mezi hloubkovou a povrchovou strukturou jazyka je zajištěn transformační gramatikou.

6 K. H. Pribram Původem český neurovědec,který přišel s teorií, podle níž jsou informace v mozku ukládány ve více vrstvách, přičemž se jedna informace vyskytuje v několika nebo ve všech těchto vrstvách. Tím se vytváří její komplexní (prostorový) obraz a současně je z možné z jednoho fragmentu rekonstruovat celou informaci.

7

8

9 George Kelly (1905 - 1967) .A person.s processes are
psychologically channelized by the way in which he anticipates events. Teorie osobních konstruktů (Personal construct theory) způsob popisu, hodnocení, interpretace a vysvětlení světa test repertoáru rolových konstruktů (role construct repertory test)

10 Havel, Ivan M.. Přirozené a umělé myšlení jako filosofický problém [online]. Glosy.info, 3.prosince [cit. 29.března 2006]. Dostupné na WWW: < ISSN


Stáhnout ppt "Kognitivní psychologie"

Podobné prezentace


Reklamy Google