Acquis communautaire.  Právo EU se vykonává jen v těch oblastech, které jim dobrovolně schválily zúčastněné státy.  Jedná se o nezávislý právní systém,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Revize Nového přístupu
Advertisements

Nová směrnice o energetické účinnosti
Lisabonská smlouva.
Správní právo Pojem správního práva.
charakteristické rysy práva © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Přehled orgánů Evropské unie
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
JUDr. Martina Burachovičová
Vzájemné uznávání výrobků v neharmonizované sféře
KOMBI Obsah: Legislativa Evropské unie.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.19
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE Je nás sedm společných institucí EU. Máme také poradní orgány a další evropské instituce jako sousedy a spolupracovníky.
Lisabonská smlouva a tvorba práva Evropské unie
Historické milníky evropského práva
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Kontrola veřejné správy
Dopady Lisabonské smlouvy na fungování Evropské unie
Tato prezentace byla vytvořena
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Evropská unie a lidská práva
Právo na informace Tereza Danielisová,
Všeobecná deklarace lidských práv
Struktura a principy Evropského práva
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Evropská Unie.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Státní správa Petr Machala.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Evropská unie jako aktér sociální politiky Přednáška předmětu Úvod do sociální politiky.
Sociální zabezpečení v EU Základní zásady, osobní a věcný rozsah.
EVROPSKÁ UNIE.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Ústava ČR Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství Prezentace č. 10
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
Právo. Pojem práva Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu Právo je základním stavebním prvkem demokratického právního státu.
Z ÁKAZ DISKRIMINACE V SOCIÁLNÍM ZABEZPEČENÍ PODLE PRÁVA EU Seminář 2016.
Jak co nejúčinněji řešit spor o právo ES s využitím mimosoudních nástrojů Michaela Vlasáková Baruníková Martin Tesař.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
PRÁVNÍ ŘÁD ČESKÉ REPUBLIKY
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Sociální zabezpečení v EU
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.04_Státní Ústava ČR.
Vnitrostátní, mezinárodní a evropský rozměr práva
Přehled orgánů Evropské unie
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Digitální učební materiál
Právo.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

acquis communautaire

 Právo EU se vykonává jen v těch oblastech, které jim dobrovolně schválily zúčastněné státy.  Jedná se o nezávislý právní systém, který je nadřazen právním systémům jednotlivých států.  Na jeho vzniku, zavedení, dohledem nad ním a na dalším jeho vývoji se podílí řada institucí EU.  Právo EU má tři oblasti, které se ale navzájem prolínají:  A) primární právo,  B) právní akty/dříve sekundární právo,  C) judikatura (výkon soudní moci, souzení).

Unie působí pouze v oblastech, které vymezuje Smlouva. Těmto oblastem se říká politiky EU. Společné politiky: členské státy zcela delegovaly své pravomoci na orgány EU:  společná obchodní politika  společná zemědělská politika  jednotný vnitřní trh  měnová politika

členské státy přenesly svou působnost na orgány EU/ES jen částečně:  občanství  hospodářská a sociální soudržnost (regionální politika),  ochrana spotřebitele  ochrana životního prostředí  dopravní politika  energetická politika  podpora výzkumu a technologického rozvoje

v těchto oblastech se aktivita EU omezuje jen na podporu členských států:  politiku zaměstnanosti a hospodářskou politiku  vzdělávání a školství  kulturu  veřejné zdraví  vědu a výzkum, apod.

 vnitřní organizace států  národní identita  organizace ozbrojených sil  státní a veřejná správa  veřejný pořádek a bezpečnost  organizace justice  mzdy  organizace zdravotnických služeb  sociální politika  lékařská péče, apod.

 Je považováno za tzv. ústavní právo  Je složeno ze zakládající smlouvy a že smluv mezi vládami členských zemí. Ty musí být ratifikovány parlamenty členských států, stejně jako všechny jejich případné změny.  V těchto smlouvách jsou stanoveny jak fundamentální principy integrace, tak i základy jednotlivých politik, pravomoci a rozhodovací postupy evropských institucí.  Dále upravují zákonodárné, výkonné a judikativní postupy společného práva EU.  Smlouvy byly několikrát měněny nebo doplňovány – převratný význam měla Lisabonská smlouva.

 vstoupila v platnost dne 1. prosince 2009, čímž se uzavřel několikaletý proces vyjednávání o institucionálních otázkách. Nezbytná ratifikace členskými státy (poslední stát ČR – ratifikoval až , čekalo se na podpis Klause kvůli Listině základních práv, která je součástí LS).  LS mění stávající zakládající smlouvy EU (tj. Římskou smlouvu a Maastrichtskou smlouvu (ES x EU)), aniž by je nahrazovala.  cílem je především reformovat instituce EU (z původních 6 států nyní 27) a její fungování.

Součástí Smlouvy o Evropské unii v podobě Lisabonské smlouvy se stává i Listina základních práv.  Mezi základní práva patří zejména právo na život a právo na nedotknutelnost lidské osobnosti.  Charta přiznává občanům právo na svobodu a bezpečnost, právo na ochranu osobních údajů, právo uzavřít manželství, právo na vzdělání, právo svobodné volby povolání, právo na vlastnictví a právo na azyl;  k základním svobodám, se řadí dále svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání, svoboda projevu a informací, svoboda shromažďování, svoboda umění a věd a svoboda podnikání;

 zapovídá trest smrti na území celé EU, zakazuje jakoukoli formu diskriminace, mučení a nelidského či ponižujícího zacházení, zapovídá dětskou práci a zaručuje ochranu v případě vystěhování, vyhoštění nebo vydání;  charta zaručuje rovnost žen a mužů a přiznává dětem právo na ochranu a péči, stejně jako právo starším osobám na důstojný a nezávislý život;  mezi další základní práva patří zejména právo volit a být volen, právo na ochranu zdraví, právo na přístup k sociálnímu zabezpečení, právo volně se pohybovat a pobývat na území členských států, presumpce neviny a právo na obhajobu či právo obrátit se na evropského ochránce práv (ombudsmana).

Klaus podepsal LS až po vložení dodatku, který zní takto: Klaus vyžadoval výjimku (formou dodatku) z Listiny základních práv EU, která podle něj zaručí neprolomení Benešových dekretů

 Pouze na základě primárního práva mohou společné orgány EU (Rada, EK, ESD) vytvářet tzv. sekundární právo EU, tedy právní akty.

 nařízení  směrnice  rozhodnutí  stanoviska a doporučení  rezoluce  Zelené a Bílé knihy Všechny právní akty se zveřejňují v Úředním věstníku/Official Journal (obdoba Sbírky zákonů) – důsledně ve všech jazycích

 Tj. vykonávání soudní pravomoci.  Judikatura Soudního dvora EU je obecně považována za směrodatnou. Obsah práva EU není určen jen zněním vlastního textu příslušného předpisu, ale také jeho výkladem na základě předchozí judikatury Soudního dvora.  Obsahuje rozsudky Soudního dvora EU ve sporech, které jsou mu předloženy Komisí, soudy členských států, organizacemi nebo jednotlivci.  ESD nemůže rozsoudit případ a říci, na čí straně je pravda, ale jeho názor, zda a jak má či nemá být v dané kauze aplikováno právo ES, je rozhodující.

 Občané ČR mají možnost odvolání k Evropskému soudu pro lidská práva (EHRC) ve Štrasburku, který však není součástí struktur Evropské unie. Výnosy EHRC je možné používat na svou podporu spíše jako expertní nález v soudním řízení v rámci domácí jurisdikce.  Členské státy tyto rozsudky EHRC většinou akceptují kvůli své vlastní prestiži. Nejsou totiž legislativně závazné.

 Official Journal of the EU  Je periodikum, které vychází každý pracovní den ve všech úředních jazycích EU.  on-line  Obsahuje řady: - L: pro právní předpisy - C: pro informace a oznámení - Samostatný Dodatek: oznámení o veřejných zakázkách

 nařízení;  směrnice;  rozhodnutí;  doporučení;  stanoviska.  Navrhuje EK a schvaluje Rada a EP ve schvalovacím procesu

 Nařízení je nejsilnějším z právních aktů. Nařízení bývá považováno za zákony ES.  Legislativní akt, který okamžitě ve všech zemích EU nabývá platnosti zákona.  Nařízení obecně a přímo závazné,  vztahují se na všechny státy a stávají se součástí jejich právního řádu ihned po svém otištění v tzv. Úředním listě ES.  Vstupuje v platnost po uplynutí dvaceti dnů od data uveřejnění, anebo uvedený den. Pokud jsou v rozporu se zákony některého členského státu, mají přednost.  Typickým příkladem nařízení je společně prováděná zemědělská politika.

 Stanoví určitý cíl, avšak nenařizuje, jakým způsobem je třeba tohoto cíle dosáhnout.  Směrnice zavazují státy provést ve svém právním řádu k určitému datu určité změny tak, aby jim právo jednotlivých států neodporovalo.  Jednotlivé členské státy mají povinnost je zpravidla do xxx let převést vnitrostátní právní normou do svého právního řádu.  Obsah musí být stejný, forma odlišná (jeden stát např. přijme zvláštní zákon, jiný vydá vyhlášku a další jen novelizuje již existující).  Prostřednictvím směrnic byl vybudován jednotný trh ES, zajišťující svobodu pohybu zboží, osob, služeb a kapitálu. 

 Směrnice 2010/31/EU o energetické náročnosti budov.

 Směrnice byla publikována v Úředním věstníku a vstoupila v platnost dvacátým dnem po vyhlášení. Směrnice ukládá členským státům povinnost zajistit:  navrhování všech nových budov s téměř nulovou spotřebou energie do 31. prosince 2020;  navrhování nových budov užívaných nebo vlastněných orgány veřejné moci v energetickém standardu téměř nulové spotřeby energie nejpozději ;  zavedení systému certifikace energetické náročnosti budov;  provádění pravidelné inspekce otopných soustav s kotli se jmenovitým výkonem vyšším než 20 kW;  zavedení pravidelné inspekce klimatizačních systémů se jmenovitým výkonem větším než 12 kW;  ….  Netýká se budov:  budov památkově chráněných;  budov užívaných pro bohoslužby a náboženské účely; ….

„Budova s téměř nulovou spotřebou energie je budova, jejíž energetická náročnost je velmi nízká. Téměř nulová či nízká spotřeba energie by měla být ve značném rozsahu pokryta z obnovitelných zdrojů, včetně té vyráběné v místě či v jejím okolí.“ Energetická náročnost by měla být stanovena za podmínky nákladově optimální rovnováhy mezi investicemi a náklady na energii uspořenými během životního cyklu budovy

 Směrnice 2002/91/ES byla implementována zákonem č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií ve znění zákona, který byl díky směrnici novelizován zákonem č. 318/2012.  Tento zákon provádí vyhláška č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov.  Tato vyhláška ve svém důsledku zapracovává jak směrnici EU tak příslušný zákon o hospodaření s energií.

 Závazné akty, vztahují se však pouze na ty členské státy, firmy nebo jednotlivce, jimž jsou adresována.  Od nařízení se liší tím, že nemají obecnou platnost, od směrnic tím, že nemusejí být převáděna do národního práva.  Platí přímo, ale jen na vybrané subjekty. EK například prostřednictvím rozhodnutí provádí dohled nad ochranou hospodářské soutěže v ES.

 Nejsou na rozdíl od nařízení, směrnic a rozhodnutí právně závazná.  Nemají tedy právní, ale pouze politickou váhu, jsou míněny jako „dobré rady“ nebo „kompetentní názory“.

 Jsou politickou deklarací Rady ministrů a Parlamentu.  Cílem je dát najevo principy a postoje k určité problematice.

 Jsou připravovány a vydávány výhradě Komisí. Jsou zaměřeny na určitou problematiku, která dosud není právem ES adekvátně pokryta.  Zelené knihy jsou diskusními dokumenty, u nichž Komise očekává do určitého data odezvu od všech zainteresovaných subjektů, ať již jednotlivců, firem nebo institucí.  Bílé knihy jsou strategickými dokumenty nastiňujícími politiku a částečně i budoucí legislativu ES v určité oblasti. Bílé knihy nejsou tudíž diskusním, ale analyticko- programovým dokumentem pokrývajícím širší oblast než knihy Zelené

 přehled soudních rozhodnutí Soudního dvora;  memoranda z parlamentních setkání;  zprávy Účetního dvora;  písemné otázky Parlamentu a odpovědí Rady nebo Komise;  prohlášení Hospodářského a Sociálního výboru a Výboru regionů;  zveřejňování výběrových řízení (konkursů) pro nábor nových zaměstnanců institucí EU;  nabídky pro zájemce o EU programy a projekty;  atd.

 Tenders electronic daily - TED poskytuje bezplatný přístup k obchodním příležitostem.  Aktualizuje se 5x týdně o asi 1500 oznámení veřejných zakázek z Evropské unie, EHP a dalších zemí.  Zadavateli zakázek jsou ústřední vlády, místní nebo krajské úřady.  TED poskytuje uživatelům online přístup jak k aktuálním zakázkám, tak i k těm, které se objevily za posledních pět let.

 veřejné zakázky na stavební práce;  veřejné zakázky na komunální služby (voda, energie, doprava a telekomunikace);  veřejné zakázky institucí Evropské unie;  projekty financované Evropskou investiční bankou, Evropskou centrální bankou a Evropskou bankou pro obnovu a rozvoj;  veřejné zakázky Evropského hospodářského prostoru (Norsko, Island a Lichnštejnsko);  veřejné zakázky na letecké služby.  Atd.

 Oznámení o veřejných zakázkách lze procházet, vyhledávat v nich a třídit je dle země, regionu, obchodního sektoru a dalších kritérií.  Informace o každém dokumentu s veřejnou zakázkou se uveřejňují v 23 úředních jazycích EU.  Registrace do systému TED je zdarma.  Lze objednat zasílání ových upozornění na základě zvolených vyhledávacích profilů.

 Zásada nadřazenosti či přednosti práva EU nad národním právem členského státu stanoví, že v případě konfliktu mezi ustanoveními obou právních řádů, převládá právo EU.