Od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO Hudební doprovod Prohlížení.
BESKYDY.
SRÍ LANKA SIGIRIYA.
Poznávací zájezd A n g l i e s cestovní kanceláří.
Pozvánka do Nížkova Veronika Horká Poloha Nížkova Historie
Románská kultura.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
klikej Malebné středověké městečko s hradbami kolem historického středu leží ve Středních Francích (Mittelfranken) na řece Tauber asi 70 km západně od.
Nejposvátnější čínská hora
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Zájezdy cestovní kanceláře BLUDNÝ HOLANĎAN Martina Jasparová, 4. I
Památky Nizozemska Sara Stojkovičová. Euromast Věž Rotterdam Postavena v letech Architekt : Maaskant Byla postavena speciálně pro Floriádu 1960.
Hornická města 2009 Kutná Hora. 1. září 1997 – Přesun do nové budovy Vladislav Slavíček – ředitel GJO 570 žáků a 40 učitelů 4 počítačové učebny.
Výlet po řeckých ostrovech Připravte se právě začínáme …
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
Cathédrale Sainte-Cécile d'Albi.
Patří k nejvýznamnějším poutním místům Itálie. Zasloužil se o to místní rodák Giovanni Battista Bernardone syn bohatého kupce. ASSISI Itálie Neklikej.
VII.A Lipník nad Bečvou Asi po hodině cesty ne moc rychlým vlakem jsme se dostali do městečka Lipník nad Bečvou, odkud jsme šli dále na hrad Helfštýn.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Kutná Hora: Dějiny v Obrázkách. Město Střibra Leží 60 km jihovýchodně od PrahyLeží 60 km jihovýchodně od Prahy Hlavní čast historii města je střibra.Hlavní.
MikulÁŠovice Zdeněk Plešinger.
Atlantic Road (Atlanterhavsveien – v norštině) je velkolepá možnost jak se z kontinentu skokem dostat na ostrov Averøy fantastickou cestou přes moře po.

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Klenot Prahy … … Karlův most
ČÍNA - VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
PO ŠKOLE DO ŠKOLY Projekt OPVK č. CZ.1.07/1.1.32/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Praha.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
                                                                         Egyptské pyramidy                                                                                 
POZNÁVÁME PLZEŇ A JEJÍ PAMÁTKY „Medzinárodní pátrači“ = „Mezinárodní detektivové“
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Oblast: JV Evropa Chorvatsko
Narozen: 15.února 1831 Zemřel: 11.března 1908 Vypracovali: Jakub Holub a Šárka Kočnarová.
PAMÁTKY PRAHA.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Petra.
Egyptské pyramidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Olomouc.
7 starověkých divů světa
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
Vrch Cvilín s kostelem Panny Marie Sedmibolestné a rozhlednou tvoří výraznou dominantu města Krnova. Místo je osídleno již od.
Pyramidy.
PARDUBICKÝ KRAJ. Národní hřebčín Kladruby ● je nejstarším velkým hřebčínem na světě ● v několika objektech jsou umístěna stáda starokladrubských běloušů.
Velká Británie Tereza Pavličková. Warwick castle  Hrad Warwick je památkově chráněný středověký hrad ve Warwicku  Hrad byl velmi krásný ale krajina.
Autor: David Primus. What I liked most: I was most impressed by a meteorite, which was exhibited at the planetarium in Greenwich. I was surprised that.
Výlet Akademie třetího věku, Totem RDC obor Historie místopis, pod vedením lektora pana Jiřího Oudese, začal na Dešenickém nádraží.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Uherský Brod. Informace Okres: Uherské Hradiště Kraj: Zlínský PSČ: Starosta: Patrik Kunčar Části města: Havřice Újezdec Těšov Maršov.
Krkonoše. Sněžka Podle nových měření 1603 m n.m - je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním.
VY_32_INOVACE_286_Rozhledny Jesenicka Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Vzdělávací obor,
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Gotika Bolfíková Nikola.
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
Kostel sv. Prokopa Pověst III. Jak se stavěl kostel v Pochvalově.
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Nejposvátnější čínská hora
Hallstatt světové dědictví Rakousko.
Jeskyně Ajanta a Ellora
SVÉDSKO 1.
Klenot Prahy … … Karlův most !! Stereo Zvuk
Ve Znojmě se mi nejvíc líbilo údolí, kterým jsme projeli s vláčkem.
Transkript prezentace:

Od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO Meteora - Řecko Od roku 1988 je součástí světového dědictví UNESCO

METEORA Eroze pískovcových skal vytvořila během miliónů let ve středním Řecku v Thesálské rovině mohutný komplex skalních věží zvaných Meteora. Meteoro (vznášející se – podle dojmu, že se vznáší vysoko nad zemí) Podle geologů se tyto útvary objevily asi před 60 miliony let v třetihorách a vznikly mimo jiné i díky zemětřesení. Skalní pilíře jsou z hnědého pískovce.    Rozsáhlý komplex skalních věží byl plný jeskyní, v kterých se již od 11. století usazovali mniši a poustevníci. První kláštery začaly na nepřístupných vrcholcích skal vznikat ve 14. století. Největší úspěchy zažili mniši během 15. a 16. století. V 16. století tu stálo na vrcholcích skal celkem 24 klášterů. Ty se staly domovem pro mnichy, kteří zde vedli poustevnický a asketický život. Pak se ale začala mnišská komunita zmenšovat. Dnes je provozuschopných šest klášterů a trvale obydleno řeholníky pět , z toho dva k motlitbám. Během druhé světové války v nich našlo úkryt mnoho členů řeckého odporu. V té době byly kláštery nacisty bombardovány, mnohé byly zničeny a mnoho cenných věcí ukradeno. Pokračování

Kláštery se vypínají na vrcholcích skalnatých věží vysokých až 400 metrů nad Thesálskou rovinou. Důvod jejich výstavby v tak nepřístupných místech byl původně obranný, protože jediný způsob přístupu k nim byl pouze pomocí lan. Výstavba klášterů byla velmi náročná. Stavební materiál a všechno potřebné zařízení mniši vynášeli na zádech pomocí košů, rumpálů a jediným strojem, který jim práci usnadňoval, byla kladka. Mniši žili v klášterech často bez přístupové cesty. Po dostavění kláštera bylo totiž lešení strženo. Pokud chtěli mniši klášter opustit, tak to bylo v koši nebo v síti spouštěné na laně pomocí kladky. Stejným způsobem se do klášterů dopravovaly také potraviny. Teprve mnohem později, v souvislosti s turistickým ruchem, byla vystavěna schodiště, kamenné žebříky a postaveny mosty, díky kterým je dnes můžete navštívit. Prvním stavitelem klášterů v Meteoře byl Athanasios. Mnich začal budovat na jedné z vysokých skal stavbu, které se začalo říkat Megalon Meteoron, tj. velký klášter vznášející se ve vzduchu. Dnes se klášter využívá jako muzeum. V klášterech je k vidění mnoho vzácných nástěnných fresek, ikon a relikvií.

Při návštěvě klášterů je povinné úplné ticho UPOZORNĚNÍ  Při návštěvě klášterů je povinné úplné ticho a vhodné oblečení. Ženy musí mít sukně, které jim zakryjí kolena, muži dlouhé kalhoty a všichni zahalená ramena.

Megalo Meteoron - nejstarší a nejvýš položený klášter (632 m) Megalo Meteoron - nejstarší a nejvýš položený klášter (632 m). Pochází z 60. let 14. století. Cesta k němu vede nejprve po mostě přes rokli, potom po schodech vytesaných ve skále a nakonec skalním tunelem přímo do areálu kláštera. Lze tu vidět i rumpál, kterým se v síti až do roku 1923 dopravovalo do kláštera vše, včetně návštěvníků. Přístupný je zde hlavní chrám Metamórfosis (Proměnění Páně), vyzdobený freskami, někdejší jídelna (trapesa) a plató za kostelem s nádherným výhledem. Varlaam – mužský klášter Všech svatých, druhý největší klášter, byl pojmenován po prvním poustevníkovi, který žil na této skále v roce 1350 Agia Triada - klášter Svaté Trojice stojí na vysoké skále neobvyklého tvaru. Zachovala se vyprávění o tom, že po celých sedmdesát let se nahoru nosil materiál, a se stavbou se začalo teprve potom. Moni Rousanou – tento ženský klášter se nachází na samém vrcholku úzké skalní věže, na úzkém prostoru, kam se sotva vejde. Agios Stefanos - klášter Sv. Štěpána - dnes ženský klášter, v hlavním chrámu je bohatý ikonostas, v muzeu zlatá výšivka s vyobrazením Krista. Dojde se k němu po osmimetrové lávce (dříve tu byl padací most). Agios Nikolaos - Anapafsas - klášter Sv. Mikuláše Anapavsá se nachází na jihozápadní straně Meteorských skal. Skála, na níž se klášter nachází, má na vrcholu velmi úzkou plochu, což vedlo k tomu, že jednotlivé části kláštera nebyly postaveny do šíře, ale do poschodí, jedno na druhé.

Ženský klášter Roussanou

Klášter sv. Mikuláše byl vyzdoben malířem Cretanem Theophane v XV. století. .

KALAMBAKA Městečko nacházející se pod skalními útvary Meteora v místě, kde se řeka Pinios vlévá do krásné thesalské nížiny

Konec výletu