Seminář k problematice čerpání dotací pro sportovní organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Advertisements

PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
DOTACE MŠMT Investice 2011.
Povinné přílohy žádosti pro 3. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Kateřina Vágnerová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
Realizace rozvojových aktivit v obcích regionu České Švýcarsko 1. schůzka PS
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
EKONOMICKÉ STUDIE A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Ing. Patrik Sieber KPE VŠE Praha
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
Mgr. Alena Lehmannová Nýrsko PROGRAMY PODPORY EKOLOGICKY ŠETRNÝ CESTOVNÍ RUCH, OCHRANA ŽP.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
pro integrovaný projekt
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Investiční projekty. Vymezení žadatele-příjemce podpory Podnikatelské subjekty Podnikatelské subjekty  právnické osoby se sídlem nebo působností ve schváleném.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Jednotný programový dokument pro Cíl 2 regionu soudržnosti Praha na období 2004 – 2006 Povinné přílohy žádosti Ing. Kateřina Vágnerová Magistrát hl. m.
Povinné přílohy žádosti pro 5. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Ing. Johana Chalupová Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Návrh způsobu řešení projektu a přípravy projektové dokumentace 1. Pracovní seminář – Financování internetizace knihoven Havlíčkův Brod.
Povinné přílohy žádosti pro 4. výzvu k předkládání projektů v JPD 2 Mgr. Jakub Benda Magistrát hl. m. Prahy Odbor zahraničních vztahů a fondů EU Oddělení.
Grantové programy Odboru školství, mládeže a sportu KrÚ pro rok 2008: Sportoviště 2008 Jednorázové akce 2008.
Chyby a doporučení při předkládání projektů do SROP – opatření říjen 2005 Liberec Helena Kubíčková Sekretariát Regionální rady NUTS II Severovýchod.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Operační program ESPON 2013 Informační den Program ESPON 2013 Projektová partneři Mgr. Milada Hroňková Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Aspe® systém pro řízení stavebně investičních projektů.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
Odbory zemědělských agentur a pozemkových úřadů Činnost ZAPÚ v Programu LEADER ČR.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
1 Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Vyúčtování projektů nestátních neziskových organizací za rok 2016
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
RSK, KÚ Ústeckého kraje.
odbor politiky bydlení
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Osnova studie proveditelnosti a analýzy nákladů a přínosů 17. 3
Podpora obnovy a rozvoje venkova
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Seminář k problematice čerpání dotací pro sportovní organizace Cíl – seznámit s možnostmi čerpání dotací a grantů pro financování projektů se zaměřením na oblast sportu a tělovýchovy Určení – zástupci žup a středních manažerských úrovní v rámci struktury ČOS Praha, ……….2007

. Osnova Společnost JAaVY Fondy EU Nezisková organizace a dotace Zpracování žádostí Příklad: Žádost o grant MŠMT Další možnosti dotací

Společnost JAaVY Co děláme – naše aktivity v oblasti projektového poradenství Kam míříme, co je naším cílem Sportovní poradenství

EU má stanoveny své politiky, které utvářejí její činnost Dotace z EU EU má stanoveny své politiky, které utvářejí její činnost Regionální politika Komunitární politika Společné politiky Zemědělská Obchodní Dopravní Politika zahraniční pomoci

Regionální politika Prostřednictvím této politiky chce EU přispět k rozvoji zaostávajících regionů , k restrukturalizaci průmyslových oblastí , které se ocitly v obtížné situaci, k ekonomické diverzifikaci venkovských oblastí, kde je zemědělství na ústupu a k revitalizaci zanedbaných městských částí. Nástrojem k realizaci jsou „ Strukturální fondy „

Společná zemědělská politika Zvýšení produktivity práce v zemědělství Zajištění odpovídající životní úrovně zemědělců Stabilizace zemědělských trhů Zajištění plynulého zásobování Zajištění dodávek potravin a zemědělských produktů za „ rozumné ceny „ Umožnit na venkově srovnatelný život s životem ve městech a zabránit vylidňování venkova Nástrojem k realizaci jsou Evropský zemědělský a garanční fond Evropský zemědělský fond rozvoje venkova – Program rozvoje venkova

Operační programy Prostřednictví Strukturálních fondů je pomoc namířena do nejméně rozvinutých regionů a je realizována formou víceletých a víceoborových programů. Programy jsou zpracovávány vládou členské země a jsou předloženy Komisi EU ke schválení. Na období 2007 – 2013 bylo naší vládou vytvořeno 24 programů – Operačních programů. Operační programy mají naplňovat základní tři cíle regionální politiky EU

Cíle OP Cíl I. Konvergence Cíl II. Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost Cíl III. Evropská územní spolupráce

Nezisková organizace a dotace Zkušenosti s neziskovým sektorem ve vztahu k čerpání dotací Výhody NNO – samostatnost, spoluúčast, HČ, další zdroje Nevýhody NNO – legislativa, dobrovolnost, mnoho názorů, peníze Klíčové grantové pojmy – projekt, žádost, přílohy, partneři, doporučení

Proč granty a dotace Specifikace pojmů (žadatel, poskytovatel, fondy, grantová schémata, záměr a projekt, přílohy, uznatelné náklady…) Kdo to nezkusí a nepožádá, nic nedostane Nejsnažší cesta k penězům, to organizace nevydělá Veřejný zájem o zlepšení nabídky služeb TJ Poptávka, projekt TJ, grant, zisk, perspektiva Nová výstavba, technická a technologická obnova, údržba a opravy, zlepšení technických parametrů

Jak postupovat Promyšlená volba záměru s jasnou společenskou podporou Životnost a využitelnost projektu do budoucna Případná rizika – čas, systematičnost, zkušenosti, financování Předběžná kalkulace – vlastní náklady, inflace, návratnost Startovní investice – projekt, poradce, kofinance, úvěr, hypotéka Majetkově - právní vztahy – pozemky, objekty, zařízení

A co bude následovat, uspějeme-li Umíme správně naložit s dotací, čerpání, výběrová řízení, kontrolní mechanismy Kdo bude projekt řídit – odpovědnosti, co za to Kdo bude následně řešit provozní záležitosti a za jakých podmínek Tvorba pracovních míst – už jsme firma Majetek, evidence, účetnictví…

Kritéria hodnocení projektu Stávající stav zařízení a jeho potřebnost v regionu Míra finanční spoluúčasti, šance malých TJ Zajištění provozu a neměnnost účelu Stav a úroveň zpracování projektu Hodnoceních expertních komisí

Sami nebo s poradcem ? Sami Vyhledání vhodného dotačního titulu Specializované informační servery – volně dostupné i placené databáze – www.edotace.cz, www.strukturalni-fondy.cz www.neziskovky.cz, Internetové stránky ministerstev,Krajských úřadů,Magistrátů,městských a obecních úřadů Internetové stránky sportovních svazů a organizací Odborné tiskoviny a časopisy ( Dotační Věstník ) Denní tisk Klíčové oblasti termíny soulad záměru s titulem vypracování příloh

. Výhody: Nevýhody Úspora finančních prostředků Úprava projektu Zmeškání vhodné výzvy Přehlédnutí vhodné výzvy Tématický nesoulad s výzvou Nekompletní žádost Nesprávná metodika

S poradcem 100 100- 400 15 Těžký 50 60-120 10 Průměrný 20 20- 40 5 Lehký Ekonomická část projektu Technická část projektu Nastudování metodiky Časová náročnost projektu

I. Výběr poradce Serióznost poradce Neplatí vždy čím vyšší cena = vyšší kvalita Zhodnotit : - komplexnost služeb - kvalita služeb - úhrada - zkušenost - přístup Reference Nabídka po přiznání dotace Výběrové řízení

. II.Výhody III.Nevýhody Poradce má zkušenosti, poradí Poradce má „ kontakty „ Žádost bude formálně správně Splní termíny Úspora finančních prostředků Úspora našeho času III.Nevýhody Finanční náročnost, provize Poradce zpočátku neznáme Nezískáme vlastní zkušenosti

IV. Smlouva s poradcem Přesné vymezení předmětu žádosti o dotaci Rozsah činností Kontaktní osoba Rozdělení úkolů Úhrada,splatnost

V. Souhrn Poradce nevyřeší základní ideu projektu Realizaci záměru a zajištění následného provozu spolufinancování projektu základní dokumenty Projekt a technickou dokumentaci podkladové materiály k ekonomice projektu Poradce nezabezpečí kladné vyřízení žádosti Dlouhodobá spolupráce

VI. Ceny Lehký projekt 8 – 15 tis. Kč Střední projekt 30 – 50 tis. Kč Velký projekt 60 – 90 tis. Kč (i více)

Zpracování žádosti Podkladové materiály Přílohy povinné Přílohy nepovinné

Podkladové materiály Žádost Záměr a jeho zdůvodnění Studie proveditelnost Cost - Benefit analýza Počítačové zpracování ................

Přílohy povinné Osvědčení právního statutu Doklad o zřízení BÚ Finanční výkazy Územní rozhodnutí, stavební povolení,rozpočet EIA, Natura 2000 Stanoviska dotčených státních orgánů Doložení bezdlužnosti ................

Přílohy nepovinné Certifikáty Marketingové studie Obchodní smlouvy Doklady prokazující soulad s rozvojovými a strategickými dokumenty Doporučující stanoviska „ VIP „ .......................

Podkladové materiály a přílohy Vlastní žádost ISPROFIN, Benefit7 Studie proveditelnosti ( Feasibility Study ) Cost – Benefit analýza ( CBA ) Stavební dokumentace, územní rozhodnutí, stavební povolení, rozpočet Vliv na životní prostředí ( EIA, Natura 2000 )

Základní podkladový materiál Žádost Základní podkladový materiál

.

ISPROFIN, Benefit7 Elektronické žádosti „programového financování“ – shrnutí podstatných faktů týkajících se projektu včetně základních finančních údajů

Studie proveditelnosti ( Feasibility study ) Zjednodušená studie proveditelnosti Základní studie proveditelnosti

( Analýza nákladů a přínosů ) Cost – Benefit analýza ( Analýza nákladů a přínosů ) Posouzení projektu z hlediska celospolečenské smysluplnosti a společenských přínosů Projekty veřejné infrastuktury

EIA, Natura 2000 Doklady o posouzení vlivu projektu na životní prostředí

Stavební dokumentace, rozpočet, územní rozhodnutí, stavební povolení Zjednodušená stavební dokumentace, rozpočet výkaz – výměr Výběr dokumentace pro stavební povolení a položkový rozpočet ( KROS, RTS ) Nabytí právní moci

Ekonomické analýzy Slouží pro posouzení ekonomické efektivnosti a finanční udržitelnosti projektu Cenová kalkulace Analýza bodu zvratu Finanční plán Analýza pracovního kapitálu Plánování Cash – flow Analýza rizik a citlivostní analýza Hodnotící ukazatele Čistá současná hodnota Doba návratnosti

Registrace a vyhodnocení projektu Formální správnost Hodnocení projektu Žadatel o dotaci Kvalita a koncepce projektu Udržitelnost projektu Kvalita a rozsah předložených materiálů Doložené povinné a nepovinné přílohy Doporučení k realizaci Schválení/neschválení

Žádost není schválena Prostudovat odůvodnění neschválení ( pokud je dáno ) Najít rizikové body a provést nápravu Zaregistrovat znovu

Žádost je schválena !!! Smlouva o poskytnutí dotace, grantu Výše dotace Procento spolufinancování Harmonogramy a termíny Rozpočet Termíny Kontrolní mechanismus Způsob vyúčtování

. Výběrové řízení Pojištění Řízení a udržení dotace Kontrola projektu Kontrola vnitřní Kontrola vnější Porušení rozpočtové kázně Vrácení dotace, pokuta, penále Trestní odpovědnost

Vzor – grant MŠMT Program 233510 pro investiční oblast Cíle programu – technická obnova, údržba a opravy, vyšší úroveň sportovně technických parametrů Členění programu – 233512 NNO, 233513 repre, resortní centra Příjemce dotace – NNO, obce výjimečně Segmentace prostředí – dle území, přírodní prostředí, tradice, OH Termíny - nápad, záměr, projekt, výzva, podání, vyhodnocení Dokumentace – formuláře Žádosti, programové financování ISPROFIN (el. formuláře z www.isprofin.cz/602XML.php) Přílohy - projekt, rozpočet, technická dokumentace… samostatný snímek Posouzení žádosti – kompletnost, pouze jedna žádost v roce, expertní komise, střešní organizace

Přílohy k žádosti MŠMT registrace MV, doklad o přidělení IČO (pokud má), nebo jiný doklad o právní subjektivitě žadatele, kopie popis investičního záměru na úrovni technické zprávy k projektu pro stavební řízení (platí i pro záměry s ohlašovací povinností) včetně uvedení zásadních technických parametrů – DŮLEŽITÉ !! realizační studie na úrovni projektu nebo hotový projekt, kopie – DŮLEŽITÉ !! souhrnný rozpočet projektu dle položek (na úrovni výkazu výměr) – DŮLEŽITÉ !! fotodokumentace stávajícího stavu nebo situační nákres – důležité ! stanovisko města nebo obce ve vazbě na koncepci rozvoje a na územní plán (uděluje odbor územního rozvoje a plánování příslušného ob. úřadu nebo stavební úřad) doklad o prokázání vlastnických vztahů k pozemku (objektu…) nebo dlouhodobá smlouva o pronájmu, min. 15 let, ověřená kopie výpis z katastru nemovitostí a snímek z pozemkové mapy u staveb (ne starší 3 měsíce) doklad o posouzení finančního zdraví žadatele, např. daňové přiznání z r. 2006, roční účetní závěrka… doklad o zajištění dofinancování akce do úrovně rozpočtu z vlastních prostředků v rozpětí od 15% do 49% (závisí na typu žadatele)

Přílohy, pokračování doklad o zajištění dofinancování akce do úrovně rozpočtu z vlastních prostředků v rozpětí od 15% do 49% (závisí na typu grantového titulu), tzv. spolufinancování, lze použít např. aktuální výpis z účtu … potvrzení místně příslušného finančního úřadu, že žadatel nemá daňové nedoplatky (jen pokud máte zaměstnance) potvrzení FÚ, že žadatel není v úpadku a že jeho majetek není zatížen zástavním právem, platí pro NNO a podnikatele potvrzení místně příslušné správy sociálního zabezpečení, že žadatel nemá nedoplatky na sociálním pojištění (jen pokud má zaměstnance) zhodnocení projektu ve smyslu budoucího zabezpečení provozu (užívání stavby) a přínos stavby k řešení problému zaměstnanosti, vyhodnocení navrhovaného řešení z hlediska hygienických, bezpečnostních a jakostních předpisů doporučení projektu obcí, MAS (místní akční skupina obcí), KÚ nebo jinou seriozní vrcholovou institucí, důraz na možné přeshraniční vazby či provázanost s jiným projektem vlastní zdůvodnění záměru – komentář: potřebnost, přínos, využitelnost, charakteristika regionu z pohledu projektu (proč zrovna hřiště,…), vypíchnout to nej, priority…

Hodnocení projektů z pohledu MŠMT Stávající stav zařízení a jeho potřebnost v regionu Míra finanční spoluúčasti, šance malých TJ Zajištění provozu a neměnnost účelu Stav a úroveň zpracování projektu Hodnoceních expertních komisí - vlastní hodnotící kritéria

Spolufinancování u NNO Nová stavba, rekonstrukce, obec do 3000 obyvatel akce do 3 mil. Kč - max. 100% SR reko a opravy nad 3 mil. – max. 80% SR Nová stavba, rekonstrukce, obec nad 3001 obyvatele akce do 5 mil. Kč - max. 100% SR akce nad 5 mil. Kč – max. 70% SR (Platí pro rok 2008)

Zásady pro příjemce dotace dotace je přísně účelová, na dotovaný majetek nesmí být vázáno zástavní právo (úvěr, hypotéka…) samostatná dotace se neposkytuje na před-, projektovou přípravu a inženýrskou činnost dotace MŠMT se neposkytuje k zajištění podnikatelské činnosti (sjezdovky, vleky, ubytovny, restaurace…) dotace se neposkytuje na investiční akce již dokončené a zkolaudované dotace zakládá závazek postupovat při výběru zhotovitele dle zákona 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách včetně zveřejnění výběrového řízení na centrální adrese dotace podléhá zúčtování se st. rozpočtem dle podmínek zákona 218/2000 Sb. v platném znění

Možnosti pro sportovní organizace Granty v oblasti sportu převážně vypisují úřady Regionálních rad, Krajské úřady, magistráty měst (př. Praha) a MÚ Z resortů se na tématu sport a TV podílí pouze MŠMT Podobná témata lze najít v OP zaměřených na rozvoj místní infrastruktury a lokálního cestovního ruchu TJ v příhraničních regionech mohou využít možností OP „Přeshraniční spolupráce“ v rámci projektu INTERACT 2 Veřejná sportoviště a hřiště jsou námětem některých Nadací a Nadačních fondů velkých podniků (ČEZ, O2, J&T…) Kontaktní adresy: www.strukturalnifondy.cz, www.msmt.cz, www.edotace.cz, www.kraj-jihocesky.cz, www.neziskovky.cz, www.mmr.cz...,