Veřejné zakázky: Nástroj nebo překážka místního rozvoje? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Setkání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9. výzva IOP - Komunikační infrastruktura veřejné správy Ing. Jana Břicháčková.
Advertisements

Možnosti a limity kontroly obcí
ZKUŠENOSTI S VYUŽÍVÁNÍM PŘEDVSTUPNÍ POMOCI EU PHARE / ISPA Ministerstvo financí Centrum pro zahraniční pomoc Ing. Ludmila LEFNEROVÁ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Role Evropského parlamentu při vytváření víceletého finančního rámce EU Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Městská dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Setkání starostů Plzeňského.
Dozorčí rady pracovišť AV ČR z pohledu právního setkání předsedů a místopředsedů DR 25. dubna 2007.
David Novák 28/ Auditní činnost v rámci ROP Jihozápad.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
30. září 2014 Vodňany EVROPSKÁ ÚZEMNÍ SPOLUPRÁCE
INSPIRE Enviro-i-forum, Technická univerzita Zvolen, Implementace INSPIRE v České republice.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Johnson & Kramařík Perspektivy PPP v České republice JUDr. Roman Kramařík, Ph.D. 17. března 2004.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
I T I Plzeňské metropolitní oblasti
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
„Elektronické“ Veřejné zakázky Vladimír Šiška náměstek ministra ředitel sekce ISVS.
INSPIRE Stav a výhled.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
Přístup k veřejnému internetu v knihovnách obcí a měst Vít Richter Knihovnický institut Národní knihovna ČR Tel ISSS 2007.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
CRR ČR – základní informace. 2 CRR ČR – základní informace Centrum pro regionální rozvoj ČR je: státní příspěvkovou organizací Ministerstva.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Seminář k „Výzvě na technologická centra a elektronické spisové služby“ Oblast podpory: 2.1 Zavádění ICT v územní.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Název projektu: „ Rekonstrukce místních komunikací v Králově Dvoře „ Registrační číslo projektu: CZ.1.15/1.1.00/ SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Rekonstrukce.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Analýza potřeb venkova Josef Bezdíček místopředseda Svazu měst a obcí ČR Předseda Komory obcí 22. června 2012 Senát PČR, Praha.
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
CRR ČR – základní informace
Přeshraniční poskytování zdravotní péče
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
VENKOV SPOV ČR
Transkript prezentace:

Veřejné zakázky: Nástroj nebo překážka místního rozvoje? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Setkání starostů Plzeňského a Jihočeského kraje Jihočeská univerzita, České Budějovice Pondělí 28. ledna 2010

Téma veřejných zakázek Veřejné zakázky jsou jedním z nejstarších nástrojů rozvoje území. Od nepaměti obce potřebovali pro svůj každodenní chod zajištění infrastruktury (hradby, zavlažovací kanály, ulice, vodovody, apod.). Veřejné zakázky jsou významnou součástí ekonomiky. Roční obrat veřejných zakázek na zboží a služby v Evropské unii činí více než 16% hrubého domácího produktu EU, což odpovídá částce více než 1,5 miliard EUR. Veřejné zakázky jsou předmětem regulace a kontroly. Nejstarší známý zákon o veřejných objednávkách existoval v USA již v roce První právní úpravou platnou na našem území byl říšský zákoník z 90. let 19. století. V současnosti je zadávání veřejných zakázek je u nás upraveno zákonem 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách vzpp., který implementuje příslušné směrnice EU.

Téma veřejných zakázek Zpráva Evropského parlamentu o novém vývoji v oblasti veřejných zakázek (květen 2010) A)Vztah mezi veřejnými zakázkami a využíváním strukturálních fondů B)Problémy, které právo veřejných zakázek způsobuje obcím a krajům

A. Veřejné zakázky a evropské fondy Veřejné zakázky způsobují komplikace v čerpání evropských fondů. Podle zjištění Evropského účetního dvoru je soudržnost výdajovou oblastí, kde je nejvíce chyb. Účetní dvůr odhaduje, že nejméně 11 % z celkové částky proplacených nákladů proplaceno být nemělo. Nejčastější příčinou chyb je přitom v 80 % nesplnění podmínek konkrétního fondu ze strany projektů nebo příjemců anebo závažné nedodržování pravidel zadávání zakázek.

A. Veřejné zakázky a evropské fondy Source: ECA, 2009 Available at

A. Veřejné zakázky a evropské fondy Problémy jsou způsobeny – Nesprávnou implementací (transpozicí) evropské legislativy a také přísnějšími pravidly aplikovanými členskými státy – Všeobecným nedostatkem právních expertíz, nedostupností vhodného vzdělávání a srozumitelných pravidel. Zjednodušení je nezbytné. Evropská komise musí zajistit, že je právní rámec pravidel veřejných zakázek jednotlivými členskými státy správně a řádně uplatňován. „Cukr “ nikoliv „bič “ je správnou cestou. Členské státy by měly zajistit školení v oblasti veřejných zakázek a podporovat využívání informačních a komunikačních technologií.

B. Veřejné zakázky, obce a kraje Místní a regionální samosprávy čelí mnoha problémům/nejistotě spojené s právním rámcem veřejných zakázek – Odvolací procedury jsou často zdlouhavé a blokované různými aktéry (př. blokáda dostavby dálnice D8) – Pravidla pro projekty PPP (partnerství soukromého a veřejného sektoru) nejsou jasná (př. vodohospodářské projekty v ČR) – Problémem je mezi-obecní spolupráce – Ohroženo je také územní plánování měst Rozsudky Evropského soudního dvoru do určité míry tyto oblasti vyjasňují. Evropská komise by měla tyto rozsudky repspektovat a neuplatňovat puristicky právní výklad pravidel.

Závěr Kontakt Vančurovo náměstí Hradec Králové Tel.: Fax: Děkuji Vám za pozornost!