Konstantin a Metoděj SOLUŇŠTÍ BRATŘI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CYRIL A METODĚJ VÝROČÍ.
Advertisements

Cyril a Metoděj 1150 let.
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_16.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Velkomoravská říše Tvůrcem nejstaršího slovanského písma hlaholice (glagolica) byl soluňský učenec Konstantin Filosof (později přijal jméno Kyrillos -
Velká Morava Období století.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
STAROSLOVĚNSKÁ LITERATURA
Cyril a Metoděj r Cyril a Metoděj r
Příchod křesťanských věrozvěstů na naše území
VELKÁ MORAVA 7. ročník.
Velká Morava.
Dej 1 Velkomoravská říše
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE Lenka Venclová 7.ročník.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Velkomoravská říše 7. ročník.
Velká Morava České země v 9. a 10. století Raný středověk.
Velká Morava.
Raný středověk (9. století) Lidé se věnují řemeslům jen když nemusí být na poli Politický boj s franckou říší na západě Většina staveb je dřevěných Víra.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Velká Morava Lubomír Berka.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_12.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceCyril a Metoděj Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje základní informace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_61.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Velká Morava.
Velká Morava.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
V ERONIKA H LUBINKOVÁ Velehrad je všeobecně známý jako poutní místo, které nese odkaz Cyrila a Metoděje. Ze sdělovacích prostředků se dovídáme o.
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Středověk – první státní útvary na našem území
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Cyril a Metoděj biografie.
Počátky písemnictví na našem území
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Panovníci Velké Moravy
Druh učebního materiálu
Vypracoval Jáchym Jedlička
Vliv Konstantina a Metoděje na vzdělanost Velké Moravy
Konstantin a Metoděj a jejich vliv na lingvistiku
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Velká Morava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Velkomoravská říše Vlastivěda 4. ročník
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Cyril a Metoděj.
Tereza Šalplachtová 7. třída
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Staroslověnská literatura
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
VY_32_INOVACE_13 Velkomoravská říše Autor: Mgr. Jiří Šimůnek
Transkript prezentace:

Konstantin a Metoděj SOLUŇŠTÍ BRATŘI

Základní informace Bratři pocházeli z Řecka, z města Soluň (Thessaloniki) Synové bohatého byzantského důstojníka Lva Pochází ze 7 dětí, z nichž Konstantin(krátce před smrtí přijal jméno Cyril) byl nejmladší. Dne 5.července slavíme svátek Cyrila a Metoděje na jejich počest.

Konstantin-Cyril Narozen r.827 jako nejmladší, ale nejnadanější ze sedmi dětí. V Soluni, kolem které žili převážně Slované, ovládl makedonskou variantu staré bulharštiny a povýšil ji později na první spisovný slovanský jazyk. Vystudoval teologii, filozofii, literaturu. Ve svých 26 letech se stal profesorem filozofie na nejstarší evropské vysoké škole v Konstantinopoli. V Konstantinopoli přetrvávaly neustále intriky a boje mezi mocnými, kvůli kterým Konstantin vysokou školu opustil a odešel do kláštera na hoře Olymp v Turecku, kde byl Metoděj. Zde vzniká první slovanská abeceda-hlaholice a přeložil zde první církevní texty. Zemřel r.869 v Římě.

Metoděj Datum narození dosud neznámé. Zvolil si povolání právníka, ale také ho lákalo misionářství-šíření křesťanské víry. Nechal se vysvětit na kněze. Zemřel r.885 na Moravě.

Ostatky sv. Klimenta r.860 byl Konstantin vyhledán v Turecku a novým konstantinopolským patriarchem Fotiosem pověřen významným úkolem-oba bratři byli vysláni do říše Chazarů, aby zde rozšířili křesťanskou víru. Chazarský vládce přijal křesťanství za oficiální náboženství. Krym-Konstantin zde na pobřeží našel kosti (údajně!) sv. Klimenta- čtvrtý v posloupnosti papežů. Bratři donesli ostatky do Byzance->velkolepě uvítáni samotným císařem Michalem III.->zanedlouho se vydávají na Moravu.

Moravská mise Pravděpodobně na jaře r.864 zavítali na Moravu. V r. 863 vyslal kníže Velké Moravy Rostislav poselstvo do Konstantinopole císaři Michalu III. se žádostí o vyslání učitelů, kteří by na Velké Moravě vyučovali a kázali křesťanství slovanským jazykem. Michal III. Byl však už mrtvý, takže bratrům neměl kdo schválit činnost na Moravě. Vydali se tedy do Říma za papežem Hadriánem II.->šíření víry na Moravě povoleno. r.863 se vydává na dalekou cestu nevelká skupina učenců v čele s oběma sourozenci. Pravděpodobně na jaře r.864 zavítali na Moravu.

Působení na Moravě Velkolepé přijetí lidem->kníže Rostislav zklamán-čekal biskupy, ale přišli „obyčejní “ kněží->brzy názor změnil. Bratři příjemně potěšeni, protože na Moravě našli mnoho kostelů a celkově křesťanství nebylo moravanům neznámé. I přesto si však moravský lid užíval nevázaného soukromého života a to se bratrům příliš nelíbilo. Učili ve staroslověnštině, kterou sami vytvořili, podle ní sloužili mše, obřady a křest. Vychovali 200 žáků-> budoucích kněží.

Konflikty Na Moravu se vrátili misionáři z Východofrancké říše ->učili v latině,které moravané nerozuměli->Frankové začali intrikovat-udali bratry přímo papeži(vadilo jim učení ve staroslověnštině) r.867 se bratři vydávají do Říma za papežem-ten staroslověnštinu povolil. Metoděj získává titul arcibiskupa na podzim r.869. Konstantin vážně onemocněl, na Moravu se už nevrací a umírá v Římě r.869 Na cestě zpět je Metoděj zajat Franky->3 roky vězněn->propuštěn až po zásahu papeže. Na Moravu se tedy vrací až r.873.

Metodějovy boje na Moravě Rostislav svržen synovcem Svatoplukem-ten se stává novým vládcem. Metoděj si se Svatoplukem rozumí jen chvilku-> Svatopluk se pomalu začíná přiklánět k učení franckých misionářů. Misionáři, v čele s proradným knězem Wichingem, s novou sílou znovu udávají Metoděje papeži-tentokrát za údajné kázání bludů a kacířské nauky. Metoděj se opět vydává do Říma->opět vítězí, ale Wichingova zlost se stále stupňuje. Rozepře vrcholí krátce před smrtí Metoděje->Wiching spěchá do Říma,kde nový papež Hadrián III. nakonec zakázal slovanskou liturgii a vykázal moravské kněží ze země. Když se však Wiching vrací na Moravu r.885, Metoděj již není mezi živými. Zůstali však jeho žáci, kteří byli bohužel už vykázáni. Církevních věcí se v zemi ujal Wiching a to s brutalitou. Všechny, co se nechtěli podřídit latině a jeho učení, nechal odtáhnout ze země v okovech.

„Dobré sémě, dřív nebo později vždycky vzejde.“ Tak kázal Metoděj, hrdý a poctivý misionář křesťanské víry. Nově se křesťanská víra rozvinula v Čechách, zejména pak v Bulharsku a v Rusku.

Hlaholice Též glagolice. Jedná se o nejstarší slovanské písmo, jehož autorem je Konstantin. Vytvořil ho z latinského a řeckého písma, které doplnil o nové hlásky. Z literárních památek psaných hlaholicí se dochovaly pouze zlomky Kyjevských listů (vznik kolem r. 900).

Cyrilice Také kyrilice. S Cyrilem má společné jen jméno. Toto písmo je mladší než hlaholice a navazuje na ni. Je jednodušší a na počátku 10. století postupně vytlačuje hlaholici. Konkrétní autoři nejsou známí, nicméně byli to učenci obou bratrů.

Velkomoravská říše

Konstantinopole Modrá mešita

ČERPALA JSEM Z: Toulky českou minulostí 1.díl,Petr Hora Dějiny zemí Koruny České v datech,F.Čapka Internet- www.quido.cz/osobnosti www.wikipedia.org Prezentaci vytvořila Sára Hölclová, 2.B