Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Druh učebního materiálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Druh učebního materiálu"— Transkript prezentace:

1 Druh učebního materiálu
Anotace Žáci se během prezentace seznamují s prvním státním útvarem – Velkomoravská říše, seznamují se s novými pojmy dynastie, křesťanství, věrozvěst. Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření listopad 2011 Ročník IV. Vzdělávací oblast obor tématický okruh ČLOVĚK A JEHO SVĚT Vlastivěda Lidé a čas Téma-název učebního materiálu Velkomoravská říše, působení Konstantina a Metoděje DUM - 07 Druh učebního materiálu Prezentace

2 VELKÁ MORAVA DUM - 07

3 první skutečný stát na našem území.
Velká Morava - první skutečný stát na našem území. Počátek 9 století.

4 Pokus se doplnit území, na kterém se Velká Morava rozprostírala:
M_ _ _ _ A, Č_ _ _ Y, S_ _ _ _ _ O, ČÁST SL_ _ _ _ _ _ A, M_ _ _ _ _ _ A, R_ _ _ _ _ _ A, N_ _ _ _ _ A, P_ _ _ _ A Ukaž území na mapě.

5 V boji porazil nitranského knížete Pribinu.
- Kníže Mojmír I. byl prvním historicky známým vládcem VM a zakladatelem rodu Mojmírovců. V boji porazil nitranského knížete Pribinu. Mezi bohatými lidmi se šířilo křesťanské náboženství, které pronikalo ze západu a jako církevní jazyk používalo latinu. Prostí lidé však zůstávali věrni pověrám a božstvu = pohanskému náboženství. Slyšeli jste někdy o někom „ kleje jako pohan“ ? Co to znamená?

6 KŘESŤANSTVÍ- víra v jednoho boha
Svátost křtu byl církevní obřad, při kterém byl člověk omyt vodou, čímž si očistil duši od prohřešků z minulého náboženství a zavázal se k dodržování desatera Božího přikázání. DESATERO BOŽÍCH PŘIKÁZÁNÍ 1. Nebudeš mít jiné bohy mimo mne. (Neuctívej jiné bohy)  2. Nevezmeš jména Božího nadarmo. (Nezneužívej Boží jméno).  3. Pomni, abys den sváteční světil. (Zasvěť jeden den v týdnu Bohu)  4. Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi. 5. Nezabiješ. (Nebudeš vraždit).  6. Nesesmilníš. (Měj v úctě lásku mezi mužem a ženou).  7. Nepokradeš. (Nezcizuj majetek druhých lidí).  8. Nepromluvíš křivého svědectví. (Nemluv o jiných lidech nepravdivě).  9. Nepožádáš manželky bližního svého. (Měj v úctě lásku mezi mužem a ženou). 10. Nepožádáš statku bližního svého. (Nezcizuj majetek druhých lidí). 

7 Křesťanství -vyzývalo k lásce
V rozšiřování území pokračoval kníže Rastislav. S nástupem Rastislava se stala VM nejbohatší a nejmocnější říší Evropy. -Rastislav se snažil, aby křesťanskou víru přijal i prostý lid. Proto se obrátil se žádostí na vládce země, kde se slovanská řeč používala. Tou zemí byla říše Byzantská. Křesťanství -vyzývalo k lásce a pomoci, odmítalo lež, násilí a nenávist. Jak se lišilo nové náboženství od původního náboženství Slovanů?

8 Byzantský císař žádosti vyhověl a vyslal na VM dva bratry,
KONSTANTINA A METODĚJE. Bratři pocházeli z řecké Soluně. (území dnešního Řecka) Na Moravu přišli v roce 863 šířit křesťanství a vzdělanost ve slovanské řeči. Podle řeckého písma sestavil Konstantin slovanskou abecedu - HLAHOLICI

9 - Do slovanského jazyka přeložil hlavní část bible.
- Konstantin odešel do kláštera v Itálii a přijal jméno CYRIL. Brzy potom zemřel. - Metoděj na VM pokračoval se svými učedníky ve svém díle. - Avšak po Metodějově smrti byli přívrženci slovanských bohoslužeb vyhnáni a křesťanství se vrátilo k latině. - Oba bratři byli prohlášeni za svaté. Víš, kdy se slaví svátek těchto věrozvěstů? Vyhledej v kalendáři.

10 Po násilném sesazení Rastislava se stal panovníkem VM Svatopluk.
Ten po Metodějově smrti nechal všechny přívržence vyhnat ze své říše a bohoslužby se začaly opět konat latinsky. Proto se na našem území ustálilo latinské písmo zvané latinka.

11 Po Svatoplukově smrti se vlády ujal jeho syn MOJMÍR II.
Poměry v zemi se podstatně pohoršily. Velkomoravská říše neodolala nájezdům kočovných Maďarů a počátkem 10.stol. se rozpadla. Poznáš, která řemesla se v období VM rozvíjela?

12 gombíky nákončí Pracovali jste pilně? Zde je odměna.

13 CITACE OBRAZOVÉHO MATERIÁLU
VELKÁ MORAVA - Mojmír - RASTISLAV- DESATERO PŘIKÁZÁNÍ- KONSTANTIN A METODĚJ - SVATOPLUK - MOJMÍR II. - KONSTANTIN A METODĚJ - BIBLE - NAUŠNICE - KERAMICKÉ NÁDOBY - HRADIŠTĚ - NÁKONČÍ - KNOFLÍKY- Tlačítko - ŠATY-


Stáhnout ppt "Druh učebního materiálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google