Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Jak se UČIT, aby mě to nebolelo
Hodnotová orientace svobodné generace
Budoucnost vzdělávání Budoucnost vzdělávání je postavena na úrovni vzdělání a na jeho rozvoji (univerzální gramotnost a soft skills). Nejde jen o trh!
Autoevaluace ZŠ Krčín Mgr. Monika Nováková. Úvod Autoevaluace vychází z vyhlášky č. 15/2005 Sb., kterou se stanoví náležitosti dlouhodobých záměrů, výročních.
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
CENTRUM SOFIE ŘÍČANY 1. CYKLUS LISTOPAD 2010 – DUBEN 2011.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Kvalitní vzdělání pro každé dítě v každé škole
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
1 KURZ ŘÍZENÍ VÝZKUMU A VÝVOJE A VYUŽITÍ JEJICH VÝSLEDKŮ V PRAXI Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
Časová složitost algoritmů, řazení a vyhledávání
Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Zdravá škola.
RVP PV a jeho realizace v MŠ – předškolní vzdělávání v uplynulých 10 letech Zora Syslová.
Jihlava mluví o vzdělávání, listopad 2013 Vzdělávání, hodnocení, respektování PhDr. Lucie Dobešová.
Vzdělávací oblast – člověk a jeho svět Předmět – prvouka 3. roč.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
Základní škola Uničov, Haškova 211 Aktivní motivace žáků ZŠ = jistota pro budoucnost řemesel CZ.1.07/1.1.04/ , realizace – INVESTICE.
Zkvalitnění vzdělávání a zvyšování kompetence manažerů v rámci studijního programu Ekonomika a management na Fakultě podnikatelské Vysokého učení technického.
Spolupráce rodiny a školy z pohledu rodičů a učitelů ( Danuše Matýsková ) Bc. Andrea Štefková.
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Praxe očima studentů Petr Liška. Podklady ProtokolyBiCheFyInfMaZDG Jaro Podzim Jaro Podzim Jaro.
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Inkluzivní vzdělávání – problémy, otázky
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
1 PROPAGACE ŘEMESLNÝCH A TECHNICKÝCH OBORŮ CZ.1.07/1.1.13/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Jak se peče chleba Lenka Hůnová. Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 2.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Projekt VEKTOR Jihlava, Scio v oblasti českého školství a vzdělávání od roku na státu nezávislá a státem nefinancovaná společnost do.
Příčiny neúspěchu žáků Jana Míková. John Holt: „Proč děti neprospívají“ John Holt: „Proč děti neprospívají“ Bojí se, nudí a jsou zmatené Bojí se, nudí.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Stanovisko SKAV k problémům kázně ve školách.
Prevence sociálně patologických jevů
Hračky – pravidla ve třídě MŠ
Projekt Mapa školy Jihlava,
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Plánování prvních kroků
MOTIVACE Zora Syslová.
Sociální dovednosti učitele
Vývoj motýla Vnímání.
První zkušenosti s evaluací
Analýza vzdělávání na českých SŠ
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
Bc. Miloslava Vavříková
Dobroty z vajec podoblast.
Druhý stupeň malotřídně
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Dělíme se o pizzu Sociabilita .
Pedagog.
Transkript prezentace:

Děti se učí kvůli budoucnosti, ne kvůli známkám! Analýza dotazníkového šetření projektu Pohoda

Vzdělávání pro 21. století Vzdělávání je stále více komplexní záležitost. Výzkum pomáhá odhalovat příčiny neúspěchu i principy úspěchu. Povinnost využít prostředků pro zlepšení vzdělávání: vzdělání je nejdražší „surovinou“ budoucnosti.

Pohoda: o projektu Projekt Pohoda (Každý se cítí ve škole dobře – klima školy) mapuje sociální klima základních škol a podporuje jeho pozitivní rozvoj. Proč? Pouze žáci, kteří se ve škole cítí dobře, mohou náležitě využít svůj studijní potenciál. Podpora postoje žáků a učitelů ke škole – každý z nich je spolutvůrce atmosféry ve třídě i škole.

Pohoda: struktura a financování Projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky, pro zúčastněné školy zcela zdarma. Osobní konzultace výsledků, workshopy pro učitele, e-learning pro žáky a učitele, Nápadník 65 aktivit pro podporu dobrých vztahů ve třídě a Mapu pomoci.

Pohoda: dotazníkové šetření V listopadu 2011 a dubnu 2012 proběhlo dotazníkové šetření pro žáky 2. stupně ZŠ, jejich třídní učitele a ředitele. Dvou vln dotazníkového šetření se zúčastnilo 85 základních škol, 537 tříd a 9407 žáků. V září 2012 proběhne třetí vlna šetření, do které se již zapojí i žáci prvního stupně.

Pohoda: dotazníkové šetření Nejzajímavější zjištění z Pohody

Pohoda: motivace k učení Děti se učí kvůli své budoucnosti, ne kvůli známkám. Žáci nejčastěji uvádějí: Abych si jednou našel/ našla dobrou práci. Chci být vzdělaný/á (chytrý/á). Mám větší šanci dostat se na školu, na kterou chci.

Pohoda: motivace k učení Učitelé se v motivaci svých žáků významně mýlí. Učitelé nejčastěji míní, že žáky k učení vede: Strach, že by se rodiče zlobili nebo mě potrestali. Chci, aby mě rodiče pochválili. Chci mít dobré známky.

Pohoda: motivace k učení Možné důsledky neporozumění? Selhává schopnost motivovat žáky k učení. Žáci se již odmítají učit látku jen proto, že to po nich vyžaduje učitel. Žáci mohou odmítat učit se látku jen kvůli známkám.

Pohoda: motivace k učení

Pohoda: jen třetina učitelů žáky zaujme? Pouze třetina učitelů tvrdí, že dokážou učit zajímavě. Podle žáků je to ještě méně. Polovinu žáků výuka nebaví (baví to učitele?)

Pohoda: Jen třetina učitelů žáky zaujme? Možné implikace: Nakolik si učitelé uvědomují, že skutečně učit zajímavě neumí, a nakolik jsou přesvědčení, že to na ZŠ ani lépe nelze? Učitelé si často stěžují na velké množství látky, což neumožňuje využívat časově náročnější (zajímavější) postupy.

Pohoda: Jen třetina učitelů žáky zaujme?

Pohoda: respekt plodí respekt Zda žáci respektují své učitele, záleží především na tom, jestli se sami cítí být respektováni. Naprostá většina žáků pociťujících respekt ze strany učitele oplácejí stejnou mincí. Ve třech čtvrtinách případů je vztah učitele s žákem založený na vzájemné úctě. Míra respektu k učiteli koreluje s mírou respektu k ostatním žákům.

Pohoda: respekt plodí respekt

Pohoda: žáci očekávají spravedlnost, smysl pro humor Žáci očekávají, že dobrý učitel bude především spravedlivý, bude mít smysl pro humor, bude své žáky brát vážně a bude je podporovat v tom, co dělají. Poměrně velká část učitelů podle žáků tyto požadavky skutečně splňuje. Více kladných vlastností svým učitelům přiznávaly dívky než chlapci. V hodnocení dopadali o něco lépe mezi učiteli muži než ženy. Učitelé s kratší praxí jsou hodnoceni ve všech oblastech kladněji, zejména se podle žáků „snaží se nás chápat“ a „dokážou se nás zastat“ (až o pětinu více).

Pohoda: žáci očekávají spravedlnost, smysl pro humor

Jak docílit, aby nastala na ZŠ Pohoda Víme, kde je problém. Jedno z řešení: vzdělávání učitelů. Scio nabídne: Jak řešit nekázeň ve třídě Jak žáky motivovat k učení Jak pracovat s problémovými žáky Jak komunikovat s rodiči Jak učit, abych nevyhořel/a.