Nač jsou muži ? Evoluce mužských rolí Bc. Kateřina Vlčková 1. NR. Bi - Z.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Advertisements

Reportáž – naše jídelna Vše, co pot ř ebujete v ě d ě t… Anna Sedláčková Natálie Jermanová.
Morče.
Bc. Michaela Galová I. HYDR Evoluční psychologie
Earth Power Vás zdraví !. MiM Mise a vize Earth Power je moderní dynamicky se rozvíjejíci firmou s globálním dosahem. Všechny úkoly realizuje s neustálou.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Čím se lišíme od zvířat a v čem jsme stejný
Jak řešíme zaměstnávání OZP a náhradní plnění u nás Kateřina Grusová Kateřina Grusová Městský úřad Jilemnice Městský úřad Jilemnice.
Rodina.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
PŘEDKOVÉ ČLOVĚKA A JEJICH CHOVÁNÍ Předmět : Evoluční psychologie Vypracovala : Magdalena Nedvědová.
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Digitalizace výuky Příjemce
DINGO (Canis lupus dingo) KLÍČOVÉ ÚDAJE Země původu: Austrálie
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Člověk 2. díl Za předpokladu použití psacích potřeb.
Psychologie štíhlé postavy
Kmen: Asmet Vypracoval: Tomáš K..
Standardy z pohledu zdravotní pojišťovny
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
ŽIVOT PO ČTYŘICÍTCE A DÁL … VĚTŠINA LIDÍ OBYČEJNĚ VŮBEC NEVÍ, CO S TÍM, KDYŽ JE JIM PŘES 40 A NAJEDNOU MAJÍ NEČEKANOU SVOBODU A VŠE STÁLE FUNGUJE AMERICKÉ.
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Infanticida Zabíjení mláďat téhož druhu
D ĚJINY RODINY. P OČÁTKY LIDSKÉ RODINY ( PŮL MILIONU LET ) Silná sexuální vazba heterosexuálních párů, doprovázená spoluprací na výchově dětí. Dlouhé.
Proč krása vládne světu
Společenská odpovědnost organizací
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
Dvoření a sexuální atraktivita
Counseling = Právní poradenství Lucia Madleňáková.
Rodina a vzory Existují kladné vzory pro dnešní rodinu?
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_15.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_16.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Svět techniky a já Kateřina Večerková.
Dělba práce Pavel Šuranský.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Exkurze na burze práce, vysoké technické škole a v dobrovolnickém centru.
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
LÉČIVÉ KOUPELE Přidejte se a začněte prodávat. Jak to funguje??? Koupíte produkty za zlomek ceny, prodáte je za vyšší cenu. (samozřejmě dostanete informace)
Evoluce ženské menopauzy aneb k čemu všemu jsou nám užitečné babičky
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Vypracoval: Petr Ponížil 2. ročník OTŽP. Knihy ze kterých jsem čerpal.
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Alena Soukalová 4.D Střední škola KNIH.  Obecné informace o vitamínech  Rozdělení vitamínů  Příjem vitamínů  Poruchy související s vitamíny  Minerály.
Paleolit - největší, nejdelší a nejméně prozkoumané období Vznik a vývoj člověka, střídání dob ledových a meziledových Lidé byli ovlivněni dobami ledovými.
M ARGARET M EADOVÁ Vypracovaly: Veronika Marešová, Dana Peremská.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
1 Základní škola Ostrava, Kounicova 2, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – III/2 – CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu - Moderní.
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
HLEDÁNÍ ZAMĚSTNÁNÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Pásovec devítipásý Vypracoval: Adam Čada
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Autor práce: Michaela Janová
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Reklamština Jak ji pochopit..
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Nač jsou muži ? Evoluce mužských rolí Bc. Kateřina Vlčková 1. NR. Bi - Z

Evoluce mužských rolí Muži od pradávna mají ve většině společností mnohem lepší postavení než ženy Ženy samozřejmě nedokážou toto lepší postavení pochopit a považují ho oprávněně za křivdu Nač jsou muži je otázka, která je diskutována společností a antropology na celém světě Uvedeme si několik příkladů evoluce mužského chování

Samec a péče o rodinu Lidští samci se od většiny živočichů liší tím, že (obvykle) samici po kopulaci neopouštějí a podílejí se na výživě, výchově a péči o rodinu. V současné době ovšem např. USA je více matek samoživitelek, než spokojených rodin – SPOLEČENSKÝ PROBLÉM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Proč muži evolučně nemůžou být gentlemani ? Vědec a badatel Daimond byl na na svých výzkumných expedicích na Nové Guinei zděšen hulvátským chováním mužů k ženám. Např. šel do kopce muž se svou ženou, žena byla ověšena otýpkami, nasbíranými potravinami, nádobami na vodu a dětmi. Muž šel v poklidu ve předu a měl v ruce luk a na zádech fusak na šípy a to bylo vše. Vysvětlení: muž musí být vždy připraven ženu a svou rodinu chránit, s prázdnýma rukama je mnohem pohotovější, než kdyby byl gentleman a všechen náklad nesl on.

Muži jako lovci Muži mají odpradávna úlohu lovců masa Lovec „živitel“ Lovec „naparovač“

Lovec „NAPAROVAČ“ Lovec „ŽIVITEL“ Pravděpodobně lepší fyzická kondice a celkový zdravotní stav Často loví kvalitní a velké úlovky o přebytky se rozdělí Výhodný soused Nevýhodný jako partner – atraktivní pro jiné ženy, hrozí že opustí rodinu Jeho zdravotní stav nemusí být 100% Úlovky nenosí největší, ale snaží se, alepoň něco vždy sehnat, není mnoho nazbyt, takže se moc nerozděluje s ostatníma Výhodný jako partner, protože pečlivě shání potravu pro rodinu, ale zároveň není atraktivní pro jiné ženy Rozdělení lovců

Výhody Nevýhody Muži preventivně prozkoumávají okolí své vesnice, před nebezpečím Mají přehled o dostupné potravě v okolí Nedostatek mužů ve vesnici může ohrozit obranu před nečekaným napadením jiného kmene a únosu žen Ženy mohou být svým mužům lovcům v době jejich nepřítomnosti nevěrné Výhody a nevýhody mužů na lovu

Ženy jako živitelky – strategie shánění potravy Výzkum na tanzanském kmeni Hadzopů provedla antropoložka Kristen Hawkesová Muži lov velkých savců - úlovek nepravidelný, průměrně 9634 kcal na den Ženy vytloukání škrobu každý den průměrný denní přínos kcal – výhodnější strategie z dlouhodobého hlediska Indické ženy při práci

Dnešní doba a moderní společnost V dnešní době je už úloha muže co by živitele rodiny minimální Často své rodiny opouštějí a ženy žijí s dětmi samy – muž pomáhá v lepším případě pravidelnými alimenty na děti Matkám samoživitelkám často musí pomáhat stát – nevýhodné pro ekonomiku Naopak spousta žen se emancipuje a muže ke svému životu vůbec (teoreticky) nepotřebuje Je to správně ? Otázka o které se hodně debatuje …

Použitá literatura: Proč máme rádi sex Jared Diamond Nakladatelství: ACADEMIA