Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pásovec devítipásý Vypracoval: Adam Čada

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pásovec devítipásý Vypracoval: Adam Čada"— Transkript prezentace:

1 Pásovec devítipásý Vypracoval: Adam Čada
Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:

2 Rozšíření pásovce devítipásého
Pásovec devítipásý je druh savce, z řádu chudozubých žijící zejména ve Jižní a Střední Americe. Do tohoto řádu patří také lenochodi a mravenečníci. Ti ale mají skutečně jen několik zubů na rozdíl od pásovce, který může mít až přes sto zubů, což nemá ve světě savců obdoby. Patří mezi zvířecí přenašeče lepry.

3 Popis Tělo je kryté krunýřem z kostěných destiček pokrytých rohovinou. Krunýř se skládá z devíti pásů spojených navzájem měkkou kůží. Pásovec svůj krunýř používá k obraně, když hrozí nebezpečí svine se do klubíčka a je jím chráněn ze všech stran. Délka těla: 35-57cm Délka ocasu: 25-40cm Hmotnost: 2,5 – 6,5 kg Březost: 2-4 měsíce Počet mláďat: 1-12 Délka života: 4-12 let

4 Potrava Při hledání potravy spoléhá na svůj dobrý čich. V létě je nejvíc aktivní po setmění, v zimě je aktivní pouze při nejteplejší části dne. Dokáže najednou sežrat až 40000 mravenců. Někdy pozře i menšího savce či plaza . Oblíbenou pochoutkou pásovců jsou také zdechliny, hlodavci, kuřata, ovoce, zelenina nebo hmyz.

5 Rozmnožování Jsou to polygamní živočichové, samec se páří s více samicemi. Doba březosti je dva až čtyři měsíce, u některých druhů nastává tzv. utajená březost trvající až osm měsíců. Po narození zůstávají mláďata pásovců v noře a matka je kojí, tehdy se jim začíná vyvíjet tvrdý krunýř. Společně s matkou opouštějí postupně noru a učí se sama živit, ve věku půl až jednoho roku jsou samostatná a odcházejí. Samice některých druhů mohou zabřeznout každým rokem. Pásovci rodí obvykle 1 až 12 mláďat, průměrná velikost vrhu jsou ovšem čtyři mláďata. Dožívají se v průměru od 4 až do 12 let.

6 Děkuji za pozornost

7 Odkazy: adoptuje.html


Stáhnout ppt "Pásovec devítipásý Vypracoval: Adam Čada"

Podobné prezentace


Reklamy Google