Mechanika kapalin Kurz S 40.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

Změny skupenství.
Vypařování.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II.
ENERGIE CO VŠECHNO SKRÝVÁ….
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Zkoušení asfaltových směsí
Výpočet práce z výkonu a času. Účinnost
Výkon elektrického proudu
Výroba CAS 20/4800/400-S2R Tatra 815 Terrno 4x4.2 pro JSDHO Přeštice
Pevné látky a kapaliny.
Výkonové vypínače vn a vvn
Odborná příprava jednotek sborů dobrovolných hasičů
Tato prezentace byla vytvořena
HYDROMECHANICKÉ PROCESY Potrubí a potrubní sítě
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Rekonstrukce a sanace historických staveb h-x diagram
Konstrukce, princip funkce a základní charakteristiky hydromotorů
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Teorie hašení – Hasební látky
Pascalův zákon.
Malý velikostí – velký funkčním vybavením
Čerpadla pro hasičská vozidla
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Posloupnosti, řady Posloupnost je každá funkce daná nějakým předpisem, jejímž definičním oborem je množina všech přirozených čísel n=1,2,3,… Zapisujeme.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Jištění vodičů s připojenými motory
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Hmotnostní zlomek převáděný na %
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _653 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Ochrana před škodami a prostoji
Kapaliny.
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
SKUPENSKÉ STAVY HMOTY Teze přednášky.
Voda Co o ní víme?.
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Název materiálu: PASCALŮV ZÁKON – výklad učiva.
Teplo Ing. Radek Pavela.
Kapalnění Do sklenice nalijeme vodu.
Vytápění Armatury měřící
05 Vlastnosti a změny látek, voda a vzduch
-14- Vnitřní energie, práce a teplo, 1. td. Zákon Jan Klíma
PRÁCE , VÝKON VY_32_INOVACE_01 - PRÁCE, VÝKON.
9. Hydrodynamika.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PROUDENI.
Mechanika kapalin a plynů
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Proudění kapalin a plynů
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
Tato prezentace byla vytvořena
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
TEPLOTNÍ OBJEMOVÁ ROZTAŽNOST
Hydromechanika Rozdělení, základní pojmy 03
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Hasící přístroje Kateřina Jedličková
Hydrodynamika ustálené proudění rychlost tekutiny se v žádném místě nemění je statické vektorové pole proudnice – čáry k nimž je rychlost neustále tečnou.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Proudění tekutin Částice tekutiny se pohybuje po trajektorii, která se nazývá proudnice.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_11 Název materiáluSytá pára.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 20. Hydrodynamika Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních škol –
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Přípravný kurz Jan Zeman
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Transkript prezentace:

Mechanika kapalin Kurz S 40

Voda – nejpoužívanější hasební prostředek, jako hasební látka se používá buď bez přísad jako chemický jedinec, nebo ve směsi s různými chemikáliemi, které její hasební vlastnosti zlepšují. Fyzikální vlastnosti vody – bezbarvá tekutina, bez chuti a zápachu (čistá)

při tuhnutí kapaliny se zvětšuje objem o 1/10, to je příčinou roztržení armatur, hadic a stěn nádob. 100 °C je definovaná bodem, kdy dochází k varu za normálního tlaku, dochází ke změně objemu – zvětšení 1 700 x (z 1 litru vody vznikne 1 700 l páry). Měrná hmotnost je největší při 4°C – 1 kg/l

Použití vody v hasební technice Nad a pod teplotu 4 °C je měrná hmotnost vody menší tzv. anomálie vody. Tato vlastnost má vliv i na požární techniku. Použití vody v hasební technice Klady Vysoký chladící efekt Dostupná cena a je všude

Relativně jednoduchá dopravitelnost Chemická neutralita a nejedovatost Možnost využití její mechanické energie ke stržení požárních mostů, konstrukcí, uvolnění otvorů,k rozbití střech, komínů apod. Negativa Při nízkých teplotách tuhne a mění svůj objem Vodou nelze hasit hořlavé kapaliny s teplotou varu pod 80 °C, protože chladící efekt je neúčinný

U požáru prašných produktů je vody bez smáčedla málo účinná Škody způsobené vodou na budovách, zařízení a skladovaných materiálech, zejména v prostorách požárem ještě nezasažené mohou být neúměrně vysoké U požáru prašných produktů je vody bez smáčedla málo účinná Požáry elektrických zařízení pod napětím – nebezpečí úrazu

Hadicová ztráta V hadicovém vedení a v ostatních armatůrách vzniká tzv. hadicová ztráta. Udává se v jednotkách m.v.s. (metr vodního sloupce) 10 m.v.s. 1 atm. 0,1 Mpa Druhy ztrát – na proudnici (40 m.v.s.) na rozdělovači (7,5 m.v.s.) převýšení (1 m 1 m.v.s.) v hadicích (dle průtoku, řádově od 4 – 16 m.v.s. m.v.s. na 100 m vedení)

Proudění kapalin Proudění kapalin je takový pohyb tekutin, kdy u částic kapalin převažuje pohyb v jednom směru (vody v potrubí) Pokud je rychlost „v“ proudění stálá, jedná se o „ustálené“ proudění (nejjednodušší, každým průžezem kapaliny protéká stejný objem) Tzv. objemový průtok Qv = S x v (obsahový průřez x rychlost kapaliny

Rovnice kontinuity Ideální kapalina je nestlačitelná, proto se na žádném místě nemůže hromadit, proto je objemový průtok v každém průřezu stejný Qv je konstantní. Místo, kde se zmenší (zúží) průřez trubice dojde ke zvýšení rychlosti proudění.

S1 x v1 = S2 x v2 rovnice kontinuity Qv1 = Qv2

Při proudění kapalin potrubím dochází ke tření a rychlost pohybu částic není konstantní. Při vysokých rychlostech proudění vznikají víry – tzv. turbulentní proudění.

Tlakové rázy Prudká změna průtoku způsobí prudkou změnu tlaku hydraulický ráz Vznik – rychlá manipulace s uzávěry - rozběh čerpadla, vypnutí čerpadla Projevy – tlaková změna se šíří od místa vzniku rychlostí zvuku - možné poškození potrubí, armatur, čerpadla, savic apod.

Kavitace Tvorba vzduchových dutin v proudící kapalině účinky na materiál se nazývají „kavitačním napadením“ nebo „rozrušením“; Vznik: při snížení tlaku v kapalině až na tzv. „tlak nasycených par“ (odpovídající dané teplotě kapaliny) dochází k odpařování kapaliny za vzniku malých bublinek vyplněných vodní parou;

do dutiny pak vniká okolní kapalina velkou rychlostí a po zaplnění dutiny dochází k velkému rázu, pokud k tomuto rázu dojde na povrchu pevného materiálu nebo v jeho bezprostřední blízkosti, dochází při dlouhodobém působení k mechanickému rozrušení tohoto materiálu;

Kavitace v odstředivých čerpadlech Následky mechanické rozrušení oběžného kola, difuzoru, snížení dopravní výšky; snížení průtoku; snížení celkové účinnosti; zvyšování hluku; zvyšování vibrací;

Vliv teploty vody na sací výšce s rostoucí teplotou kapaliny roste tlak nasycených par, s rostoucím tlakem nasycených par klesá sací schopnost čerpadla (sací výška) – pouze u sladké vody (u mořské vody tato závislost na teplotě kapaliny neplatí); v mezním případě, kdy se nasává kapalina při teplotě varu, je sací výška záporná (čerpadlo musí být umístěny pod úrovní sací nádrže, tzn. čerpadlo má nátokovou výšku).

Ochrana proti kavitaci dodržení „dovolené geodetické sací výšky“ v závislosti na: - atmosférickém tlaku (funkce nadmořské výšky, …); - teplotě čerpané kapaliny; - tlaku nasycených par; - měrné hmotnosti (hustotě) čerpané kapaliny; Čím menší je tlak nasycených par a hustota kapaliny, tím větší je sací výška! ◙ utváření „sacího vedení“ tak, aby bylo co možná nejkratší a mělo co nejmenší ztráty ve vedení; Konečné ztráty v sacím vedení zmenšují geodetickou sací výšku! ◙ dodržení doporučených průtoků a otáček čerpadlem.

Sací výška Hj = 3 metry při jmenovitém tlaku 0,8 Mpa Při sací výšce 7,5 m a tlaku 0,8 Mpa klesne výkon čerpadla na jeho polovinu. Proto bereme jako maximální sací výšku hsmax = 7,5 m Sací výška je závislá na teplotě vody – čím větší teplota, tím menší sací výška. Dále na nadmořské výšce - pokud stoupne NV o 100 mmaximální sací výška se zmenší o 0,1 m.

Dálková doprava vody Kyvadlová Ze stroje do stroje Pomocí pomocných nádrží

t1 - čas naplnění cisterny v min. t4 - čas vyprázdnění v min. Kyvadlová doprava S použitím více CAS NCAS = (t1 + t2 + t3 / t4 ) + 2-3 t1 - čas naplnění cisterny v min. t4 - čas vyprázdnění v min. t2 – doba jízdy k zásahu v min. t3 – doba jízdy nazpět v min.

t1 = [objem nádrže (l) / výkon čerpadla (l/min)] x 60 t2 = (vzdálenost v km / rychlost v km/h ) x 60 t3 = [vzdálenost v km / rychlost v km/h] x 60 t4 = V objem nádrže / Qpr výkon nasazených proudů

NCAS = [(4 + 22 + 22) / 8,8 ] + 2 CAS Vzorový příklad Kolik budeme potřebovat CAS na kyvadlovou dopravu když: t1 = 4 min. t2 = 22 min. t3 = 22 min. t4 = 3 500 l / 400 l/min. = 8,8 min. NCAS = [(4 + 22 + 22) / 8,8 ] + 2 CAS N Cas = 8 CAS

Příklad k výpočtu Zadání: Kolik budeme potřebovat CAS na kyvadlovou dopravu když: t1 = 4 min. t2 = 10 min. t3 = 8 min. t4 = CAS 32 T 815, potřebný výkon na proudech 800 l/min

Řešení t4 = 8 200 l / 800 l/min. = 10,25 min. NCAS = [(4 + 10 + 8) / 10,25 ] + 2 CAS NCAS = 2,2 + 2 CAS = 4,2 CAS = 4 CAS

Příklad k výpočtu Zadání: Kolik budeme potřebovat CAS na kyvadlovou dopravu když: t1 = 3 min. t2 = 10 min. t3 = 8 min. t4 = V (3 500 l), potřebný výkon na proudech 800 l/min

Řešení t4 = 3 500 l / 800 l/min. = 4,375 min. NCAS = [(3 + 10 + 8) / 4,375 ] + 2 CAS NCAS = 4,8 + 2 CAS = 6,8 CAS = 7 CAS

Dálková doprava ze stroje do stroje Zde platí pravidlo, že na vstupu do stroje musíme mít minimálně tlak 0,15 Mpa. Využitelný tlak je 0,65 MPa Platí ztráty ve vedení (proudnice – min. 0,4 Mpa, rozdělovač 0,075 Mpa, hadice, převýšení).

Měrné hadicové ztráty pro izolované hadice „B“ Průtok „Q“ v l/min Hadicová ztráta hz m.v.s./100 metrů 400 4 600 8 800 16

Vzorový příklad Zadání: vypočítejte potřebný počet strojů když: Q = 600 l/min L = 1 100 m Z = 70 m Při použití izolovaných hadic „B“

Řešení Ns = součet ztrát / 65 Ns = proudnice (40 m.v.s.), rozdělovač (7,5 m.v.s.), převýšení (70 m.v.s.), ztráta v hadicích 8 x 11 (88 m.v.s.) Ns = 40 + 7,5 + 70 + 88 = 205,5 m.v.s. Ns = 205,5 / 65 = 3,1 = 3 stroje Budeme potřebovat celkem 3 stroje.

Příklad k výpopočtu Zadání: potřebné množství vody na proudech je 400 l/min, vzdálenost na dodávku vody 1 500 m, převýšení je 20 m, při použití izolovaných hadic „B“. Kolik budeme potřebovat strojů na dodávku vody.

Řešení Ns = součet ztrát / 65 Ns = 40+7,5+20+60 / 65 Ns = 127,5/ 65 = 1,9 = 2 stroje

Vzorový příklad Zadání: doprava vody při převýšení 17 m, potřebné množství dopravované vody je 800 l/min. jaká bude vzdálenost mezi dvěma stroji. Řešení: L= [65 – 17/hz ] x 100 L = [65 – 17/16 ] x 100 L = 300 m

Příklad k výpočtu Zadání: doprava vody při převýšení 30 m, potřebné množství dopravované vody je 1200 l/min. Jaká bude vzdálenost mezi dvěma stroji. Pozor je nutné rozdělit hadicové vedení na dvě tzn. 2 x 600 l/min.

Řešení L= [65 – 30/hz ] x 100 L = [65 – 30/8 ] x 100 L = 440 m

Vzorový příklad Zadání: Q= 600 l/min, celkem máme 3 stroje Jaké musí být výstupní „p“ na strojích ?? 200 m 400 m 10 m 24 m 300 m 32 m p3=? p2=? p1=?

Řešení p1, p2, p3 = ???? p1 = součet ztrát za prvním strojem p2 = součet ztrát za druhým strojem p3 = součet ztrát za třetím strojem p1 = 24+32+15 (24- ztráta v hadicích, 32 – ztráta na převýšení, 15 – minimální tlak při vstupu do stroje) = 71 m.v.s. = 0,71 Mpa

p2 = 32+24+15 = 71 m.v.s. = 0,71 Mpa p3 = 16 (vedení) + 10 (převýšení) + 40 (tlak na proudnici) = 66 m.v.s. = 0,66 Mpa

Příklad k výpočtu Zadání: Q= 800 l/min, celkem máme 3 stroje Jaké musí být výstupní „p“ na strojích ?? 300 m 200 m 20 m 30m 400 m 40 m p3=? p2=? p1=?

Řešení p1, p2, p3 = ???? p1 = součet ztrát za prvním strojem p2 = součet ztrát za druhým strojem p3 = součet ztrát za třetím strojem p1 = 64+40+15 (64- ztráta v hadicích, 40 – ztráta na převýšení, 15 – minimální tlak při vstupu do stroje) = 119 m.v.s. = 1,2 Mpa

p2 = 32+30+15 = 77 m.v.s. = 0,77 Mpa p3 = 48 (vedení) + 20 (převýšení) + 40 (tlak na proudnici) = 108 m.v.s. = 1,1 Mpa