Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tato prezentace byla vytvořena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tato prezentace byla vytvořena"— Transkript prezentace:

1 Tato prezentace byla vytvořena
v rámci projektu Orbis pictus 21. století

2 OB21-OP-STROJ-SPS-SVE-M-4-002
ČERPADLA ODSTŘEDIVÁ OB21-OP-STROJ-SPS-SVE-M-4-002

3 ČERPADLA ODSTŘEDIVÁ Odstředivá čerpadla: Nejrozsáhlejší skupina
všech čerpadel. Odstředivá čerpadla: Povrchová Nízkotlaká Střednětlaká Vysokotlaká Použití: pro čerpání všech druhů médií o různých teplotách, viskozitách, měrných hmotnostech apod. Počet stupňů oběžných kol v čerpadle zvyšuje jeho dopravní výšku. Některá tato čerpadla jsou schopna i samonasávání. Dle charakteru čerpaného média se zvolí vhodné materiálové provedení, druh ucpávky. Pro některé typy čerpaných kapalin jsou vhodná bezucpávková čerpadla s magnetickou spojkou.

4 ČERPADLA ODSTŘEDIVÁ Ponorná čerpadla na čistou vodu
Nacházejí hlavní užití při dopravě vody a dalších médií z vrtů, při odčerpávání spodních vod. Médium může obsahovat i určité množství písku či pevných látek, nesmí však obsahovat vláknité látky. Čerpadla lze provozovat ve vertikální i horizontální poloze. Často mají tvar protáhlého válce, aby se dala v závěsu na lanku spustit do vrtané či kopané studny. Bývají osazena zpětnou klapkou. Pro čerpání závlahové vody ze sudů a nádrží lze použít nejmenší ponorná čerpadla s plochým dnem. Ponorná čerpadla jsou konstruována pro trvalé ponoření.

5 ČERPADLA ODSTŘEDIVÁ Samonasávací čerpadla
jsou schopná odsát vzduch ze sacího potrubí (čerpadlo musí být ale zcela zavodněno). Samonasávací schopnost čerpadla je omezena délkou potrubí, je-li výška mezi sáním a hladinou vody velká musíme použít čerpadla ponorná. Obecně lze samonasávací čerpadla rozdělit na dvě skupiny pro média čistá a znečištěná. Lze je použít na dopravu všech médií, od pohonných hmot po znečištěná média s obsahem mechanických nečistot.

6 ČERPADLA ODSTŘEDIVÁ Jednočlánková (jednostupňová) čerpadla
jsou určena pro čerpání všech druhů médií o různých teplotách, viskozitách, měrných hmotnostech apod. Některá tato čerpadla jsou schopna i samonasávání. Vynikají jednoduchostí, spolehlivostí, snadnou obsluhou a údržbou.

7 ČERPADLA ODSTŘEDIVÁ Vícečlánková (vícestupňová) čerpadla
jsou čerpadla s větším počtem oběžných kol, čímž se zvyšuje dopravní výška. Stejně jako jednostupňová čerpadla jsou určená pro čerpání všech druhů médií o různých teplotách, viskozitách, měrných hmotnostech. Čerpadla jsou schopná i samonasávání. Díky různému materiálovému provedení mohou čerpat různá média.

8 ČERPADLA ODSTŘEDIVÁ Vertikální čerpadla Čerpadla ponořená do média
obecně dělíme dle konstrukce na dvě typové základní řady: Čerpadla instalovaná bez ponoření do média. Rozsah využití je pro zvyšování tlaku - ve vodárenství, v chemickém průmyslu na čerpání chemicky agresivních médií s obsahem mechanických nečistot nebo v energetice. Čerpadla ponořená do média mají sání nebo celý hydraulický díl ponořen v čerpaném médiu, tzv. vnorná čerpadla.

9 Čerpadla s otevřeným oběžným kolem
ČERPADLA ODSTŘEDIVÁ Čerpadla s otevřeným oběžným kolem jsou schopná čerpat média s velkým obsahem nečistot či zvýšeným obsahem pevných částic.

10 ČERPADLA ODSTŘEDIVÁ Kalová čerpadla
Konstrukce umožňuje použití při čerpání kapalin s obsahem nečistot různé velikosti, mívají však menší dopravní výšku (menší tlak na výtlaku). Pro čerpání médií se zvýšeným obsahem vláknitých nečistot jsou vhodná kalová čerpadla s řezacím zařízením.

11 ČERPADLA ODSTŘEDIVÁ Odstředivá čerpadla se vyrábí v nejrůznějších materiálových provedeních: čerpadla pro potravinářské provozy, čerpadla pro průmyslové provozy čerpadla pro čerpání zásaditých i kyselých látek, čerpadla pro čerpání látek výbušných čerpadla pro čerpání látek nízko/vysokoviskózních čerpadla pro čerpání látek při extrémních teplotách. U některých médií doporučujeme čerpadla s magnetickou spojkou.

12 ČERPADLA ODSTŘEDIVÁ Magnetická odstředivá čerpadla
Jsou vhodná do výrobních a technologických procesů s mechanickou ochranou proti běhu na sucho, pro použití v těch nejnáročnějších aplikacích pro čerpání i velmi koncentrovaných kyselin či zásad. Přednosti: schopnost čerpat kapalinu do 4 m3/min či do 50 m max. statické zatížení 1,6 MPa moderní a odolné materiály jako PFA či ETFE možnost servisu ze strany motoru bez nutnosti demontáže potrubí

13 Použitá literatura BOLEK,A., KOCHMAN,J. aj. Části strojů 2. svazek vydání, Praha: SNTL, 1990 DOLEČEK,J., HOLOUBEK,Z., Strojnictví 2 pro SOU, 1. vydání Praha : SNTL, 1988 KŘÍŽ, R., Strojírenská konstrukce 1. 1. vydání, Praha: SNTL, 1986


Stáhnout ppt "Tato prezentace byla vytvořena"

Podobné prezentace


Reklamy Google