Národní lesnický program II Expertní skupina klíčové akce 9 – Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů Opatření 09.1 – 09.14 Zpravodaj ES KA9: Jiří Zahradníček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Nová směrnice o energetické účinnosti
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Národní lesnický program II Expertní skupina pro klíčovou akci 9 – Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů - Dílčí okruhy opatření KA9 - Zodpovědní řešitelé.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
MK Vodoprávní aktuality Příprava nového občanského zákoníku Medlov – prosinec 2008 Vláda schválila (usnesení č. 510 z ) Sněmovní tisk čtení.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Klíčová akce 11 Dosažení vyváženého vztahu mezi lesem a zvěří
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Zásady správné zemědělské praxe
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Marie Trantinová ÚZEI - pracoviště Opava Ústí nad Labem
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Národní lesnický program II pro období Klíčová akce 8 ROZVÍJET MONITORING LESŮ Tomáš Vrška VÚKOZ, v.v.i. – oddělení ekologie lesa Brno.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Program švýcarsko-české spolupráce Předkládání záměru projektu Konečný termín k předkládání projektových záměrů: ve 14:00 Místo předkládání.
Výpočet výše újmy nebo škody způsobené na lesích
Lesy ve vlastnictví státu
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Aktuální informace o vodním hospodářství v působnosti Ministerstva zemědělství a příprava velké novely vodního zákona RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Ing.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Hospodářská úprava lesa
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Právní úprava ochrany lesa
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
TEORIE OCENĚNÍ LESNÍHO POROSTU
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Hospodářská úprava lesa
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ochrana půdy a lesa.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Výpočet náhrad za škody na lesích pomocí SW VySkoL
Vodohospodářské aktuality
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Transkript prezentace:

Národní lesnický program II Expertní skupina klíčové akce 9 – Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů Opatření 09.1 – Zpravodaj ES KA9: Jiří Zahradníček Zástupce zpravodaje ES KA9: Libor Jankovský

KA 09 - Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů Realizační projekt KA 9 - průběh řešení v letech – duben projednávání v pracovních skupinách 9A - 9E – společné jednání celé expertní skupiny v zasedací místnosti děkanátu LF MZLU v Brně, kdo se nemohl účastnit, jednání, byl obeslán dotazníkem, kde se mohl vyjádřit k jednotlivým opatřením – návrh realizačního projektu zveřejněn na internetových stránkách ÚHÚL jako podklad pro zasedání KR NLP (odsunuto na srpen) - písemné připomínky LČR a SVOL

KA 09 - Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů – zasedání KR NLP - hodinové seznámení s tezemi realizačního projektu – zasedání KR NLP – projednána a hlasována pouze část opatření 9.1 a písemné připomínky ČMMJ, doplněk k připomínkám LČR – zasedání KR NLP – projednáno a hlasováno opatření – zasedání KR NLP – částečně projednáno a hlasováno opatření 9.1, 9.2, – zasedání KR NLP – projednáno a hlasováno opatření 9.1, 9.2, 9.4 a 9.14

KA 09 - Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů – zasedání KR NLP - projednáno a hlasováno opatření 9.5 – – zasedání KR NLP – dokončeno projednávání a hlasováno opatření – zasedání KR NLP – projednáno a hlasováno opatření 9.8 – – odeslána finální verze projednaného a hlasovaného realizačního projektu KA9 - REALIZAČNÍ PROJEKT KA 09 - konečný (16 str.) - Příloha: Východiska (k finální verzi RP KA09) (26 str.)

09A Obnova a pěstování lesa 1Omezit holoseče přednostně podporou a zaváděním přírodě blízkých způsobů hospodaření, a to diferencovaně podle přírodních podmínek a druhu vlastnictví. 2Podle přírodních a porostních podmínek podporovat využívání přirozené obnovy a omezit obnovu umělou. 3Umožnit a podporovat využívání přípravných dřevin zejména na kalamitních holinách a při zalesňování zemědělských půd s cílem připravit podmínky pro úspěšnou obnovu cílové dřevinné skladby. 4Podporovat diverzifikaci prostorové a druhové dřevinné skladby bližší skladbě přirozené jako předpoklad pro eliminaci působení stresových faktorů. KA 09 - Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů - Opatření 9.1 – 9.4 projednávána společně – společná doporučení - Projednávání v KR: 2/3 většina – 1 opatření, zbytek výstup ve 2 až 3 alternativách

KA 09 - Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů 1.Zásadní změny lesnické a myslivecké (KA11) legislativy. Přírodě bližší postupy hospodaření, stejně jako intenzívní pasečné postupy hospodaření, nelze realizovat bez odpovídajícího snížení stavů spárkaté zvěře. Nezbytným prvním krokem k realizaci tohoto opatření je urychlená novelizace vyhlášky č. 553/2004 Sb., o podmínkách, vzoru a bližších pokynech vypracování plánu mysliveckého hospodaření v honitbě tak, aby výše odlovu byla stanovována výhradně podle míry negativního ovlivňování lesního ekosystému dle metodiky vypracované UHÚL. Dále je nezbytná urychlená malá novela zákona o myslivosti, která zajistí fungování nového způsobu mysliveckého plánování v praxi (řeší KA11). Úpravou právních předpisů, dosáhnout odstranění exkluzivity modelu lesa věkových tříd, na kterém stojí současná legislativa, což plně neumožňuje využívání diverzity pěstebních postupů. Veškeré limity hospodaření v lesích, stanovené v legislativě musí respektovat různé modely obhospodařování lesa. Doplnit do legislativy alternativní pojmy k věku, jako rozhodujícího kritéria pro prostorovou a těžební úpravu lesa (alternativy k věku, obmýtí, době obnovní, zakmenění apod.)

KA 09 - Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů 09B Monitoring škodlivých činitelů 5Rozvíjet výzkum, prognózy a poradenství v rámci lesní ochranné služby a podporovat tlumení biotických škodlivých činitelů zejména ekologicky šetrnými postupy. 6Monitorovat výskyt a rozšíření zavlečených škodlivých organismů zejména karanténních a v případě akutního rizika přijmout opatření k zamezení dalšího šíření a vzniku škod. - Opatření 9.5 – při projednávání v KR vypořádány připomínky a opatření přijata bez alternativ

KA 09 - Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů 09C Ochrana vody a půdy 7Zajistit, aby lesy a trvale udržitelné hospodaření v nich hrály aktivní úlohu při udržování a zlepšování kvality a množství vody a při zmírňování následků živelných nebezpečí, jako jsou záplavy, sucha, laviny, sesuvy půdy, jakož i při boji s půdní erozí. 8Vybudovat soudržnost mezi lesnickou a vodohospodářskou politikou a koordinovat trvale udržitelné lesní hospodářství a integrované hospodaření s vodními zdroji. 9Rozvíjet a zavádět inovační nástroje pro zabezpečení služeb spojených s vodou, které lesy poskytují, jako jsou platby za ekosystémové služby nebo jiná opatření. 10Při lesním hospodaření zajistit dostatečnou ochranu lesních půd před erozí a degradací. 11Revidovat opatření lesotechnických meliorací a hrazení bystřin s cílem zvýšit retenční schopnost lesů a omezit negativní ovlivnění přirozené morfologie vodních toků. Projednávání v ES: shoda 100%, první návrh zamítnut KR jako celek, druhý návrh projednán bez alternativ, v několika případech je konstatováno, že v KR nedošlo k dohodě.

KA 09 - Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů 09D Oceňování 12Upravit výpočet poplatku za odnětí z PUPFL tak, aby zohledňoval celospolečenský význam lesů. 13Vypracovat definici ekologické újmy, stanovit metodiku jejího vyčíslování a promítnout ji do legislativy; jako jeden z podkladů využít zákon o předcházení ekologické újmě a o její nápravě, podepsaný prezidentem republiky dne 5. května KR doporučuje ministerstvům, že je nezbytné posílit ekonomickou ochranu lesů cestou zvýšení poplatku za odnětí PUPFL, zejména ve vztahu k připravované novelizaci ochrany ZPF. Konkrétní řešení ponechává na nich. U ostatních bodů tohoto opatření nedošlo k dohodě U všech bodů opatření nedošlo k dohodě.

KA 09 - Zlepšení zdravotního stavu a ochrany lesů 09E Kategorizace lesů 14 Přehodnotit kategorizaci lesů na základě odborné diskuse tak, aby odpovídala funkčnímu potenciálu i záměru využití lesů, včetně stanovení priorit funkcí. Řešení ve dvou variantách: 1.Návrh Macků, Zatloukal, Navrátil 2.Text vypustit

KA Přehodnotit kategorizaci lesů na základě odborné diskuse tak, aby odpovídala funkčnímu potenciálu i záměru využití lesů, včetně stanovení priorit funkcí. - Navrhuje se uplatnění principu funkční typizace lesů, která vychází ze způsobů hospodaření v jednotlivých funkčních typech lesa, umožňuje integraci funkcí lesa včetně uplatnění algoritmu označení HS, resp. TVL. Bez tohoto principu není možná přímá vazba na rámcové směrnice hospodaření. - Zásadní význam navržené funkční typizace má pojetí polyfunkčního typu, resp. polyfunkčního lesa. Fenomén polyfunkčního lesa je založen na souběhu funkcí, kde žádná funkce není preferována. Model polyfunkčního lesa představuje co do druhové skladby majoritní (50 % +) podíl dřevin přirozené druhové skladby. Subtyp modifikovatelný představuje dosažení tohoto podílu v rámci obmýtí. Subtyp vzdálený modelu pak dosažitelný podíl dřevin přirozené druhové skladby v časovém rámci více jak jednoho obmýtí.

Návrh struktury uspořádání funkcí lesa: (Funkční typizace lesa) Funkční typy: - polyfunkční subtyp: - modelový - modifikovatelný - vzdálený - ochranný subtyp: - ochrana půdy - nad přirozenou hranici lesa - pod přirozenou hranicí lesa - účelový subtyp: - OP vodních zdrojů I. stupně - OP vodních zdrojů II. stupně - ochranná pásma zdrojů přírodních léčivých vod - NP, NPR, NP - I. z.CHKO, PR, PP, ÚSES, Natura lázeňské - zvýšená funkce půdoochr., vodoochr. - genové základny, semenné plantáže - lázeňské lesy - příměstské a rekreační lesy - výzkum a výuka - lignikultury, plantáže RRD - obory, bažantnice - lesy za účelem jiného veřejného zájmu

DISKUSE