Produkce potravin a energetických plodin v budoucím klimatu Katedra experimentální biologie rostlin Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze Masarykova.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Advertisements

PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Přelidnění planety.
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Lubomír Nátr.
Globální oteplování Marek tecl 2L.
Oxidy I VY_32_INOVACE_CH1 – 13 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Globální oteplovaní.
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Globální změny Zpracoval: Jakub Mach. Osnova prezentace 1.Úvod 2.Osnova prezentace 3.Skleníkový efekt 4.Globální klimatické změny 5.Konec.
VZTAHY ORGANISMŮ.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Společenské a hospodářské prostředí
Záleží na tom, že dochází ke změně klimatu? Martin Hedberg, meteorolog Švédské meteorologické středisko.
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
Antropogenní vlivy na přírodní sféru
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Registrační číslo projektu:
Význam půdy Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Výživa rostlin - fotosyntéza
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Globální oteplování Ondřej Málek, 2.L.
Globální oteplování Vojta Voborník 8.B.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
Zelená revoluce Název školy
Studijní info.
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Co víme o klimatickém systému Země?
Složky krajiny a životní prostředí
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Člověk a rostlina – kulturní rostliny, zemědělství, ekofarmy
Krajina a životní prostředí
Ekosystémy přírodní a umělé
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Krajina a životní prostředí
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Využití energie Slunce
Skleníkový efekt.
její znečištění a důsledky
(Staro)nová role venkova a zemědělství. Budoucnost venkova x rezortismus Tradice a potenciál zemědělství Land - und Energiewirt.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Opakování: Co je to SWOT analýza? Z jakých prvků se skládá SWOT analýzy? Co je to krajinný prvek?
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
Environmentální problémy
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Transkript prezentace:

Produkce potravin a energetických plodin v budoucím klimatu Katedra experimentální biologie rostlin Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze Masarykova demokratická akademie, Lubomír Nátr

Jaderné reakce Sluneční záření Oxid uhličitý Kyslík Biomasa FOTOSYNTÉZA Lubomír Nátr 2010

R o s t l i n y Býložravci Maso- žravci Všežravci Lubomír Nátr 2010 Potravní pyramida dnes:

Rostliny Býložravci Maso- žravci Lubomír Nátr 2010

Změna koncentrace CO 2 _ Globální změna klimatu Teplota Srážky Hladina oceánů Tání ledovců Vliv na rostliny Fotosyntéza Fotorespirace Otevření průduchů Dýchání

© Lubomír Nátr, 2012

Pohlcované ze Slunce = = emitované ze Země -18 o C

© Lubomír Nátr, 2012 Pohlcované ze Slunce > > emitované ze Země

© Lubomír Nátr, 2012 Pohlcované ze Slunce > > emitované ze Země Teplota povrchu Země stoupá

© Lubomír Nátr, o C Pohlcované ze Slunce = = emitované ze Země

Lubomír Nátr 2009 Změny globálního klimatu Změny - sluneční záření - albedo povrchu - sopečné erupce - pohyby kontinentů -Dopad meteoritů -El Nino jev - … CO 2 CH 4 N 2 O freony Radiační působení Skleníkový efekt Lidstvo Přírodní faktory

© Lubomír Nátr, 2012 Změny klimatu lépe zvládají 1.Stabilní přírodní ekosystémy (mají svou „historickou zkušenost“ 2.Málo produktivní polní plodiny. (Neliší se příliš od přírodních) Adaptace na změny klimatu = zajištění potravin budou náročné pro 1.Intenzivní zemědělství 2.7, 9 či 12 miliard lidí na Zemi

Potravní řetězec v přírodě bez lidí Potraviny pro lidstvo Krmiva pro chovaná zvířata Suroviny stavební, textilní aj. Energetické plodiny R o s t l i n y Farmaka, geny, klima, umělé hmoty, krása… Co „musejí“ rostliny poskytovat lidstvu Co „musejí“ rostliny poskytovat lidstvu ? © Lubomír Nátr, 2012

Potravní řetězec v přírodě bez lidí Potraviny pro lidstvo Krmiva pro chovaná zvířata Suroviny stavební, textilní aj. Energetické plodiny R o s t l i n y Farmaka, geny, klima, umělé hmoty, krása… Co chce lidstvo od rostlin v 21. století? © Lubomír Nátr, 2012 Víc! Víc!

© Lubomír Nátr, 2012 Je na Zemi dostatek potravin? Špatná otázka!!!

© Lubomír Nátr, 2012 Šlo by to jinak?

© Lubomír Nátr, Cynické : Dnes hladoví několik set milionů lidí. Proč by jich nemohlo být třeba 5krát tolik? 2. Idealistické: Přechod lidstva na vegetariánskou stravu ŠLO!!! Jak? Z mnoha řešení alespoň dvě: „Podle Lady“ pro tyto lidi?

© Lubomír Nátr, 2012

Moldan 2009 Hektary/obyvatel , , , , , ,63

© Lubomír Nátr, 2012 Proč se musí zvyšovat produkce potravin? 1.Ročně se zvyšuje počet obyvatel Země o cca 80 milionů. 2.Zvyšují se požadavky na kvalitu potravy

Faktory rozhodující o výši výnosů G. Mendel 1.Nové produktivní odrůdy (šlechtění – G. Mendel) HI, C3-C4, Využití CO2,… Liebig 2.Průmyslová hnojiva (minerální výživa – J. Liebig) 3.Závlahy (vodní režim) 4.Ochrana (fytopatologie) 5.Zpracování půdy 6.Další, další, další

A. Mitscherlich: Lubomír Nátr, 2011 Příroda přece nehnojí!

We would like We must Účinnost využití dodatkové energie Sklízená (sluneční) energie Dodatková energie

We would like We must Účinnost využití dodatkové energie Sklízená (sluneční) energie Dodatková energie Budoucnost nebude opakovat minulost!

© Lubomír Nátr, 2012 Pět problémů spojených s produkcí energetických plodin: 1.Produkce rostlin pro potraviny nebo biopaliva? 2.Likvidace dalších ekosystémů pro pěstování energetických rostlin. 3.Intenzivní produkce plodin vyžaduje velké vstupy energie fosilních paliv, jejichž dostupnost bude klesat a ceny stoupat. 4.Důsledky bodu (3) pro produkci potravin budou zesíleny odběrem části biomasy pro bioenergii. 5.Odhady energetické výhodnosti energetických paliv: viz dále

© Lubomír Nátr, 2012 Energy Use Efficiency: Sluneční získaná / fosilní dodatková energie Alluvione et al., 2011

© Lubomír Nátr, kg hmotnosti sušiny biomasy = 17 MJ 1 kg uhlí = 25 MJ 5 t obilek = 85 GJ odpovídá 3,1 t uhlí 10 t nadzemní biomasy = 170 GJ odpovídá 6,2 t uhlí Sluneční energie ve sklizené biomase Energie spotřebovaná na Produkci hnojiv Aplikace agroche- mikálií Mechanizace: obdělání půdy, výsev, sklizeň, odvoz Ztráty Při produkci biopaliva Likvidace odpadu Není „CO 2 neutrální“ Není „CO 2 neutrální“ (Je v rozvojových zemích)

Produkce potravin a energetických plodin v budoucím klimatu Děkuji za pozornost a prosím, abychom věnovali víc pozornosti tomu, co a jestli vůbec budou naše děti a vnoučata snídat, obědvat a večeřet. Masarykova demokratická akademie, Lubomír Nátr