PSYCHICKÉ REAKCE NA BLÍŽÍCÍ SE KONEC ŽIVOTA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DUVHOVNÍ PÉČE V NEMOCNICI
Advertisements

Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
Život je jako cesta vlakem…
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Boží synové Ref: Synové, slyšte Boží hlas, kterým Otec k sobě volá vás, jezte pijte pospolu, mějte lásku Kristovu, aleluja, aleluja, aleluja, aleluja.
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
Začalo to v den, kdy jsem tě “potkala“…
PSYCHICKÉ STAVY.
Proč je důležité studovat Principy
Psychologie sportu stolního tenisu a tenisu obzvlášť Vojtěch Kaplan O4A.
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Vzkříšení z mrtvých a druhý příchod Ježíše Krista
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
BIBLICKÝ RŮŽENEC bolestná tajemství
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
A ty, Betléme efratský, ačkoli jsi nejmenší mezi judskými rody, z tebe mi vzejde ten, jenž bude vládcem v Izraeli, jehož původ je odpradávna, ode dnů.
Povolání Leviho (Lk 5,27-32) 5:27 Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: Pojď za mnou." 28 Levi nechal všechno, vstal.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu 1. neděle adventní/část 1.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Problematika smrti a umírání
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Ježíšova velekněžská modlitba I
MATKA TEREZA „Nečekejte na to, až vás někdo povede; začněte sami,
Teologický rozměr majetkového vyrovnání. Co je církev Existuje mnoho pohledů na církev.  Instituce s hierarchickými i demokratickými prvky  Kristovo.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Cesta za poklady Božího království. Nabídka: - starosti - vzácné poklady.
 Daniel 6:11 Když se Daniel dověděl, že byl podepsán přípis, vešel do svého domu, kde měl v horní pokoji otevřená okna směrem k Jeruzalému. Třikrát za.
Problematika eutanázie
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Sdělování nepříznivých informací.
Každý den jsme trochu starší…
Hledání ztracené pravdy 1.Pravda Boží – zjevená v Písmu...já jsem cesta, PRAVDA i život. 2.Pravda jako skutečný stav věcí (pozemských)
MILOSRDNÉ LŽI ZÁLUDNOST Marie Svatošová takzvané
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
Prvního září 2004 se v severoosetském Beslanu zastavil život…
Jen tak, pro radost, Ti posílám jednu malou vločku
PSYCHICKÁ ZÁTĚŽ PŘEHLED REAKCÍ. ŠKÁLY PRO POSUZOVÁNÍ ZPŮSOB: 0 = NENÍ TO MŮJ ZPŮSOB REAGOVÁNÍ 1 = OBČAS TAK REAGUJI 2 = ČASTO REAGUJI TÍMTO ZPŮSOBEM 3.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
1. U stolu tvého církev tvá | zvěstuje, Ježíši | tvou smrtí že jsme spaseni, | poklade nejvyšší! | Tys věčně smířil s Otcem nás; | tvá oběť věčný platí.
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
P u s i n k y Jednej se mnou laskavě, můj pane. Žádné srdce na světě není vděčnější za laskavost než moje milující srdce.
Komunikace. Komunikace Komunikace je přenos nejrůznějších informačních obsahů v rámci komunikačních systémů Komunikace je přenos nejrůznějších informačních.
„Ježíšova blahoslavenství dnes?“ O spirituální dimenzi sociálně pastoračního pracovníka.
1. Mám v nebi Otce a dobrého Pána, on sám lidské strachy a bolesti zná. On dává mi sílu hned každého rána a já šťasten jdu, kam mne Pán posílá. Já mám.
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
1. Svým hlasem k Hospodinu lkám, | v něm samém naději svou mám, | vzhlížím jen k jeho milosti | pokorně v hříchu bídnosti.
Sociální opora.
Fáze vyrovnávání se s narozením postiženého dítěte a jeho přijetí
Bylo nebylo ... Před dlouhou, dlouhou dobou existoval ostrov, na kterém žily všechny pocity člověka: dobrá nálada, smutek, vědění … a kromě ostatních různých.
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
SVOBODA je vaše životní právo ( Z knihy: Sanaya Roman ŽÍT S RADOSTÍ )
 Rané stáří – presenium (cca let)  Pravé stáří (od 75 let výše)
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
Paliativní medicína Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Jak vést lidi v těžkých situacích
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
Konstantin Biebl Život, dílo, citáty. Konstantin Biebl Život, dílo, citáty.
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Každý den jsme trochu starší…
MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA
Transkript prezentace:

PSYCHICKÉ REAKCE NA BLÍŽÍCÍ SE KONEC ŽIVOTA MUDr. Vít DRÁPAL Nemocnice Milosrdných sester sv. Vincence de Paul, KROMĚŘÍŽ

OHRANIČENOST LIDSKÉHO POZEMSKÉHO ŽIVOTA POČETÍ NAROZENÍ DĚTSTVÍ DOSPÍVÁNÍ DOSPĚLOST STÁRNUTÍ UMÍRÁNÍ SMRT

UMÍRÁNÍ A SMRT JSOU REÁLNOU SOUČÁSTÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA

ZÁKONITOSTI LIDSKÉ PSYCHIKY K REALITĚ VLASTNÍ SMRTI Co prožívají, jaké mají pocity, jaké psychické reakce ? Jak se mění psychika v konečných fázích lidského života ?

Dr. Elisabeth Kübler-Ross University Chicago 1969, USA ON DEATH AND DYING O SMRTI A UMÍRÁNÍ

Fáze psychických reakcí na skutečnost blížící se smrti I. ŠOK, smutek, popírání... II. HNĚV, zlost, agresivita III. SMLOUVÁNÍ, naděje, aktivita IV. DEPRESE, úzkost, beznaděj V. AKCEPTACE, smíření, vyrovnání

Fáze psychických proměn umírajících dle Kübler-Ross: paralela s evangelijními texty o utrpení, umírání a smrti Krista.

I. fáze: POPÍRÁNÍ, IZOLACE, NEGACE, SMUTEK... TRISTIS EST ANIMA MEA ... Smutná je duše má až k smrti. Pozdržte se zde a bděte se mnou. Mt 26,38 Mk 14,34

II. fáze: HNĚV, ZLOST, ODMÍTÁNÍ, AGRESE PATER MI ... Otče můj, nemůže ten kalich přejít, aniž bych jej pil ? Vzápětí již ale Kristus předznamenává svou bezvýhradnou poslušnost: FIAT VOLUNTAS TUA - Buď vůle Tvá ! Mt 26,42 Mk 14,36

III.fáze: SMLOUVÁNÍ, NADĚJE, AKTIVITA Kristus na smrt odsouzený nemyslí na sebe, ale pokračuje ve svém učitelském díle a napomíná plačící ženy FILIAE JERUSALEM Dcery Jeruzalémské, neplačte nade mnou, ale nad sebou a nad svými syny… Lk 23,28-31

IV. fáze: DEPRESE, ÚZKOST Neúprosně blížící se konec, zoufalství, beznaděj, hluboká deprese doléhá i na Krista jako na člověka ELI, ELI, LAMA SABACTANI Bože, Bože, proč jsi mne opustil ? Mt 27,46 Mk 15,34

Terminální úzkosti a deprese dle Dr. E. Kübler-Rossové I. CO BYLO ? Sebehodnocení uplynulého života, co bylo dobré, s čím jsem spokojen co bylo v mém životě špatné, co je mi líto, co bych dělal jinak II. CO BUDE ? Strach z neznámé skutečnosti vlastní smrti, co mne čeká ? co se mnou bude ?

Tento „II. typ deprese“ je nezbytný a prospěšný, má-li pacient zemřít ve stavu smíření a pokoje. Tohoto stavu jsou však schopni dosáhnout pouze pacienti, kteří mohli projít svou cestou bolesti a úzkosti.

V. fáze: AKCEPTACE, SMÍŘENÍ, PŘIJETÍ PATER MEUS, IN MANUS TUAS COMENDO SPIRITUM MEUM. CONSUMMATUM EST. Otče můj, do Tvých rukou poroučím ducha svého. Dokonáno jest. Lk 23,46 Jan 19,30

Akceptace by neměla být chybně považována za šťastné stádium, je to téměř ztráta vědomí. Je to, jako když bolest odejde, boj je dobojován a přijde čas na poslední odpočinek před dlouhou cestou. (Často chce být pacient sám, nebýt vyrušován, mít chvíli ticha pro sebe.) Je to také období, kdy rodina obvykle potřebuje více pomoci, porozumění a podpory, než sám pacient.

Dr. E. Kübler-Ross: „POKUD SAMI VNÍMÁME SMRT JAKO COSI STRAŠNÉHO A DĚSIVÉHO A JE-LI PRO NÁS TABU, PAK NEBUDEME NIKDY SCHOPNI DODAT KLID A ÚČINNOU POMOC ANI SVÝM PACIENTŮM.“

POCHOPIT PSYCHICKÉ REAKCE TERMINÁLNĚ NEMOCNÝCH, PŘEDPOKLÁDÁ AKCEPTOVAT SVŮJ VLASTNÍ NEVYHNUTELNÝ KONEC A SMRT

„Často bereme za hotovou věc, že prostě nemůžeme už nic dělat a svou pozornost pak věnujeme spíše tomu, co nám říkají přístroje, než abychom se třeba soustředili na výraz pacientovy tváře, z níž toho přitom můžeme vyčíst víc, než z toho nejvýkonnějšího aparátu.“

„Dnes si musíme klást otázku, zda má lékařství zůstat humánní a široce uznávanou profesí, nebo zda se má změnit na zcela novou, leč odosobněnou vědu, sloužící především k prodlužování života, místo zmírňování a tišení lidského trápení.“

MUDr.Vít DRÁPAL Nemocnice Milosrdných sester sv.Vincence de Paul KROMĚŘÍŽ A.D. 2003