Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Advertisements

Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
ROČNÍ OBDOBÍ.
Planetky, měsíce planet
Sluneční soustava Slunce
ZEMĚ A PLANETY.
Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce.
Počítačová soutěž Počítač je můj kamarád
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Pluto - trpaslík sluneční soustavy
Sluneční soustava 5. ročník
Planety sluneční soustavy 5. ročník
VY_V/2_INOVACE_11_Planety
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F25/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Plynné planety Autor: Bc.
Sluneční Soustava Autor Hrát.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Vesmír.
Vesmír.
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – Sluneční soustava autor VM:Ondřej.
Planety.
VY_52_INOVACE_PRV.3.24_Sluneční soustava_pracovní list
Vesmír (Space).
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Planety sluneční soustavy – Malé planety
Nela Bártová Opava,2010 Březen
ANOTACE Soubor slouží k výkladu a opakování učiva o Slunci. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák dokáže vysvětlit pojmy Slunce, sluneční soustava,
DEN a NOC.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Sluneční soustava.
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
VESMÍR A MY Radek Šipka.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Sluneční soustava.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Sluneční soustava. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Sluneční soustava NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_02_Sluneční.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Planety sluneční soustavy VY_32_INOVACE_03_planetyslunecnisoustavy Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Slunce a sluneční soustava
Sluneční soustava.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Markéta Hanzalová Náprstková N19 Sluneční soustava
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Planeta Sluneční Soustavy
Uran Sluneční soustava Název školy
Transkript prezentace:

Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: PŘ 54 Autor: Vyhnálková Zuzana Ověření ve výuce: 5. třída Datum ověření: 30. 4. 2013

Sluneční soustava

Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Klíčová slova: Slunce, planety, gravitační síla. Metodika:

Sluneční soustava je ovládána gravitací Slunce Sluneční soustava je ovládána gravitací Slunce. Planety obíhají kolem Slunce různou rychlostí. Čím blíže je planeta ke Slunci, tím větší gravitační síla na ni působí, a tak se pohybuje větší rychlostí. Nejvzdálenější a nejpomalejší planeta od Slunce je Pluto. Nejrychleji obíhá a je také Slunci nejblíže planeta Merkur. Sluneční soustava

Planety sluneční soustavy Planety sluneční soustavy mají svá jména podle řeckých bohů: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun a Pluto. Obíhají kolem Slunce téměř v jedné rovině, proti směru hodinových ručiček. Země oběhne kolem Slunce za jeden rok. Planety sluneční soustavy

Sluneční soustava

Merkur Merkur nejvnitřnější planeta. Je menší než polovina Země. Protože je nejblíže Slunci, je příliš horký. Merkur

Venuše Druhá planeta od Slunce, o něco menší a lehčí než Země. Na prvotní Venuši se mohla vyskytovat voda, protože je blízko Slunci, je příliš teplá. Venuše

Země Země je největší z vnitřních planet. Ze všech vnitřních planet má nejaktivnější povrch. V průběhu miliard let se objevil život. Země

Mars Mars má zhruba poloviční průměr než Země. Dnes na této planetě není žádná voda, ale kdysi jí tam bylo obrovské množství. Úvahy o existenci života. Mars

Jupiter Největší planeta sluneční soustavy. Průměr 10x větší než Země. Do jeho vnitřku by se vešly všechny ostatní planety. Jupiter

Saturn Vodíková a heliová koule. Planetu zdobí velkolepý systém prstenců. Oběh okolo Slunce trvá Saturnu skoro 30 let. Saturn

Třetí plynový obr. Má namodralý povrch Uran

Nejvzdálenější plynový obr. Pravděpodobně má kamenné jádro. Neptun

Nejvzdálenější známá planeta. Má kamenné jádro pokryté ledem. Pluto

Opakování Která planeta sluneční soustavy je největší? Která planeta se pohybuje nejrychleji a proč? Jakým směrem se planety pohybují? Vyberte: Planety obíhají kolem Slunce (stejnou – různou) rychlostí. Planety obíhající blíže u Slunce jsou k němu přitahovány (větší – menší) gravitační silou, proto se pohybují (větší – menší) rychlostí než planety vzdálenější. Opakování

Řešení Největší planeta sluneční soustavy je: Jupiter. Nejrychleji obíhá a je také Slunci nejblíže planeta Merkur. Obíhají kolem Slunce téměř v jedné rovině, proti směru hodinových ručiček. Vyberte: Planety obíhají kolem Slunce různou rychlostí. Planety obíhající blíže u Slunce jsou k němu přitahovány větší gravitační silou, proto se pohybují větší rychlostí než planety vzdálenější. Řešení

HOLOVSKÁ, Helena. Přírodověda pro pátý ročník. Vyd. 1 HOLOVSKÁ, Helena. Přírodověda pro pátý ročník. Vyd. 1. Ilustrace Antonín Rükl. Všeň: Alter, c1996, 39 s. ISBN 80-857- 7554-9. HUGHES, James. Velká obrazová všeobecná encyklopedie. České vyd. 1. Praha: Svojtka, 1999, 792 s. ISBN 80-723-7256-4. Zdroje:

Zdroje obrázků: Obrázky jsou uloženy s hypertextovými odkazy. Použity obrázky z klipartu. Zdroje obrázků: