SLOVNÍ PŘÍZVUK a ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy práce s textem Prezentační techniky
Advertisements

Digitální učební materiál
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO, VĚTA JEDNOČLENNÁ, DVOJČLENNÁ, VĚTNÉ EKVIVALENTY Mgr. Michal Oblouk.
PODSTATNÁ JMÉNA.
Druhy vět Věty podle funkce
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA Mgr. Michal Oblouk.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
I. Soustava českých hlásek
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Věta.
Vedlejší věty Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.B.02 Název pro školu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_377_STAVBA VĚTY Téma: VĚTA JEDNODUCHÁ,
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.07 Název pro školu:
Zvuková stránka věty Spisovná výslovnost.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Fonetika.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zvuková podoba věty Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Hodnocení ústní prezentace Mgr. Petra Janečková šk. r. 2007/2008
Věty podle postoje mluvčího
Věty podle postoje mluvčího
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Hrátky s češtinou.
ROZDĚLOVACÍ ZNAMÉNKA Mgr. Michal oblouk.
Věta, výpověď, promluva Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0101
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
ZVUKOVÁ STRÁNKA SLOVA A VĚTY
Zvuková stavba souvislého projevu (slovní přízvuk) Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec.
ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba – věty podle modality
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.13
Styl řečnický Marcela Jurková.
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
D R U H Y V Ě T P O D L E O B S A H U. J A K P O U Ž Í V Á M E V Ě T Y oznamujeme přikazujeme přejeme si ptáme se zjišťujeme doplňujeme rozkazujeme zvoláme.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Mluvnice jazyka českého na 1. stupni ZŠ Věty oznamovací VY_32_INOVACE_01 Sada 22 Základní škola T.
ZVUKOVÁ STRÁNKA JAZYKA 2
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková.
Slovní přízvuk 9. ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Zvláštnosti větné stavby Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_14_SKLADBA.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu)Věta a výpověď Tematická oblast:Česky jazyk a literatura pro 3. ročník oboru.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace.Český.
VY_32_INOVACE_Jir_ II_11 Věta a souvětí Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_19_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Druhy vět Věty podle funkce
Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
RISKUJ!.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
DRUHY VĚT PODLE POSTOJE MLUVČÍHO
Copak tady děláte? tázací oznamovací Věta zvolací.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Sada 2 Jazyková výchova ZŠ a MŠ Dešná
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Psaní přímé řeči.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

SLOVNÍ PŘÍZVUK a ZVUKOVÁ STRÁNKA VĚTY

ROZLIŠUJEME DVA TYPY PŘÍZVUKŮ: SLOVNÍ PŘÍZVUK ROZLIŠUJEME DVA TYPY PŘÍZVUKŮ: HLAVNÍ VEDLEJŠÍ

SLOVNÍ PŘÍZVUK PŘÍZVUK HLAVNÍ na první slabice slova (police, králík, domov) ! při spojení slova se slabičnou předložkou je přízvuk na předložce ! (na cestách, ke klášteru)

SLOVNÍ PŘÍZVUK PŘÍZVUK HLAVNÍ ! pokud je slabičná předložka spojena s víceslabičným slovem, je přízvuk na tomto slově !

SLOVNÍ PŘÍZVUK 2) PŘÍZVUK VEDLEJŠÍ u slov trojslabičných a delších vždy na liché slabice v pomalé promluvě je slabší než hlavní (vypozorovala, nezpochybnitelný)

SLOVNÍ PŘÍZVUK poznámka: u složených slov je v 1. části přízvuk hlavní a v 2. části je přízvuk vedlejší (´světo´běžník)

SLOVNÍ PŘÍZVUK - CVIČENÍ 1) OZNAČTE PŘÍZVUK: na židli, po nejnepřístupnějších cestách, skřivánčími trylky, pokrývka, zeměkoule, v divadle, za školou, na nejnefrekventovanější, kolotoč, cvičení, přechytračený

ROZLIŠUJEME DVA TYPY MELODIE: VĚTNÁ MELODIE ROZLIŠUJEME DVA TYPY MELODIE: KLESAVÁ STOUPAVĚ KLESAVÁ STOUPAVÁ

ke konci vět klesáme hlasem VĚTNÁ MELODIE MELODIE KLESAVÁ ke konci vět klesáme hlasem u věty oznamovací

VĚTNÁ MELODIE 2) MELODIE STOUPAVĚ KLESAVÁ ke konci věty melodie stoupá a poté klesá u vět zvolacích, přacích, rozkazovacích a otázek doplňovacích

ke konci věty melodie stoupá VĚTNÁ MELODIE 3) MELODIE STOUPAVÁ ke konci věty melodie stoupá u otázek zjišťovacích

VĚTNÁ MELODIE - CVIČENÍ PŘEČTĚTE JAKO VĚTY OZNAMOVACÍ, TÁZACÍ A ZVOLACÍ. DOPLŇTE ZNAMÉNKO. Jana se už vrátila – Odpoledne půjdeme na houby – Petr dostal další esemesku – To má být překvapení – Tentokrát vám to vyšlo – Náš závodník po prvním kole vede -

DŮRAZ důraz je výraznější větný přízvuk užívá se hlavně při vytýkání v češtině obvykle na konci věty, ale ve větě můžeme zdůraznit slova stojící na jiném místě ve větě (Ty to opravdu nevíš? Ty to opravdu nevíš?)

1) JAK MĚNÍ DŮRAZ VÝZNAM VĚTY? Roman má také přehrávač. DŮRAZ - CVIČENÍ 1) JAK MĚNÍ DŮRAZ VÝZNAM VĚTY? Roman má také přehrávač.

TEMPO A PAUZY při promluvě musíme dbát na přiměřenou rychlost / tempo řeči (pokud mluvíme rychle, těžko promluvě porozumíme; pokud pomalu, posluchači mohou být unavení) při pomalejším tempu je více pauz při rychlejším tempu je jich méně používáním pauz členíme projev na úseky, díky kterým se stává srozumitelnější v psaném projevu je pauzou čárka

TEMPO A PAUZY - CVIČENÍ 1) JAK SE MĚNÍ VÝZNAM VĚTY PŘI Z MĚNĚ PAUZY? Toto je druhá závažná otázka. Toto je druhá, závažná otázka. Tatínek vyprávěl, co se včera přihodilo Elišce. Tatínek vyprávěl, co se včera přihodilo, Elišce.

ZDROJE Hošnová E., Bozděchová I., Mareš P., Styblík V., Svobodová I., Český jazyk 6, SPN, Praha 2006 Příruční mluvnice češtiny, autoři: kolektiv autorů ÚČJ, NLN, 2003