EVROPSKÁ UNIE A JEJÍ SVATÉ PATRONKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Advertisements

Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
RANÝ STŘEDOVĚK.
Exodus Global Alliance Změna sexuální orientace je možná skrze moc Ježíše Krista.
Manželky Karla IV. Blanka z Valois Anna Svídnická Anna Falcká
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
Proč je důležité studovat Principy
Ostrava Lukáš 18 7Což teprve Bůh! Nezjedná on právo svým vyvoleným, kteří k němu dnem i nocí volají, i když jim s pomocí prodlévá? 8 Ujišťuji.
z pohledu pedagogiky a katechetiky
CÍRKEV VE STŘEDOVĚKU.
Salesiáni spolupracovníci ASC
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
VATIKÁN.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Vývoj politické mapy světa
Exodus Global Alliance Změna sexuální orientace je možná skrze moc Ježíše Krista.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Osvícenství.
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Stěhování národů a barbarské státy
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Světová náboženství.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… Modlitby na březen 2015.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
EVROPSKá UNIE.
„Přitahuj mě a poběžíme…“ února března 1896 fotografie z roku 1894 Sestra Anežka od Ježíše je zvolena převorkou Karmelu.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Svatý Augustin Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Děti Karla IV. Karel IV byl celkem 4x ženatý 1.Blanka z Valois
Společenské a hospodářské prostředí
Vypracoval: Jakub Moravec
KŘESŤANSTVÍ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Náboženská mapa současného světa
Papež František: Modlitba musí být smělá a neodbytná Centrum pro katechezi Olomouc, 2014Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
Jan Amos Komenský 1592−1670 Život Uherský Brod, Nivnice, Komňa
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
EVROPSKÁ UNIE OFICIÁLNÍ VZNIK EU 1993 Současná politická společnost má neustálou potřebu se sdružovat. Sdružení jako hlavní myšlenku má i Evropská.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
Románský sloh úvod, charakteristika Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond.
Prezentace Exkurze do Benediktbeiernu Salesiáni. Zakladatel Jan Bosco.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Nefertiti.
Ježíš.
Slovo života Listopad 2012.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
RANÝ STŘEDOVĚK (5. stol – konec 12. stol.)
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

EVROPSKÁ UNIE A JEJÍ SVATÉ PATRONKY Gabriela Ilyková a Van Ngo Thi Thuy

EVROPA I EVROPANÉ V DOBRÉM A VE ZLÉM (DEFINICE EVROPSKÉ KULTURY)

Mapa Evropy

Vlajka Evropské unie

Evropa je složena z mnoha rozdílných kultur, celoevropská kultura prakticky neexistuje. Definice Evropské unie se vztahuje pouze na politickou organizaci, územní hranice a vojenskou i hospodářskou opozici vůči ostatním částem světa.

Evropa jako taková je kolébkou téměř všech vědních oborů. Evropané v největší míře kultivovali oblast ve které žili. Pro evropské myšlení je typický racionalismus a pragmatičnost. Vliv evropských kultur se rozšířil do celého světa.

Při zabírání nových území se Evropané dopouštěli těžkých škod na původních obyvatelích i životním prostředí, někde více, jinde méně. Moderní Evropané a jejich vzdálení příbuzní v Austrálii a Severní Americe, se pokoušejí o nápravu.

Po většinu své historie byly evropské národy ve vzájemném válečném konfliktu. Díky pravidelným stykům, však měly příležitost se navzájem ovlivňovat a inspirovat, což v Evropě urychlilo technologický i vědecký pokrok.

Evropský kontinent byl místem neustálých střetů mezi morálním úpadkem a kulturně-intelektuálním povznesením. Žádná jiná kulturní oblast neprošla tak pestrým vývojem jako evropská.

CÍRKEVNÍ EVROPA

Minulost Křesťanství se podílelo na vybudování historie celé Evropy nebo jinými slovy, křesťanská víra vytvářela kulturu tohoto kontinentu. Abychom mohli rozumět historii Evropy, bylo by zapotřebí dívat se do historie evangelizace církve a do historie církve

Křesťanství, původem z východního Středomoří, bylo vyhlášeno jako jediné pravé náboženství v pozdních dobách Římské říše. Účelem rané křesťanské církve bylo duchovně sjednotit evropský lid.

Víra v Krista, coby Boha v lidské podobě, představovala pro lidi důkaz osobní Boží přítomnosti v každém jednotlivci. Toto přesvědčení zformovalo Evropany jako sebevědomý a morálně zodpovědný lid.

Přítomnost Během 20. a 21. století se v euro-americké společnosti objevily znepokojující rysy. Podle slov Petra Piťhy: „Sebevědomí se zvrhlo v nepříčetnou drzost, svoboda v egoismus a zvůli, pod heslem jedinečnosti každého z nás se lidé propadli do individuálních sebeklamů, neskutečných vlastních světů, které jim ostatní neustále boří.“

Navzdory vymizení vnitřních válečných konfliktů, v Evropě stále dochází ke střetu zájmů. Civilizace jež se na euro-americkém území tvoří postrádá jasnou kulturní definici, což jí dodává chaotičnost. V předešlých znepokojivých dobách se lidé pokoušeli najít útěchu v náboženství. K tomuto řešení se někteří lidé upínají i dnes.

Budoucnost 31.12.1980 – svatí Benedikt, Cyril a Metoděj jsou vyhlášeni patrony Evropy. 1.10.1999 – Papež Jan Pavel II. ve svém listě Motu proprio, vyhlašuje tři světice patronkami Evropy. Podle papeže jsou křesťané povinni hrát při sjednocování Evropy aktivní roli, neboť jejich víra je nositelkou smíření, a že k tomu potřebují svaté vedení. V Moto proprio papež varuje před čistě ekonomickým sjednocením Evropy a vyslovuje naději, že v duchovní jednotě si bude Evropa schopna vybudovat jednotnou morálku a kulturu.

Význam svatých Svatí jsou z pohledu dějin vnímáni jako světlo jež v dobách úpadku porazilo temnotu a navedlo lidi zpět na správnou cestu. Ve své osobnosti, představují svatí člověka tak, jak ho chce Bůh mít. Jejich lidství je zdravé a nepoškozené hříchem. Pro ostatní lidi představují vzor správného chování, učitele jež varují před tím, co je škodlivé a přímluvce i zástupce lidstva u Božího trůnu.

SVATÉ ŽENY EVROPY (O JEJICH ŽIVOTĚ A DŮVODU PROČ BYLY VYBRÁNY JAKO EVROPSKÉ PATRONKY)

Brigita Švédská (1303-1373) Narodila se jako sedmé dítě pana Birgena Perssona, královského místodržícího, na hradě Finsta. Byla provdána za nericijského místokrále Ulfa Gudmarssona. Jednou z jejích dcer byla svatá Kateřina Švédská Svou rodinu milovala a mateřství brala jako největší požehnání: „Panenství získává korunu, vdovství přitahuje k Bohu, mateřství nevylučuje z Ráje.“ Jako mladá dívka, začala mít po jednom kázání živé sny o Ježíši Kristu, které ji pak provázely celý život.

Několikrát navštívila švédský královský dvůr, kde otevřeně kritizovala úpadek a pokrytecké vedení křesťanské morálky. Vykonala několik náboženských poutí. Po manželově smrti založila Kongregaci sester Nejsvětějšího Spasitele. Odešla Říma (1350), kde usilovala o mír mezi Anglií a Francií, o navrácení papeže do Říma i o mír v celé Itálii. 1391 – Kanonizována.

Kateřina Sienská (1347-1380) Narozena jako předposlední z dvaceti dětí sienského barvíře, v den Zvěstování Páně. Už jako dítě byla vnímavá vůči utrpení. Ve velmi mladém věku složila slib panenství a prožila mystickou svatbu s Kristem. V osmnácti vstoupila do dominikánského řádu 1370 – prožití čtyřhodinové extáze 1375 – pobyt v Pise, veřejné vyzvání všech mocných světa ke sjednocení a společnému křížovému tažení, objevení krvavých stigmat.

Po návratu do Sieny poskytla duchovní útěchu muži odsouzenému k smrti. Spolupodílela se na návratu papeže do Říma. 1377 - Vydává dílo Dialog o Boží prozřetelnosti 1461 - kanonizována

Terezie Benedikta od Kříže (1891-1942) Vlastním jménem Edith Steinová, narozena ve Vratislavi, v rodině židovského obchodníka. Feministka a filosofka. 1912 – odešla do Göttingenu studovat filosofii. Seznámila se tam s Edmundem Husslerem, zakladatel fenomenologie, jež si ji po povolání na univerzitu ve Freiburgu (1916) zvolil jako svou asistentku. Za I. světové války, dobrovolnice u Červeného kříže. Stala se zbožnou katoličkou po přečtení autobiografie svaté Terezie z Ávily.

Ve 20. letech byla učitelkou němčiny v klášterní škole ve Špýru, přeložila dílo Tomáše Akvinského a přijala místo profesorky vědecké pedagogiky v Münsteru. 1935 – stala se členkou řádu karmelitek Během pobytu v klášteře vypracovala několik životopisů svatých. 1987 - kanonizována

Evropské patronky jako „Dokonale zbožné ženy“ Svatá Brigita Švédská je zároveň manželka, matka a žena jež chová hlubokou úctu k utrpení Krista a prožívá s ním vizionářské sjednocení. Svatá Kateřina Sienská se vyznačuje apoštolskou horlivostí a péčí o veřejné dění, přičemž svou sílu čerpá z lásky ke Kristu. Svatá Edith Steinová neboli Terezie Benedikta od Kříže, je i přes své vědecké zaměření, horlivou věřící a jako židovka představuje návrat zaslíbeného národa k Bohu.

PROZATÍM NASHLEDANOU… DĚKUJEME ZA VAŠI POZORNOST PROZATÍM NASHLEDANOU…