Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III

2 EVROPSKÁ UNIE - SYMBOLY
Výchova k občanství EVROPSKÁ UNIE - SYMBOLY Mgr. Vilém Nejezchleb

3 Evropská unie

4 kruh zlatých hvězd na modrém pozadí.
EU – symboly EU používá několik symbolů, z nichž nejznámější je: kruh zlatých hvězd na modrém pozadí.

5 EVROPSKÁ VLAJKA Evropská vlajka má podobu kruhu dvanácti zlatých hvězd na modrém pozadí. Hvězdy symbolizují ideály jednoty, solidarity a souladu mezi evropskými národy. Tento kruh vyjadřuje evropskou jednotu, avšak počet hvězd v něm nemá nic společného s počtem členských států EU. Pro zajímavost: Evropská vlajka je také jediným znakem výkonného orgánu EU – Evropské komise. Ostatní orgány a instituce EU používají kromě evropské vlajky i svůj vlastní znak.

6 EVROPSKÁ HYMNA Melodie hymny je převzata z Deváté symfonie Ludwiga van Beethovena, kterou v roce 1823 složil na slova lyrické básně Friedricha Schillera „Óda na radost“ z roku 1785. Hymna symbolizuje nejen Evropskou unii, ale i Evropu v širším smyslu. Báseň „Óda na radost“ představuje Schillerovu idealistickou vizi bratrství všech lidí, kterou sdílel i Beethoven. POSLECH: (zdroj: youtube.com)

7 DEN EVROPY – 9. KVĚTNA Den Evropy se slaví 9. května, což je výročí
tzv. „Schumanovy deklarace“. Francouzský ministr zahraničních věcí Robert Schuman během svého projevu v roce 1950 v Paříži navrhl novou formu politické spolupráce v Evropě, která by napříště vyloučila válečný konflikt mezi evropskými národy. Tento návrh se považuje za počátek toho, co dnes nazýváme Evropskou unií. Že se 9. květen bude slavit jako „Den Evropy“ rozhodli vedoucí představitelé členských států na svém summitu v roce 1985 v Miláně. Den Evropy je příležitostí k oslavám a akcím, jejichž účelem je přiblížit práci orgánů EU jejím obyvatelům.

8 MOTTO EU Motto Evropské unie „Jednotná v rozmanitosti“ se začalo užívat v roce 2000. Vyjadřuje společné odhodlání Evropanů, kteří prostřednictvím EU usilují o mír a prosperitu a zároveň jsou obohacováni různými kulturami, tradicemi a jazyky tohoto kontinentu


Stáhnout ppt "ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9"

Podobné prezentace


Reklamy Google