Připojovací podmínky seminář ČENES

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Pavel Kraják ČEZ Distribuce, a.s
Advertisements

Integrace obnovitelných zdrojů do elektrizační soustavy ČR Kulatý stůl AEM,
ENERGETIKA ZÁKON č. 458/2000 Sb.o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
Kvalita elektrické energie z pohledu distributora
z pohledu technických norem EU a ČR
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
NORMY 2011 Pavel Borek Zdroj: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (UNMZ Praha)
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Podmínky připojení zařízení žadatele k elektrizační soustavě
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Činnost územního inspektorátu pro Zlínský kraj
Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky a plynárenství ústředního.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Normativní požadavky na elektroměrové rozváděče v návaznosti na ČSN EN
PLYNÁRENSTVÍ zákon č. 458/2000 Sb., z hlediska kontrolní činnosti SEI Ing. Otta Hofman vedoucí oddělení plynárenství.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 1 Vyhláška o podmínkách připojení Stanislav Trávníček.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Solid Team 03/2008 Seminář ČENES Kvalita elektrické energie Jiří Kutáč DEHN + SÖHNE Praha, Source: Tokyo Lightning Protection and Earthing.
Venkovní a kabelová vedení
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
z pohledu norem ČSN a PNE v připojovacích podmínkách
1 Stav nouze v elektroenergetice poučení z problémů soustavy Pohled odběratele Ing.Petr Buchta
1 Kontrolní činnost Státní energetické inspekce v oblasti elektroenergetiky Lokální distribuční soustavy Ing. Stanislav Vitner ředitel odboru elektroenergetiky.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Ochrana distribučních sítí před přepětím
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
z pohledu ČSN norem a PNE norem
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
1 ČESKÝ SVAZ ZAMĚSTNAVATELŮ V ENERGETICE NEOPRÁVNĚNÝ ODBĚR ELEKTŘINY V ČR Vít KLEIN, Ph.D.
Domovní rozvody * hlavní domovní vedení * * odbočky k elektroměrům *
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Obsah prezentace Požadavky u kterých dochází ke změně v procesu
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PNE : vydání Důvody proč vznikla PNE a trochu historie
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Legislativní předpisy v návaznosti na technické normy
Elektroenergetika úvod do předmětu.
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Transkript prezentace:

Připojovací podmínky seminář ČENES 22. 11. 2013 Ing. Pavel Kraják ČEZ Distribuce, a.s.

vyhlášky ústředních orgánů (MPO, ERÚ) Systém (energetické) legislativy _____________________________________________________ Zákony (vazba na předpisy EU) vyhlášky ústředních orgánů (MPO, ERÚ) (PPPS + PPDS) technické normy

Přehled změn energetického zákona Změna: 262/2002 Sb. Změna: 151/2002 Sb. Změna: 278/2003 Sb. Změna: 356/2003 Sb. Změna: 670/2004 Sb. Změna: 342/2006 Sb. Změna: 186/2006 Sb. Změna: 296/2007 Sb. Změna: 124/2008 Sb. Změna: 158/2009 Sb. Změna: 223/2009 Sb. Změna: 227/2009 Sb. Změna: 281/2009 Sb. Změna: 155/2010 Sb. Změna: 211/2011 Sb. Změna 165/2012 Sb. Změna 350/2012 Sb.

Energetický zákon (v platném znění) Dodržování právních předpisů a technických norem - §11 odstavec 1 písmeno c) (držitelé licencí), § 28 odstavec 2 písmeno d) (zákazníci), § 28 odstavec 5 písmeno b) (vlastník nemovitosti) § 25 odstavec 10 písmeno a) – provozovatel distribuční soustavy je dále povinen – „každému, kdo požádá o připojení k DS, stanovit podmínky a termín připojení a umožnit distribuci elektřiny každému, kdo o to požádá, je připojen a splňuje podmínky připojení a obchodní podmínky stanovené PPDS, s výjimkou případu prokazatelného nedostatku kapacity zařízení pro distribuci nebo při ohrožení spolehlivého a bezpečného provozu DS nebo PS“ § 49 měření – zajišťuje PDS, možnost TDD, povinnost upravit svá odběrná zařízení pro instalaci měřicího zařízení, hlášení závad na měřicím zařízením umožnění přístupu k měřicímu zařízení, pochybnost o správnosti měření – uhrazení nákladů na přezkoušení měřicího zařízení

Prováděcí vyhlášky k energetickému zákonu Vyhláška č. 540/2005 Sb. o kvalitě elektřiny a souvisejících služeb ve znění vyhlášky č. 41/2010 Sb. Vyhláška ERÚ č. 51/2006 Sb., o podmínkách připojení k elektrizační soustavě ve znění vyhlášky č. 81/2010 Sb. Vyhláška č. 82/2011 Sb. o měření elektřiny a o způsobu stanovení náhrady škody při neoprávněném odběru, neoprávněné dodávce, neoprávněném přenosu nebo neoprávněné distribuci elektřiny ve znění vyhlášky č. 476/2012 Sb. Vyhláška č. 79/2010 Sb. o dispečerském řízení ES ČR a o předávání údajů pro dispečerské řízení ve znění vyhlášky č. 388/2012 Sb.

Význam PPDS Vypracování a zveřejnění pravidel, která stanoví minimální technické, plánovací, provozní a informační požadavky pro připojení uživatelů k DS a pro její užívání PPDS vychází z energetického zákona a navazujících prováděcích vyhlášek MPO a ERÚ Navazují na PPPS Komplexní materiál poskytující všechny potřebné informace bez nutnosti pracovat s množstvím právních předpisů a technických norem „Můstek“ mezi právními předpisy a technickými normami

Obsah PPDS pro rok 2014 Úvod Názvosloví Všeobecné podmínky pro užívání distribuční soustavy Plánovací a připojovací předpisy pro distribuční soustavu Provozní předpisy pro distribuční soustavu Postupy pro předcházení a řízení stavů nouze Pravidla výměny dokumentů, dat a informací, předpisy pro registraci údajů o DS Seznam souvisejících předpisů Seznam příloh

Obsah příloh PPDS pro rok 2014 Příloha č. 1 – Dotazníky pro registrované údaje Příloha č. 2 – Metodika určování nepřetržitosti distribuce elektřiny a spolehlivosti prvků distribučních sítí Příloha č. 3 – Kvalita elektřiny v distribuční soustavě, způsoby jejího zjišťování a hodnocení Příloha č. 4 – Pravidla pro paralelní provoz zdrojů se sítí provozovatele distribuční soustavy Příloha č. 5 – Fakturační měření Příloha č. 6 – Standardy připojení zařízení k distribuční soustavě Příloha č. 7 – Pravidla pro podpůrné služby (PpS) zdrojů připojených k sítím provozovatele distribuční soustavy

Pravidla provozování distribučních soustav Základní část – zejména kapitoly 2 a 3 Příloha č. 5 – Fakturační měření Příloha č. 6 – Standardy připojení zařízení k distribuční soustavě

Pravidla provozování distribučních soustav – základní část 2. Všeobecné podmínky pro užívání distribuční soustavy Hromadné dálkové ovládání Fakturace poplatků a platební podmínky za služby DS Fakturační měření 3. Plánovací a připojovací předpisy pro distribuční soustavu Zásady návrhu a rozvoje DS (charakteristiky napětí, ukazatele nepřetržitosti, zmírnění ovlivňování kvality napětí v neprospěch ostatních uživatelů, posouzení oprávněnosti stížnosti na kvalitu napětí, zásady navrhování DS, chránění) Všeobecné požadavky na připojení (charakteristiky požadovaného odběru, způsob připojení, odběrné místo, hranice vlastnictví, komunikace) Technické požadavky na připojení (zařízení na hranici vlastnictví, požadavky na chránění, uzemnění, zkratová odolnost, účinek kapacitancí a induktancí, fakturační měření, HDO) Požadavky na výrobce elektřiny (zatím nejsou v připojovacích podmínkách nn zohledněné „vnořené“ zdroje)

Příloha č. 5 – Fakturační měření 1. Všeobecné požadavky Měřicí místo, měřicí bod, měřicí zařízení Vymezení povinností PDS, výrobců a zákazníků Jednofázové výrobny připojené do distribuční sítě třífázovou přípojkou Technické požadavky Druhy měření Druhy měřicích zařízení (A, B, S, C) Vybavení měřicích míst Měřicí a tarifní funkce Ovládání tarifů Využití informací z fakturačního měření PDS zákazníkem Úhrada nákladů za měřicí zařízení a poskytování (přenos) dat

Příloha č. 6 – Standardy připojení zařízení k distribuční soustavě Provedení připojení – standardní provedení koncového bodu Elektrické přípojky - Podle napětí a provedení (nn, vn, vvn) - 3.5.4 Přívodní vedení nn (HDS, HDV, odbočky k elektroměrům, vedení od elektroměrů k podružným rozvaděčům nebo rozvodnicím, rozvod za podružnými rozvaděči) Zkratová odolnost přívodního vedení včetně elektroměrových rozvaděčů (včetně jističů) – 10 kA (nad 30 m od DTR 630 kVA s uk 6% a 400 kVA s uk 4%, nad 60 m od DTR 630 kVA s uk 4%) 3. Meze pro potřebu posuzování zpětných vlivů elektrických zařízení na síť nn

Členění technických norem   Mezinárodní ISO normy pro strojírenství, stavebnictví a ostatní obory, kromě elektrotechniky IEC normy pro elektrotechniku Regionální - evropské (EN, HD) CEN normy pro strojírenství, stavebnictví a ostatní obory, kromě elektrotechniky CENELEC pro elektrotechniku Národní: ČSN, DIN, BS, NF, GOST Organizací (podnikové): PN, PNE, TNŽ apod.

Významné související ČSN Řada ČSN 33 2000 – elektrické instalace nízkého apětí ČSN 33 2130 – Elektrické instalace nízkého napětí – Vnitřní elektrické rozvody ČSN 33 3320 – Elektrotechnické předpisy. Elektrické přípojky ČSN EN 60 898 - Elektrická příslušenství - Jističe pro nadproudové jištění domovních a podobných instalací (části 1-2) ČSN EN 60947-2 - Spínací a řídicí přístroje nízkého napětí - Část 2: Jističe ČSN EN 62208 ed. 2 - Prázdné skříně pro rozvaděče nízkého napětí – Obecné požadavky ČSN 35 7020 - Elektroměrové a přístrojové desky ČSN EN 61439 - Rozvaděče nn (části 1+3) ČSN EN 50438, TS EN 50549-1 a TS EN 50549-2 – připojování zdrojů Řada ČSN EN 33 2000 – elektrické instalace nízkého napětí ČSN EN 62305 – ochrana před bleskem a přepětím

Související podnikové normy energetiky PNE 33 0000-1 – Ochrana před úrazem elektrickým proudem v distribučních soustavách a přenosové soutavě PNE 33 0000-5 - Zařízení ochrany před přepětím SPD Typu 1 (tř. požadavků B) v el. instalacích odběrných zařízení Řada PNE 33 3430 – napěťové charakteristiky (návaznost na ČSN EN 50160) PNE na elektroměrové rozvaděče - neprošla www.csres.cz Jiné přístupy: ČENES, Mojeenergie

Co je nutné v PPnn řešit Nezůstat na stávajících pravidlech – hledět do budoucna i co do rozsahu (například zkratová odolnost, zařízení pro vypnutí stavby, zdroje vložené do instalace odběrného zařízení) Hledat přijatelná řešení pro všechny zúčastněné Komunikovat s veřejností Vysvětlovat

Děkuji za pozornost